Toiduuudised
26. november 2011, 09:01

Kas inglise jõulukooki on keeruline teha?

Tänavu aasta parimaks kodukokaks tunnistatud Kaja Kannike proovis Õhtulehe palvel esimest korda, kuidas valmistada inglise jõulukooki. Kaja kinnitab, et midagi keerulist selles küll pole.

«Minu meelest üsna tavalise keeksi moodi,» hindab Kaja Kannike oma kätetöö tulemust. «Jõululikkus tuleb tema luksuslikkusest ehk hulgast eksootilistest puuviljadest, kaunistustest ja immutamiseks kulunud konjakihulgast.»

Ühest tainast kaks kooki

Sissejuhatuseks uuris Kaja läbi mitu retsepti, sest kooki saab teha mitut eri moodi sõltuvalt sellest, milliseid puuvilju kasutada, kas immutada neid brändis, rummis, likööris jne.

Kaja tegi ühest tainast kaks kooki: ühe apelsinimaitselise, teise sidrunimaitselise. Ühe jaoks immutas puuvilju apelsinilikööris, teise jaoks brändis. «Igasuguseid puuvilju võib panna, mina lisasin natuke kuivatatud maasikaid,» soovitab ta fantaasial lennata lasta.

Kuigi mõnes Kajale näppu sattunud retseptis oli soovitus puuvilju vaid 15–20 minutit leotada, jättis tema need 12 tunniks alkoholi sisse seisma. «Mida kauem leotada, seda tugevam maitse ja mahlasemad puuviljad tulevad,» usub ta.

Koogi hind sõltub puuviljadest – rosinad ja ananassid on kindlasti odavamad kui kirsid ja jõhvikad. Samuti puuviljade leotamiseks kasutatavast alkoholist. See on hea võimalus ka ära kasutada kunagi seisma jäänud pudelipõhjad.

Valmis kooki muretum kaunistada

Suure osa koogi võlust moodustavad kaunistused ja osa retsepte soovitab panna kook ahju juba koos nendega. Sel juhul soovitab Kaja koogil ahjus pool aega küpsetuspaberit peal hoida, sest muidu kõrbevad kaunistused lihtsalt ära. Tema ise valis ohutuma tee ehk lisas suhkrusiirupis keedetud apelsiniviilud, jõhvikad ja mandlid valmis koogile.

Mõni retsept jällegi soovitab tainale lisada tervelt kilo kuivatatud puuvilju. Kaja vähendas kogust poole võrra ja kook nägi ikkagi isuäratavalt puuviljane välja. Ka usaldas Kaja küpsetades retseptidest enam oma sisetunnet ja silmanägemist, vähendades soovitatud ahjusoleku aega kolmandiku võrra.

«Üldiselt soovitatakse kooki küpsetada suhteliselt madalal temperatuuril ja selle võrra kauem, nii võib väga suure keeksi küpsetamiseks kuluda isegi 4 tundi. Selle jõulukoogi (vt kõrvalolevat retsepti) võiks 150kraadises ahjus siiski tunniga valmis saada,» teab Kaja oma äsjasest kogemusest.

Korra nädalas võiks hoolikalt fooliumisse mässitud koogi lahti võtta ja immutada alkoholiga, milles enne puuvilju leotasite. «Tikuga võib veel auke sisse torgata, et paremini imenduks,» soovitab Kaja.

Maitsestumiseks vähemalt kolm päeva

Õhtuleht maitses kooki päev pärast küpsetamist, aga see oli Kaja sõnul liiga vara, et koogile õiglast hinnangut anda. Autor

ootab põnevusega, kas kook muutub pika seismisega paremaks. «Mõni netikommentaator ütles, et tema on säilitanud seda kooki kolm kuud toatemperatuuril ja kuus kuud külmas,» imestab Kaja. Minimaalselt soovitati kooki enne söömist hoida vähemalt kolm päeva, et eri maitsed ühtlustuksid.

Aga juba järgmisel päeval oli selge, et tegemist on rammusa ja magusa koogiga. «Mina ise olen toorjuustukoogi fänn, aga keeksisõpradele soovitan seda kindlasti,» ütleb Kaja. Tema teeks seda külakostiks. «Lugesin ka retseptide juurest, et inglased teevad neid enne pühi kohe suuremal hulgal ja viivad kingiks.»