Fotol paremalt: Martin Breuer, Imre Sooäär, Terje Villems, Rodolphe de Looz-Corswarem ja Tõnis Kaasik.Foto: Sven Tupits
Eesti uudised
22. september 2012, 10:07

Euroopa hinnatuim ajalooline hoone on Pädaste mõisakompleks (23)

Eile Eestisse peaassambleele kogunenud Euroopa ajalooliste hoonete ühenduse esindajad valisid aastaauhinna, Heike Kamerlingh Onnes Award 2012 saaja. Euroopa hinnatuimaks ajalooliseks hooneks valiti viie eesti mõisa  – Pädaste, Karlova, Atla, Saue ja Saka – hulgast Pädaste mõisakompleks.

Auhind antakse igal aastal ajaloolistele hoonetele riigis, kus koguneb Euroopa ajalooliste hoonete ühenduse peaassamblee, silmas pidades nii ajaloolise hoone taastamist kui ka panust mõisakultuuri arendamisse laiemalt. Laureaat kuulutati välja pidulikul galaõhtusöögil Vihula mõisas.

Pädaste mõisa omanik Imre Sooäär pidas ühenduse, mis esindab rohkem kui 50 000 ajaloolise hoone omanikku üle Euroopa, aastaauhinda suurimaks tunnustuseks, mida tema ning ta äripartneri, Martin Breueri 16 aasta pikkune töö seni pälvinud.

"Kolleegide tunnustus äärmiselt tähtis, sest nemad teavad kõige paremini mida ajaloolise hoone taastamine tähendab," ütles Sooäär, kelle sõnul olid kõik kandidaadid väga head ning rahalist auhinda otsustas vastne laureaat jagada Eesti Mõisate Ühendusega.

"Meid veenis Pädaste kasuks otsustama eeskätt aastatepikkune töö, mida seal tehtud on. Samuti idee – kuidas muuta üks kivivare pärliks, mida tullakse vaatama igast maailmanurgast," rõhutas Euroopa ajalooliste hoonete ühenduse president Rodolphe de Looz-Corswarem.

Presidendi sõnul tulebki Eesti mõisate puhul hinnata mitte seda, kuidas ajalooliselt väärtuslikku hoonet alles on hoitud, vaid siinsete mõisate ülesehitustööd. "Siinsete omanike ettevõtlikkus ja tohutu tahe on teinud mõisad kaunimaks, kui need kunagi olnud on," lausus ta.

Ühenduse aupresident Ghislain d'Ursel märkis Pädaste puhul ära eeskätt mitme teguri koosmõju. "Suurepärane näide, kus on ühendatud kultuurilooline pärand, toit kohalikust toorainest, hotell ja spa," lausus ta.

Esmakordselt Eestis kogunenud ühenduse esindajatele saatis tervituse New Yorgist ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

President rõhutas ajalooliste hoonete olulist rolli Eesti kultuuriloos ja laiemalt Euroopa kontekstis. "Raskustele vaatamata on heameel nentida, et järjest enam ajaloolisi hooneid saab hooliva ja tegusa omaniku käe all uue hingamise," kirjutas president oma tervituskõnes.

"Kõik kandidaadid on tegelikult võitjad, sest kõik nad on panustanud Eesti kultuuripärandi säilitamisse nii oma säästude, aja ja pühendumusega, olles inspiratsiooniks kõigile teistele ajalooliste hoonete omanikele," lisas Ilves.

Kuulsa Madalmaade füüsiku, Nobeli preemia laureaadi Heike Kamerlingh Onnes auhind loodi Euroopa ajalooliste hoonete ühenduse poolt 2003. aastal. Preemia antakse välja kord aastas ühenduse peaassambleel ning sellega tunnustatakse ajaloolise pärandi säilimiseks, kaitseks ning tema tutvustamiseks tehtud tööd ajaloolise hoone juures.