Toiduuudised
17. november 2012, 07:43

VEINIVEERG: Algas uus veiniaasta

Uudsevein avatakse novembrikuu kolmandal neljapäeval, kehtestas Prantsusmaa veiniseadus 27 aastat tagasi. Seadused teatavasti on täitmiseks.

Kui piparkookide aeg lõpuks käes oli, söödi tavaliselt köögis suur osa tainast ära veel enne, kui ema käed jahuseks sai. Sellegipoolest ei mäleta ma, et oleksin tundnud koogitoorme söömisel ähvardatud kõhuvalu ja kindlasti näksivad head tainast ka tärnikokad.

Beaujoulais Nouveauga liialdamine ehk sama ohutu pole, kuigi veinikriitik Karen McNeil on selle veini joomist võrrelnud just toore taina söömisega. Tasuks ehk märkida, et verinoor vein võib vastavalt joodud kogusele muuta hommiku raskeks ja päeva vaevaliseks, kuid usun, et kaks korda selle korgi peale ei astuta ja tarkus iseloomustab veinisõpra samavõrd kui järjepidevus.

Maailm oleks teistsugune, kui Prantsuse veinikaupmees Georges Duboeuf poleks avastanud, et värskelt kääritatud veini pisut agressiivsem müük mitte ainult ei aita vähendada kõige odavama veini laoseisu, vaid tagab ka sularaha, mida korjejärgsel perioodil alati napib.

Kuivõrd vaid mõne nädala käärinud beaujolais (loe: božolee) oli Prantsusmaal kõigis

Beaujolais’ ja Lyoni veinibaarides ja kõrtsides niikuinii erakordselt menukas ja tootjad üritasid üha varem müüki alustada, siis pidi lõpuks veiniseadus määrama, millal tohib värsket veini müüa. 1938. aastal lubatud 15. detsember nihutati 13 aastat hiljem 15. novembri peale. 1985. aastal aga lepiti kokku, et uudsevein avatakse novembri kolmandal neljapäeval – siis on hea terve nädalalõpp veini juures tiksuda. Et nädalavahetus algab neljapäevaga, on muidugi ehtprantslaslik arusaam.

Nii veetaksegi varakult pudeldatud vein mööda planeeti laiali, et see hetkel, kui kolmapäevast saab neljapäev, fännide juubelduste saatel uue veiniaasta tähistamiseks avada.

Duboeufi äriidee teeb talle au ja toob tulu ning kuigi üldiselt arvatakse, et veidra ülinoore veini müümine on teinud Beaujolais’ piirkonna tavalistele, pikemalt küpsenud veinide mainele oma toorusega korvamatut kahju, on vähemalt mehe enda müük 45 aasta jooksul kasvanud ühelt miljonilt pudelilt seitsmekümnele. Kiire raha, kiire vein – Beaujolais Nouveaud tuleb uusaastaveinile omaselt pruukida nii varakult kui võimalik, et mõista selle värskust ja marjasust. Juba mõni kuu kapil seismist kahandab selle veini väärtust ja tähendust. Olekski ju tobe, kui me uusaastašampanjat alles naistepäeva paiku paugutaks?

Ühes pudelis kaks veini

Tänavunegi Duboeufi maja Beaujolais-Villages Nouveau 2012 (12%, 14 €) on noor ja taltsutamatu. Kui alustada jahedalt – 10kraadisena – on veinis värskust, punaseid marju, sireleid, kirsiklaaskomme ja pärmisust. Maitses on hapet ja natuke tanniini, ja soojenedes lõhnab klaasis peagi ühemõtteliselt ja magusalt lehmakommi järele ning vein läheb väga pehmeks ja moosiseks. Seega, sõltuvalt temperatuurist on teil ühes pudelis kaks veini.

Head uut aastat, veinisõbrad!