Toiduuudised
29. detsember 2012, 08:00

Aastavahetuse peolaud: salatid, kerged suupisted ja midagi magusat (2)

"Aastavahetus on parajasti nii palju pärast jõuluaegset söömaorgiat, et püksirihm ulatub jälle viimasesse auku kinni. Seetõttu võiks nüüd pakkuda pigem midagi kergemat," soovitab Saaremaa Go Spa peakokk Toomas Leedu.

"Pärast jõululaua tegemist, kus istus 14 inimest, on praegu pingelangus," ütleb Muhu Jaanalind Catering & Cafe perenaine Ingrem Raidjõe ja lubab aastavahetusel panna lauale seda, mis parajasti merest võrku või metsas püssi ette jääb. "Kui merest ega metsast midagi ei näkka, toob ehk naabrimees mahelamba kintsu," loodab Raidjõe. Lambakintsu julgeb jaanalinnutalu kokast peretütar soovitada igale peolauale: see on efektne lauakaunistus, sellest jätkub paljudele sööjatele ja valmistamine pole ka kuigi keeruline.

Kui jõululauale pannakse enamasti traditsioonilisi toite, siis aastavahetusel soovitab Raidjõe rohkem katsetada: "Igal aastal võiks midagi natuke erinevat olla, sest häid asju, mida proovida, on ju nii palju."

Katsetada soovitab ka kokaraamatu "Kodused ja maitsvad taimetoidud" autor Sandra Vungi. Tema ise proovis hiljuti esimest korda taimset sülti. "See valmib äärmiselt kiirelt ning on ka taljesõbralik," lausub ta. Samuti on Vungi sõnul head peolauale panna igasugused taimsed pihvid. "Meie pere lemmikud on krõbedad ja toekad hernepihvid."

Aastalõpulaualgi plaanib ta seekord pakkuda midagi ootamatut. "Tundub, et võtan ette pastateo, ehk siis teen ise pastataina jahust, veest ja õlist, rullin laiali ning lõikan lindikesteks. Keedan mõned minutid, kurnan ja serveerin kohe meie lemmiku kastmega: kaks purustatud küüslauguküünt segatud kvaliteetse külmpressiõli ja sojakastmega. Võrratult lihtne ja soodne toit!" õpetab Vungi ja lisab, et kergemale peolauale sobivad hästi ka taimsed kevadrullid, sushi ja taimsed võided (näiteks seene- või oapasteet). Ehk siis igasugused põnevad ja vürtsikad maitseelamused, et uus aasta ikka värviline ja elamustega vürtsitatud tuleks.

"Aastavahetus on parajasti nii palju pärast jõulude söömaorgiat, et püksirihm ulatub jälle viimasesse auku kinni. Seetõttu võiks nüüd pakkuda pigem midagi kergemat," arvab Saaremaa Go Spa peakokk Toomas Leedu, kes võõrustab aastavahetusel 300 külalist.

Tema sõnul on hea toidu alus hea tooraine – olgu selleks siis turult saadud lambakints, tuttavalt talunikult ostetud lihatükk vms. – ja seetõttu saab peolaua menüü paika panna alles poes või turul. Näiteks on Leedu märganud, et viimasel ajal on poodidesse müügile ilmunud jahutatud küülik. "Sõin seda just jõulude ajal ja väga maitsev oli," kiidab ta.

Kook kui peaaegu kohustuslik element

Kergemast aastavahetuselauast peab lugu ka toidublogija Silja Luide. Suupistete valikul soovitab ta arvestada, et need sobiksid ka vahuveini või šampanjaga. "Mulle meeldib, kui laual on suupisted erinevate kaladega, kalamari ja graavilõhe, mida on samuti hästi lihtne valmistada. Oluline on hankida vaid võimalikult värske kala ja see vähemalt päev enne ära maitsestada." Ideaalseks aastavahetusetoiduks peab ta ka tatrapliine punase sibula, hapukoorekastme ja kalamarjaga.

