Särtsakad hiired Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
23. aprill 2011, 08:55

Mida teha värvitud munadega pärast pühi? (5)

Kui peres on lapsed, on värvitud mune pärast pühi rohkem kui nende sööjaid. Nädalaga tuleks need kindlasti toiduks ära tarvitada.

Kahe lapse ema Helja Niinemäe seisab munahunnikuga vastamisi igal aastal pärast lihavõttepühi. Juba paar aastat plaanib ta järgmiste päevade menüüsse road, milles saab keedumunad ära kasutada.

"Aga et olla kindel munade tervislikkuses, peaks lihavõttemune värvima loodusvärvidega," soovitab Helja.

"Sibulakoored, kaselehed, sammal, kuuse- ja männikasvud, lepakoor," loetleb ta looduslikke vahendeid, mis annavad munale kauni ilme. Aga ka värske spinatiga mune keetes saab neile kauni rohelise tooni ning jõhvikad teevad munale punaseid täppe.

Vana nipp on see, et mustrite saamiseks tuleb teha muna eelnevalt märjaks ja veeretada seda näiteks tangu või riisi sees, ka peeneks lõigatud lõngajupid hakkavad märjale munale külge. Seejärel keera ümber muna sibulakoori või kaselehti ja keeda neid.

"Mida tihedamalt on koored muna ümber on seotud, seda erksam jääb muster," selgitab Niinemäe.

Korralikult keedetud munad säilivad Niinemäe sõnul külmikus nädala ning selle ajaga peaks need ka ära sööma. Võimalusi on palju, alates munavõist, salatitest ja suppidest ning lõpetades keerulisemate küpsetistega.

Pikkpoiss (neljale)

Valmistamise aeg 10 minutit + 90 minutit ahjus

Vaja läheb: 800 g hakkliha, 1 toores muna, 4 keedumuna,

4 viilu tahedat saia, 1 sibul, soola, pipart, liha üldmaitseainet.

Valmistamine: Leota sai vees pehmeks, vala vesi ära. Sega omavahel hakkliha, toores muna, leotatud saiaviilud ja hakitud sibul. Maitsesta segu soola, pipra ja liha üldmaitseainega.

Võta leivavorm ja pane pool segust ühtlaselt vormi. Aseta vormi keskele terved keedumunad ja kata ülejäänud hakklihaseguga. Silu pealt tasaseks.

Küpseta 170kraadises ahjus umbes 1,5 tundi.

Serveeri kas soojalt või külmalt.

Allikas: Helja Niinemäe

Muna-redisesalat (neljale)

Valmistamise aeg 15 minutit

Vaja läheb: 10 keedumuna, 10 redist, 1 kl maitsestamata jogurtit, rohelist sibulat, soola, suhkrut, äädikat, Dijoni sinepit.

Valmistamine: Viiluta munad ja redised. Haki sibul, sega maitseainete ja jogurtiga ning vala salatile. Eriti hästi maitseb röstleivaga.

Allikas: Helja Niinemäe

Särtsakad hiired (10 tk)

Valmistamise aeg 30 minutit

Vaja läheb: 5 keedumuna, 90 g keedusinki, 35g võid, 1 sl majoneesi.

Kaunistuseks tilli, redist, kalamarja.

Valmistamine: Koori munad ja lõika pikuti pooleks. Eralda munakollased valgetest, suru läbi sõela. Lisa segule majonees ja pehmendatud või. Hõõru saadud segu vahule ja sega hakitud singi ja murulauguga. Täida munavalged saadud seguga, kaunista tilli, kalamarja ja redisega.

Allikas: Tartu kutsehariduskeskus