SÄRTSU SÜGISESELE TOIDULAUALE: Lõuna-Aafri-kast pärit Paul Senosi sõnul pakub selleks suurepärast võimalust just tema rahvusköök. Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
15. september 2012, 09:01

Lõuna-Aafrika köök: kõhu kaudu kaamose vastu (5)

Mustalt mandrilt ei pärine ainult kaasakiskuvad rütmid, aafriklaste kuum temperament kajastub ka nende köögis.

Alates tänasest ongi hea võimalus saabuva sügishallusega kõhu kaudu võidelda. Nimelt kestavad Meriton Hotels Group OÜ kohvikus Mademoiselle ja bistroos Mary 28. septembrini Lõuna-Aafrika toidu nädalad. Teist korda korraldatavate toidunädalate menüü aitas kokku panna Paul Senosi Southern African OÜst. Eri päevadel pakutakse erinevaid roogi, kuid kindlasti saab proovida eelmisel aastal eriti menukaks osutunud piimatorti.

Kes aga Lõuna-Aafrika toidunädalatele ei jõua, see saab Aafrika hingust Paul Senosi kinnitusel tuua ka kodusele toidulauale. Näiteks proovides Cape Malay hakklihakarrit.

Cape Malay hakklihakarri

Vaja läheb: 1,5–2 kg veise- või lambahakkliha, 250 ml puljongit, 10 kartulit, vett, 4–5 keskmist sibulat, 1,5 tl hakitud värsket ingverit, 3 tl õli, 6 loorberilehte, 6 nelgitera, 1,5 tl jahvatatud kurkumit, 1,5 tl jahvatud vürtsköömneid, 1,5 tl jahvatatud koriandrit, 1,5 tl karri masala maitseainesegu, 1 kaneelikoor, 3 kassia ehk Hiina kaneelikangi, 0,5 tl soola, erisuguseid meelepäraseid vürtse.

Valmistamine: Prae sibul, küüslauk ja ingver õlis pruuniks ja pehmeks. Lisa terved vürtsid ja prae veel viis minutit, et aroomid valla pääseksid. Lisa hakkliha, küpseta kümme minutit, seejärel vala sekka puljong. (NB! Lambaliha valmib aeglasemalt!). Lisa ülejäänud vürtsid, keeda kümmekond minutit ja pane siis juurde kartulid. Keeda, kuni kartul on pehme.

Et roale rohkem särtsu anda, võid lisada tšillipulbrit või värsket tšillit. Mõnusa maitsenüansi tagavad ka puuviljatšatni või kuivatatud aprikoosid. Serveeri jasmiiniriisi või hea basmatiriisiga. Juurde sobib vürtsikas, aga ühtaegu pehme ja mõõdukas punavein.

Allikas: Paul Senosi