Foto: Tairo Lutter
Toiduuudised
3. märts 2012, 08:51

Paastuaeg: oad asendavad edukalt liha (10)

Kuigi oad maitsevad hästi aasta läbi, on praegusel paastuajal see kaunvili eriti hinnas, sest sobib oma suure valgusisalduse ja toitvuse poolest suurepäraselt liha asendama.

"Uba on võrratu toore, aga minu arvates Eesti köögis küllaltki alahinnatud," lausub taimetoitlane Sandra Vungi.

Konservoad sobivad kiirustajaile

"Oad on soodsad, toitvad, valgurikkad ning maitsvad. Neist saab valmistada ääretult palju toite – suppi, hautist, pasteeti, kotlette ja salateid," loetleb ta ubade plusse. Tema kogemusel saab ubadest teha peaaegu kõike, Sandra teeb põldubadest väga sageli pasteeti.

Konservube lisab naine eri roogadesse – suppidesse, salatitesse, riisiroogadesse ja hautistesse. Üks Sandra lemmik on kiire võileivamääre, punastest konservubadest valmistatud pasteet. Selleks kurnab ta oad ja purustab need, lisab oliiviõli, ürte ja maitseaineid. "Kui sellele segule lisada veidi vett, saab maitsva rammusama dipikastme," ütleb Sanrda.

Samuti on tema kogemusel imelihtne konservubadest kiirelt kotlette valmistada. "Kurna ja purusta oad, lisa jahu, vormi pätsikesed ning prae krõbedaks. Kui kotlett ei taha kokku jääda, võid neid enne praadimist ka kergelt jahuga paneerida," õpetab ta.

Kui köögis on kiire, soovitabki Sandra kasutada konserveeritud või värskeid ube, kuna kuivatatud oad keevad küllaltki kaua pehmeks. Pealegi enamik neist nõuab eelnevat leotamist.

Sandra märgib, et maitse poolest on põldoad teistest tuntumatest ubadest rustikaalsemad ja natuke intensiivsema maitsega. "Neist sobib teha toekat põldoapasteeti, suppi ning lisada ka liha asemel köögiviljahautistesse," soovitab ta.

Konservoad on üldjuhul mahedama maitsega ja sobivad peaaegu igale poole. "Aedoad on võrratud iseseisva toiduna või toeka lisandina, eriti hästi sobib nende maitse kokku küüslaugu ja seesamiseemnetega," teab Sandra.

Kannatust kuivatatud ubadega!

Kui tooretest ja konservubadest toidu valmistamine käib kibekiirelt, siis kuivatatud oad nõuavad kokalt mõnevõrra rohkem kannatust. "Kui kasutada kuivatatud oatooteid, tasub neid kindlasti korralikult, kümme kuni kaksteist tundi leotada ja loputada. Samuti tuleks kannatlik olla neid keetes ja lasta neil korralikult pehmeks saada," jagab Sandra oma kogemusi.

Ning ubade keetmisekski on tal kaval soovitus jagada – nimelt ei lisa Sandra kohe alguses soola, sest siis keevad teisedki kaunviljalised kiiremini pehmeks. Soola on mõistlik panna alles siis, kui oad on juba poolpehmed.

Oapilaff

Vaja läheb: kolm peotäit kvaliteetsemat riisi (nt kuumtöödeldud), 1 suur sibul, kolm küüslauguküünt, 1 suur porgand, 250 ml tomatipastat, purk ube (punaseid), 2–3 loorberilehte, näpuotsaga jahvatatud musta pipart, paar tl köögiviljapuljongipulbrit, 1 tl šašlõki- või hakklihamaitseainet, soovi korral paar sl kaerakoort, maitserohelist.

Valmistamine: Aseta paksema põhjaga pott või pann tulele. Lisa paras ports õli ning tükeldatud sibul ja porgand. Kuumuta paar minutit, aeg-ajalt segades. Lisa tükeldatud küüslauguküüned ja riis. Kuumuta pool minutit ning lisa nii palju vett, et see jääks paar sentimeetrit üle riisi. Seejärel lisa maitseained (loorberilehed, pipar, puljong, šašlõki- või hakklihamaitseaine) ning kurnatud oad. Keeda tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni riis on peaaegu pehme. Lisa tomatipasta, sega ning keeda, kuni riis on valmis.

Serveeri koos maitserohelisega. Kõrvale sobib haugata rukkileiba.

NIPP! Ubade asemel saab edukalt kasutada ka näiteks tofut või konserveeritud kikerherneid. Allikas: taimetoit.ee

Vürtsikas lavašš

Vaja läheb: 1 lavašš, purk valgeid ube, 3 küüslauguküünt, paar peotäit sojahelbeid, 100–150 ml vürts-magusat tšillikastet.

Valmistamine: Vala pannile õli ning kui õli on kuum, lisa tükeldatud küüslauguküüned. Kuumuta mõni sekund ja lisa valged oad, umbes pool pudelit aasiapärast kastet ning sojahelbed. Sega ning kuumuta umbes 5 minutit.

Määri segu lavašile, keera lavašš rulli ning lõika endale sobivateks tükkideks.

Allikas: taimetoit.ee

Aedoa-tofupallipada tomatikastmes

Vaja läheb: kausitäis värskeid või külmutatud aedube, 1 pakk tofupalle, 1 purk purustatud tomateid, küüslaugupipart või tavalist pipart, köögiviljapuljongit, soola või sojakastet, seesamiseemneid.

Valmistamine: Vala potipõhja natuke õli ning lisa tükeldatud aedoad. Kuumuta umbes minut ning lisa pool kruusi vett, pipart, köögiviljapuljongit, soola või sojakastet ning hauta, kuni aedoad on peaaegu pehmed. Lisa purustatud tomatid, tofupallid ja seesamiseemned. Kuumuta veel mõni minut. Allikas: taimetoit.ee