“Ja kindlasti peaks laual seisma midagi magusat, näiteks marmor-juustukook," arvab Silja Luide, kes äsja üllitas ka kokaraamatu "Magus kiusatus". "Aastavahetuselauast rääkides läheb mõte kohe magusa peale," kinnitab ka Haapsalu tordivõlur Nadežda Kaarma. Armastatud telekokk saadab vana aasta ära koos emaga ja tahab teha tema lemmikut – kohupiima-vahukoorekreemi –, aga Õhtulehe lugejatel soovitab küpsetada oma uuest retseptikogumikust mandariinimuffineid (vaata kõrvalolevat?? retsepti). Kookidest ei saa aastavahetusel mööda ka Ingrem Raidjõe – tema soovitab külmutatud juustukooki jõhvikate või pohladega.

Kilutrühvlid

Vaja läheb: 200 g vürtsikilu fileesid, 200 g toorjuustu, 3 keedetud muna, tilli ja/või murulauku, riivleiba.

Valmistamine: Haki noaga või köögikombainiga või vajuta kahvliga kilud peeneks. Haki till ja/või murulauk peenelt, vajuta munad kahvliga pudruks. Sega toasooja toorjuustuga ühtlaseks massiks. Tee massist käte vahel pallikesed ja veereta neid riivleivas. Hoia külmas ja söö samal päeval.

NIPP! Kui kilud on liiga soolased, võid neid paarkümmend minutit piima sees leotada ja need siis köögipaberiga ära kuivatada.

Allikas: Silja Luide, http://siljafoodparis.blogspot.com

Talle kints kadakamarja- rosmariini marinaadis (kuuele)

Vaja läheb: 1 kg mahetallekintsu, 3–4 küüslauguküünt, 6–7 kadakamarja, 1 sl kuivatatud rosmariini, 0,5 sl tüümiani, 0,5 sl peterselli, 1 sl Dijon sinepit, 50 ml rapsiõli, soola ja purustatud musta pipart.

Valmistamine: Riivi küüslauk peene riiviga. Uhmerda kadakamarjad koos rosmariini, peterselli ja tüümiani ning meresoolaga peeneks. Lisa riivitud küüslaugule kadakamarja-ürdisegu, rapsiõli ja sinep ning sega kokku. Hõõru marinaad lihale ja jäta üleöö jahedasse maitsestuma.

Tõsta liha pool tundi enne küpsetamist toatemperatuurile. Soojenda ahi 230 kraadini ja pane liha ahjuplaadile küpsema. 10 minuti pärast alanda temperatuur 160 kraadile ning küpseta kilost tükki umbes 1,5–2 tundi. (Terve kintsu küpsemiseks arvesta 2,5–3 tundi.) Kasta aegajalt liha pannile kogunenud praeleemega.

Allikas: Muhu Jaanalind Catering & Cafe perenaine Ingrem Raidjõe

Mandariinimuffinid (6 tk)

Vaja läheb: 90 g võid, 90 g suhkrut, 3 muna, 65 g jahu, 30 g purustatud mandleid, 1 tl küpsetuspulbrit, 150 g mandariinitükke või mandariinikompotti.

Kaunistamiseks: 200 g mandariinitükke

Valmistamine: Vahusta või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega omavahel jahu, mandlipuru ja küpsetuspulber. Sega kokku võimass, jahusegu ning mandariinitükid. Vooderda muffinivorm paberist korvikestega ja täida tainaga. Soojenda ahi 170 ?C ning küpseta muffineid umbes 20 minutit. Proovi küpsust tikuga. Jahuta muffinid ja kaunista mandariinitükkidega.

Allikas: Nadežda Kaarma "Nadja väike koogiabi", Menu Kirjastus

Taimne sült

Vaja läheb: 1,5 l vett, 2 väikest koorega sibulat, 4 loorberilehte, 1 suurem koorimata porgand, 20 pipratera, 20 vürtsitera, 6 peotäit sojahelbeid, 3 sl sojakastet, jahvatatud pipart, 1 sl köögiviljapuljongi pulbrit, 4 pakki RUF torditarretist (värvi ja maitseta; sobib ka agar-agar), sojakastet, konservherneid.

Valmistamine: Lase vesi keema, lisa koorega sibulad, loorberilehed, porgand ning pipra- ja vürtsiterad. Keeda umbes 45 minutit. Samal ajal keeda väikeses kastrulis pehmeks sojahelbed, kurna ja loputa külma veega, sega läbi 3 sl sojakastme ja natukese pipraga ning jäta seisma.

Kurna puljong. Koori porgand ja tükelda ratasteks. Lao porgandirattad süldivormide põhja koos natukese konservherneste ja sojahelvestega.

