Margit Hakomaa võõrustab pühapäevahommikuti oma kodus sugulasi ja sõpru. Foto: Arno Saar
Toiduuudised
16. aprill 2011, 09:01

Hiline hommikusöök: hea ettekääne sõprade-sugulastega kohtuda (4)

Pühapäeva esimene toidukord võiks olla põnevam kui argihommikutel kiirustades tehtu ja sellest võiks osa võtta sinu või laste sõbrad, vanemad ja õed-vennad peredega, arvab kohvik Mamo omanik Margit Hakomaa.

Brunchi ehk hilishommikusöögikultuuri arendamise Eestis on enda õlule võtnud kohviku Mamo omanik Margit Hakomaa.

Ehk isegi olulisem põhjus kui kõht täis saada on Margiti sõnul korraldada brunch selleks, et regulaarselt kohtuda oma kallite inimestega. "Ma olen alati tahtnud endale suurt Itaalia tüüpi perekonda," ütleb Margit.

"Elus pole mul nii läinud, aga seda on hakanud asendama kodused pühapäevased hommikusöögid, kui mu ema ja õde tulevad oma perekonnaga meile sööma." Tihtipeale ongi täidetud kõik kohad Margiti koduse piraka kümnekohalise laua ümber ja sõpru jaguvat veel aknalaudadelegi istuma.

Kõik koos kokkama

Aga kas see tähendab ühtlasi, et perenaine peab tassima hommikusööki ette valmistades mitu kotitäit toitu koju ja ärkama kõige magusamal uneajal – pühapäeva hommikul – mitu tundi varem üles? Peab ju seltskonna kohalesaabumise ajaks olema valmistatud head-paremat ja laudki tipp-topp kaetud.

"Oo ei!" hüüatab Margit ägedalt. "Brunch tähendab meie puhul ikka seda, et külalised toovad osa toiduaineid ise kaasa ja siis hakkame kõik koos köögis valmistama."

Kuid tihti läheb Margit oma pereliikmete ja sõpradega hoopis välja sööma, seda puht mugavuse mõttes. Sest alati pole vaja selle nimel pingutada, et ühise hommikusöögi juures igasugu ilmaasju arutada. Neile, kes ise vaaritada ega pärast nõusid pesta ei taha, pakub Margit pühapäeviti Mamo kohvikus soolaste ja magusate lisanditega pannkooke, muna-peekoni-praekartuli hommikusööki, suuri salateid jm.

Ainus asi, mis Margitile brunchi ehk hilishommikusöögi juures ei meeldi, on selle kas liiga võõrapärane või eesti moodi pikk ja lohisev nimetus. "Võiks võtta kasutusse midagi lühemat ja vaimukamat," leiab ta. Uue vaste leidmiseks on ta kohvik Mamo Facebooki leheküljel välja kuulutanud võistluse, kuhu igaüks saab oma lahedama sõna lisada kuni 21. aprillini.

Kaerahelbepuder jõhvikate ja kaneeliga (neljale)

Vaja läheb: 1 l õunamahla, 1 klaas kaerahelbeid, näpuotsatäis meresoola, 0,5 tl vürtsi (näiteks kaneeli), 1 peotäis kuivatatud jõhvikaid, soovi korral mett.

Valmistamine: Vala õunamahl potti ja lase keema tõusta. Vala kaerahelbed keevasse mahla ning keeda pidevalt segades 4-5 minutit. Lisa maitseained ja kuivatatud jõhvikad. Sega veel kord läbi ja jäta kaane alla 5-6 minutiks hauduma. Kuna puder jääb üsna hapu, siis magusaarmastajad võiksid lisada mett.

Ühepannihommikusöök suurele kambale

Vaja läheb: 400 g šampinjone, 1 kg keedetud kartuleid, 500 g kirsstomateid, oliiviõli, soola, pipart, soovi korral paar küüsalauguküünt, 10 viilu toorsuitsupeekonit, maitse järgi ürte (peterselli, tilli, tüümiani), 10 muna.

Valmistamine: Pane ahi 220 kraadi peale sooja. Kata ahjupann küpsetuspaberiga. Eemalda seenesabad, pese kirsstomatid ning tükelda keedetud kartulid suuremateks kuubikuteks. Maitsesta seened, tomatid ja kartul oliiviõli, soola ning pipraga. Soovi korral lisa ka küüslauku. Kui kasutad tüümiani, lisa sedagi! Pane toiduained pannile.

Lõika peekoniviilud pooleks ja aseta toidu peale. Pane pann ahju. Sel ajal, kui roog on ahjus, haki õrnemad ürdid, nagu till ja petersell. Kui on näha, et toit juba ilusti küpseb ja peekon hakkab pruunistuma, võta roog ahjust korraks välja. Sega hakitud ürdid ahjuroa hulka. Tee toidu keskele väikesed pesad ja löö munad sinna sisse, riputa munakollaste peale soola ja pipart. Otsi iga munakollase peale krõbedaks küpsenud väike peekoniviil, siis jäävad munakollased pehmeks, ja pane ahju tagasi. Küpseta ahjurooga, kuni munavalge on läbi küpsenud.

Ricottapannkoogid kirsi-Amaretto kastmes (neljale)

Vaja läheb: pannkookideks 80 g speltajahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 200 g ricotta kohupiima, 2 muna, 2 sl roosuhkrut, 1 sl vanillsuhkrut, näpuotsaga meresoola; praadimiseks võid, õli; kastmeks 500–600 g sügavkülmutatud või konservkirsse, maitse järgi Amaretto likööri ja suhkrut.

Valmistamine: Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, pane need mõni tund varem sulama. Sega speltajahu küpsetuspulbriga ning kõik ülejäänud pannkoogiained. Prae pannil või-õli segus väikesed pannkoogid.

Kastme tarvis kuumuta pliidil kirssidest välja sulanud mahl või konservivedelik, kuni sellest pool on haihtunud. Maitsesta suhkru ja Amarettoga, lisa kirsid ning paku pannkookide kõrvale.

Allikas: Margit Hakomaa