RAHATASKUD HIINA MOODI: Restorani Žen Žen peakokk He Guoxin soovitab aastavahetuse puhul teha tainas küpsetatud hakklihaga täidetud baklažaani. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
9. veebruar 2013, 08:00

Hiina aastavahetuse puhul paku pelmeene (4)

Pühapäeval algab Hiina uus aasta, musta draakoni asemele tuleb must vesimadu. Nagu meil jõulud, on uus aasta Hiinas suur perepüha, kui ka kaugel elavad lapsed tulevad koju ja istutakse koos pidulikult kaetud laua taha.

Aastavahetust tähistatakse Hiinas nagu läänemaailmas jõule, räägib Tartu Hiina restorani Žen Žen omanik Cui Shikai. "Kes õpivad või töötavad kodust eemal, lähevad koju, et veeta pühad koos lähedastega," toimub Cui sõnul veebruari algul suur rahvamasside liikumine kogu Hiinas.

Sarnaselt läänemaailma aastavahetusega on ka Hiinas kõige suurem pidupäev vana-aasta viimane õhtu ehk siis laupäeva õhtu. Nagu meilgi, on toit pühade ajal olulisel kohal ja aastavahetuse laud tavapärasest rikkalikum. Kindlasti seisavad seal käsitsi tehtud pelmeenid, köögiviljad, liha ja rohkelt mereande. Erinevalt Eestist ei sööda Hiinas tavaliselt magustoitu ega valmistata torte ja kooke. Järelroana eelistatakse värskeid puuvilju.

Keedetud ja aurutatud ehk jiao zi ja bao zi

Kõige traditsioonilisem pühadetoit on käsitsi tehtud pelmeenid, mida süüakse tavaliselt sojakastmega, millele on lisatud ka natuke purustatud küüslauku ja äädikat. Pelmeenid on üsna samasugused nagu Eestiski.

"Kuna nad on käsitsi tehtud, siis on pelmeenid natuke suuremad, kui masinaga valmistatud poepelmeenid," ütleb Cui. Pelmeenid on hiina keeles jiao zi ja neid tavaliselt keedetakse. Tehakse ka aurupelmeene, hiina keeles bao zi, mis on oma kujult ümaramad ning mille tainale on lisatud pärmi, nii et aurutades saadakse kohev ja pehme ümbris.

Pelmeene valmistatakse Hiinas väga erinevate täidistega, aga kõige levinum on siiski seahakkliha ja mõne hästi peeneks hakitud köögivilja segu.

Osa pühadetoite piirkonniti erineb

Algselt Põhja-Hiinast pärit pelmeenid on nüüd muutunud traditsiooniliseks pühadetoiduks ka mujal. Muud pühaderoad aga võivad piirkonniti väga erineda. Kirde-Hiinast pärit Cui jagab Õhtulehe lugejatega tainas küpsetatud sealihaga täidetud baklažaani retsepti. "Pelmeenid on järeletegemiseks võib-olla liiga keerulised," arvas ta.

Žen Ženi peakokk He Guoxin ütleb, et peale pelmeenide teeb tema ema alati väga maitsvat hautist kala ja tofuga. "Selle ema valmistatud roa järele tunnen pühade ajal alati igatsust," ohkab He.

Eestis elavad hiinlased veedavad vana-aastaõhtut traditsiooniliselt kodus pere keskel pelmeene valmistades.

Žen Ženi rahataskud ehk tainas küpsetatud hakklihaga täidetud baklažaan (neljale-viiele)

Vaja läheb: 1 keskmine baklažaan.

Täidis: 200 g hakkliha, 1 tl hakitud ingverijuurt, 2–3 sl sojakastet (parim oleks Pearl River Superior Light), sichuani pipart (sobib ka must pipar), rohelist sibulat (sobib ka mugulsibul), soola ja liha üldmaitseainet.

Tainas: 2 munakollast, 4 sl (kuhjaga) maisitärklist, 2 sl (kuhjaga) jahu, 0,5 tl söögisoodat, toiduõli.

Valmistamine: Täidise valmistamiseks lisa hakklihale sool, liha üldmaitseaine, sojakaste, pipar, hakitud ingverijuur ja sibul ning sega korralikult.

Taina valmistamiseks lisa selle komponentidele vett nii, et saaksid pannkoogitainast paksema, aga tavalisest koogitainast vedelama taina.

Koori baklažaan ja lõika pikuti pooleks. Seejärel viiluta kumbki pool 8–10 mm paksusteks poolkuudeks. Poolkuu-kujulistele viiludele lõika omakorda keskele lõhed. Täida saadud taskud hakklihaga, seejärel kasta tükid tainasse ja küpseta eelnevalt kuumutatud õlis kuldpruuniks.

Allikas: retorani Žen Žen omanik Cui Shikai