Lisa süldileemele puljongipulber ja korralik ports sojakastet. Lase veel korraks keema. Sega kausikeses tarretise pulber natukese külma veega ning vala segu kiirelt segades süldipuljongisse. Lase korraks mullitama ja võta pott tulelt. Vala süldisegu ette valmistatud süldivormidesse. Pane vormid külmkappi, soovitatavalt üle öö. Enne serveerimist hoia süldikarpi põhjapidi umbes pool minutit tulikuumas vees. Seejärel aseta süldivorm teistpidi alusele ja kopsi ettevaatlikult.

Allikas: Sandra Vungi, taimetoit.ee Foto: Sandra Vungi

Hakkliha ja kukeseentega paprikad (kuuele)

Vaja läheb: 600 g maheveise hakkliha, 2 sibulat, 150 g kukeseeni, 50 g võid, 100 g sõmerat riisi, 3 muna, 500 g paprikat, 15 g võid paprikate pintseldamiseks, peotäis peterselli, soola, jahvatatud musta pipart.

Valmistamine: Keeda riis soolases vees poolpehmeks, kurna. Keeda mune 8 minutit, n-ö ehmata neid külmas vees ja koori. Suru munad läbi suurte aukudega riivi või purusta kahvliga. Haki sibul ja tükelda kukeseened.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel sibul ja kukeseened võis kuldselt klaasjaks. Lisa hakkliha ja prae poolvalmis (NB! üle küpsetades jääb täidis kuiv). Maitsesta soola, pipra ja hakitud peterselliga. Lisa keedetud riis ja riivitud muna.

Pese paprikad, lõika ära n. ö. kaaned, eemalda seemned ja sisu. Tõsta sisse täidis, kata kaanega. Pane paprikad üksteise kõrvale ahjuvormi, pintselda üle sulavõiga ning küpseta 180kraadises ahjus 20 minutit.

Allikas: Georg Spa peakokk Toomas Leedu

Marmor-juustukook

Vaja läheb:

Põhi: 150–180 g kakao- või šokolaadimaitselisi küpsiseid, 60–70 g võid.

Täidis: 400 g toasooja toorjuustu, 300 g vanillimaitselist kohupiimapastat, 200 g valget šokolaadi, 200 g tumedat šokolaadi.

Valmistamine: Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Lõika küpsetuspaberist riba ja kata sellega vormi ääred. Hoia vormi täidise valmimiseni külmas.

Sulata valge ja tume šokolaad eraldi kaussides. Vispelda toasoe toorjuust kohupiimapastaga läbi. Jaga juustusegu kahte kaussi. Ühte kaussi sega vispliga sulatatud valge, teise tume šokolaad. Vala mõlemad segud vaheldumisi põhjale. Tee koogi pinnale noaga segamini tõstes muster ja hoia kooki enne serveerimist vähemalt 3 tundi külmkapis.

Serveerimisel riivi soovi korral peale valget ja tumedat šokolaadi või tõmba nendest noaga laastusid. Juurde sobivad marjad (nt maasikad) või nendest tehtud toormoos, samuti marjakastmed (nt kirsikaste).

NIPP! Soovi korral asenda tume šokolaad piimašokolaadiga.

Allikas: Silja Luide "Magus kiusatus", Pegasus

Salat pirni ja Roqueforti juustuga

Vaja läheb: 3 küpset pirni, piserdamiseks sidrunimahla, 4 peotäit erinevate salatilehtede segu, 175 g Roqueforti või muud tugevamaitselist sinihallitusjuustu, 50 g röstitud ja hakitud metspähkleid.Kaste: 2 sl pähkliõli, 3 sl oliiviõli, 1 sl õunaäädikat, 1 tl Dijoni sinepit, soola, pipart

Valmistamine: Kõigepealt valmista salatikaste. Pane väiksesse purki kõik kastme valmistamiseks mõeldud komponendid, keera purgile kaas peale ja loksuta, kuni on tekkinud ühtlane segu. Järgmisena koori, puhasta ja viiluta pirnid. Piserda viiludele pisut sidrunimahla. Jaota rebitud salatilehed serveerimisvaagnale või madalasse kaussi, aseta lehtedele pirniviilud, murenda sekka kogu juust ja puista üle hakitud metspähklitega. Kõige peale tilguta salatikastet ja serveeri kohe.

Allikas: perenaine.ee