Toiduuudised
3. märts 2012, 08:51

Must uba maitseb veidi mullaselt, borlotti oma pisut pähkliselt

Meie ringkäik kauplustes näitas, et Eestis saab osta väga erinevaid ube.

Aedoa ehk türgi oa rohelised või kollased värsked kaunad on söödavad ka pooltoorelt. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerika lääneosast ja Mehhikost ning oli muistsete asteekide ja inkade põhitoit juba 6500 aastat tagasi. Euroopasse tõid aedoa Hispaania meresõitjad 16. sajandil. Teiste sortidega võrreldes sisaldab aeduba vähem tärklist ning rohkem A- ja C-vitamiini.

Aedube on mitut värvi ja isegi kirjusid.

Azuki oad on eriti gluteenirikkad. Need on kasutusel hiinapärastes roogades, näiteks tehakse nendest punase oa pastat, mida kasutatakse eri küpsetistes.

Borlotti oad on lõbusalt puna-valge-kirjud. Need on tihedalt kasutuses Itaalia köögi roogades, neil ubadel on kerge pähklimaitse ja kreemjas tekstuur.

Cannellini oad on ümaramad ja lamedama otsaga kui valged aedoad, väga populaarsed Itaalias.

Kidney oad ehk punased neerukujulised aedoad on oma nime saanud sellest, et uba meenutab nii oma värvi kui ka kuju poolest neeru. See uba on hõrgu maitse ja koostisega ning sobib kõigisse madalal kuumusel valmivatesse roogadesse, sest just nii omandab uba maitseid kõige paremini.

Munguba kasvatatakse peamiselt Hiinas. Seda sobib süüa nii idandatult kui ka keedetult.

Mustad oad on Kesk- ja Ladina-Ameerika köögis üheks põhitoiduks, laialt kasutusel ka Hiina ja Jaapani köögis; maitselt on must uba pehme, magus ja pisut mullane.

Põlduba on pärit Vahemere idakaldalt ja Põhja-Aafrikast, Edela-Aasias on suureseemnelist põlduba viljeldud juba 4000–7000 aastat eKr. Põlduba kuulub kindlalt ka eesti talupoegliku elustiili juurde. Valgusisaldus on kuivatatud ubades mõnevõrra suurem kui tooreis terades, noortes ubades on aga ohtralt C-vitamiini.

Valged neerukujulised

aedoad on kreemja maitse ja tugeva kestaga, mis ei lähe keetes väga kergelt pudruks.

Võiuba pärineb Andidest ja Kesk-Ameerikast, oa nimi tuleb selle suurest ja lamedast kujust ning kollakas/valgest värvusest. Paljud eurooplased on nende ubade vastu allergilised geneetilise mutatsiooni tõttu, mis toimus ajal, kui neid ube Euroopas tundma õpiti. Et võioad on head veresuhkru reguleerijad, sobivad nad hästi diabeetikutele.