Toiduuudised
4. juuni 2011, 09:00

Maailma parimad friikartulid

Tärklis on üks looduses levinumaid süsivesikuid – kui sa tead tärklisegeelide keemiat, toob see kaasa revolutsiooni kartulivalmistamises, lubab Blumenthal.

Oma sõnade näiteks õpetab ta kodus tegema maailma parimaid friikartuleid, mida pakub ka oma Fat Ducki restoranis ja mille tegemiseks ta kasutab keemialaborist virutatud desikaatorit – agregaati, mis imab niiskust. Ning imemaitsvat kartulipüreed, mis levinud tapeediliimilaadsest toidust on sama kaugel kui, vabandage väljendust, siga sõjaväest.

Kuidas valmistada friikartuleid?

Leota kartuleid 20 minutit 65kraadises vees (mõõda lihatermomeetriga, aga kui sul seda ei ole, siis soojenda vett 9punktise kuumuseskaalaga pliidil 3 või 4 juures).

Keeda kartulid, aga mitte liiga pehmeks. Jahuta maha. (Alusta kartulite peale külma vee valamisest.

Kuumuta soojas (130 kraadi) õlis.

Friteeri väga kuumas õlis (190 kraadi) ja serveeri.

Nii toimides saad friikartulid, mille sisu on pehme, aga ometi täis maitset ja kui sa väga keskendud, tajud ka keelega vett täis imendunud tärklisegraanuleid. Friikate pealispind on aga keemilises mõttes muutunud klaasiks.