Õlleekspert James Ramsden õpetab, kuidas tumedat õlut juua ja annab oma eksperhinnangu "Ööle".Video: Viljar Voog
Toiduuudised
11. veebruar 2013, 17:51
Õhtulehe video!

Kodumaine käsitööõlu "Öö" aitab mööda saata külmi talveöid (13)

Põhjala pruulimeister on šotlane Christopher Pikington (24), kes jättis Eesti kasuks maha oma töö Euroopa suurimas käsitööõllede pruulikojas BrewDogis.

18-aastasena õllekunsti õppima asunud noormees selgitab, mis teeb „Ööst" unikaalse õlle: „Balti porter on siit piirkonnast pärit. Ma mõtlesin, et miks mitte teha sellest veel kangem ja tugevama maitsega õlu. Miks mitte valmistada õlu, mis aitab sul mööda saata ka kõige külmema öö?

Hariliku õlle valmistamiseks kasutatakse ühte tüüpi linnaseid ja ühte tüüpi humalat. Et linnased annavad õllele veini- ja rosinamaitset ning muidugi ka alkoholi, siis ühe tüübi asemel kasutasime me viit. Siis me lisasime veel suhkruid, et alkoholisisaldust veelgi kõrgemale saada.

Me kasutame erilist Belgia linnast nimega Special B, mis eriliselt röstituna annab portveini ja punase veini mekki. Seda kasutatakse väga vähestes õlledes ja peaaegu kõik need kuuluvad maailma parimate sekka.

Lisaks kasutame me Inglismaalt pärit humalat, ameerika pärmi ja teisi Euroopa linnaseid. Lõpuks me paneme selle kõik Eestis selleks eriliseks porteriks kokku."

Järgmised mehe käte all valmivad Põhjala õlled on "Rukkirääk" ja "Topelt Nelson" ning Christopher kannab taskus alati kaasas märkmiku, kus veel tosinate õllede ideealged olemas.