Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
9. aprill 2011, 08:56

Vaata, mida ostad: lastele sobivad vaid E621-vabad viinerid ja vorstid (20)

Meie lihatööstuste üks enam kasutatav toore on kanalihamass ja naatriumglutamaat (E 621), kuid kas olete neid kunagi kauplustes müügil näinud nagu kanafileed või keeduvorsti? Suurtootjate kinnitusel on nad asunud tooteid siiski taas tervislikumaks muutma.

Maitsetugevdajaid, mis on pakendile märgitud numbritega E 620–E 623 (neist enim kasutatav on naatriumvesinikglutamaat E 621), leidub peaaegu kõikides vorstides, sinkides, frikadellides, pelmeenides ja grill-lihades, samuti puljongikuubikutes jt soolastes toodetes. Kuid ka näiteks Santa Maria aroomisoolas ja sidrunipipras, TUC-I soolastes küpsistes ning Mamma valmistoitudes.

Ära lase end toote nimest eksitada

Tähelepanu tasub pöörata terminite tähendusele. Ehkki paljude toodete pakenditele, näiteks Salvesti konservsuppidele, on suurelt kirjutatud "ei sisalda säilitusaineid", leidub neis samal ajal siiski maitsetugevdajat. Eksitada ei maksa end lasta ka toote nimest: kui Rannarootsi ja Rakvere LK Lastevorstis naatriumglutamaati pole, siis kõigis teistes Eestis sama nime all toodetud vorstides, mida Õhtulehel leida õnnestus, oli seda küll.

Supermarketites viineripakendeid uurides selgub, et maitsetugevdajat on lisatud Rakvere Lihakombinaadi viineritele, sealhulgas ka Vinkudele ja Lasteviineritele. Samas kinnitab ettevõtte turundusdirektor Triin Lõoke, et neil on kavas maitsetugevdajast loobuda. "Maitsetugevdaja E 621 on välja jäetud juba Rakvere viinerist ja Rakvere Lastevorstist. Lähipäevil jõuab kaubandusse ka E 621 vaba Rakvere uus singisari," kinnitab ta.

Ka teised suurtootjad ütlevad, et pööravad üha rohkem tähelepanu toodete tervislikkusele. ASi Tallegg turundusjuhi Krista Kalbini sõnul on 42% nende toodetest maitsetugevdajata. Lastel soovitab ta julgelt süüa Talleggi Klaabu lihaviinereid, sest need on valmistatud kanalihast, mitte kanalihamassist, ei sisalda toiduvärve ega maitsetugevdajaid ning on vähendatud rasva- ja soolasisaldusega.

Kontsern Atria Eesti on Maksi ja Mooritsa kaubamärgi all välja töötanud terve Jussi toodete sarja, mis ei sisalda ühtegi kunstlikku lisaainet, ka on Jussi keeduvorstis ja viinerites tavapärase kahe protsendi asemel vaid 1,4 protsenti soola. Peale viinerite ja keeduvorsti kuuluvad Jussi sarja ka sink ja toorvorstid lambasooles.

Oskari LT müügidirektori Madis Lina kinnitusel on nende tuntuim E-aineteta toode Lihaviiner, mida tehakse juba 2009. aasta sügisest ning mille tootmismaht on poolteise aastaga kümme korda kasvanud. Oskari lihaviinerites on üle 80 protsendi liha ning nende roosaka värvuse tagamiseks on nitritite asemel kasutatud looduslikke taimeekstrakte.

Lisaainetevabad konservsupid

"Lisame naatriumglutamaati vaid Supper-sarja suppidele ja kolmele toidukastmele, aga meie tootevalikus on üle 300 toote. Töötame selle nimel, et muuta kogu oma toodang maitsetugevdajate vabaks," selgitab Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viiol. Oma sõnade kinnituseks toob ta näiteks Põltsamaa Felixi uue supisarja, kus on kasutatud naturaalset puljongit. Sarja kuuluvad värskekapsaborš, hapukapsaborš, seljanka, hernesupp suitsulihaga, rassolnik, lihapallisupp ja kanasupp.

Ehkki ökopoodides on E 621-vabu puljongikuubikuid suures valikus, leiab suurpoodidest vaid ühe "puhta" puljongikuubiku. Ainsana ei ole maitsetugevdajat Prismas müüdavates Raimbow’ puljongikuubikutes.

Santa Maria turundusjuhi Kadri Tolsbergi sõnul sisaldavad nende umbes sajast maitseainest praegu naatriumglutamaati 16, kuid firma eesmärgiks on selle aasta lõpuks ka kõigis maitseainesegudes E 621 loobuda.