Toiduuudised
12. veebruar 2011, 09:11

Korralik tume šokolaad: sulab aeglaselt ja maitseb veidi hapukalt (10)

Valentinipäeval sobib sõbrale tumedat šokolaadi kinkida: erinevate uuringute kohaselt hoiab see mõõdukates kogustes tarbituna südame tervena, kaitseb insuldi ja maksahaiguste eest, tõstab isegi matemaatilisi võimeid ning päris kindlasti suurendab õnnetunnet.

Seepärast proovisime oma tänasel pimetestil kümmet tumedat šokolaadi ja parim neist võis koguda 160 punkti.

Tumedaid šokolaade on rohkemgi, aga pimetestile valisime neist kümme ja appi palusime ka Kõlleste Kommimeistrid. Meie palve tekitas magusameistrites parasjagu elevust, sest nemad haaravad pärast tööd poeriiulilt pigem heeringat kui šokolaadi.

Mida vähem taimseid rasvu, seda parem

Meie testilt leidsid nad kaks šokolaadi (pärast selgus, et tegemist on kodumaise Bitteri ja Poolas toodetud Baroniga), mille võiksid maitse põhjal oma tehases tooraineks võtta.

Ka tundis Kõlleste Kommimeistrite juhatuse liige Imre Sokk lõhnast peaaegu ilmeksimatult ära, kui maiuse valmistamisel oli kasutatud taimseid rasvu. Sest just nende puudumist soovitabki Sokk šokolaadi valides vaadata. Lisaks peab ikka igaks juhuks üle kontrollima, kas šokolaadi tegemisel on kasutatud kakaovõid ja -pulbrit – ilma nendeta pole šokolaad see, mis ta olema peaks. Kuid kõrge kakaosisaldusega šokolaadi süües peab Imre Soku sõnul arvestama, et suur kakaosisaldus muudab selle maitse kergelt hapukaks.

Ning õige tume šokolaad suus sulamisega ei kiirustavat. "Mida kiiremini šokolaad suus sulab, seda rohkem on selle koostises erinevaid rasvu," õpetab ta. Sokk on näinud šokolaadi, mis üles sulanuna nägi välja nagu vesi.

Samas päris hukka ökošokolaadidega tegelev Sokk tootjaid taimsete rasvade kasutamise eest ei mõista. Ta mäletab, et Nõukogude ajal maksis 200grammine pakk marmelaadikomme Ai-Ai 1 rubla ja 17 kopikat. "Inimese kuupalk oli umbes 200 rubla, tõeliselt hästi maitseva kommi kilo maksis seega inimese päeva palga."

Šokolaadikilo eest terve päevapalk?

Kui praegu maksaks kommi või šokolaadi kilo keskmise päevapalga, ei jaksaks seda keegi lihtsalt osta. "Ja siis panevadki tootjad igasugust jama kommi sisse, et inimesed ostaksid. Muidu ei püsi lihtsalt konkurentsis," nendib ta.

Kui Sokk poest kommi ostab, siis ta ostab Kalevi pralineekomme. Ja kiidab ka testis teisele kohale tulnud Bitterit, mis on turul püsinud juba pikka aega ehk teisisõnu – mille kvaliteedi ja hinna suhte on rahvas omaks võtnud.

119 punkti

Fazeri tume šokolaad

Vähemalt 47% kakaod

Koostis: suhkur, kakaomass, kakaovõi, piimarasv, rasvata piimapulber (alla 1%), emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine (vanilliin). Võib sisaldada vähesel määral pähkleid, mandleid ja nisu. Vähese laktoosisisaldusega.

Toodetud Soomes

200g tahvel maksab 2,04 € (31 kr 92 s) Kilohind 10,20 €

15 ostaks, 1 mitte

+ Korralik paks tahvel, pehme ja ühtlane struktuur. Šokolaadile omane aroom. Maitse on algusest peale täpselt selline, nagu olema peab – magus ja mõru on tasakaalus.

– Lõhn on nõrgavõitu, pisut kohvine. Maitselt rohkem suhkrune kui kakaone.

107 punkti

Tume šokolaad Bitter

Vähemalt 56% kakaod

Koostis: suhkur, kakaomass, kakaovõi, kakaopulber, emulgaator

(sojaletsitiin). Võib sisaldada vähesel määral pähkleid, munatooteid, piimasaadusi, gluteeni.

Toodetud Eestis

100g tahvel maksab 1,02 € (15 kr 96 s) Kilohind 10,20 €

14 ostaks, 2 mitte

+ Lõhn on ahvatlev, maitse sametine: alguses magus, järelmaitsena mõru – nagu üks tume šokolaad maitsema peakski. Välimus klassikaline ja isuäratav.

– Järelmaitse kaob kiirelt. Liiga palju ei saa süüa – magusavõitu.

96 punkti

Laima tume šokolaad

Vähemalt 48% kakaod

Koostis: suhkur, kakaomass, kakaovõi, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, emulgaator E442, lõhna- ja maitseaine (vanilliin). Võib sisaldada vähesel määral pähklit, maapähklit, piima- ja nisuvalku.

Toodetud Lätis

100g tahvel maksab 0,89 € (13 kr 93 s) Kilohind 8,90 €

13 ostaks, 3 mitte

+ Värv ilus tume. Lõhn tugev. Struktuur on ühtlane. Igati mõnus. Järelmaitse on ka meeldiv.

– Tumeda šokolaadi kohta liiga magus. Järelmaitse kaob liiga kiirelt. Sulab suus kahtlaselt kiiresti.

85 punkti

Pergale tume šokolaad

Vähemalt 50% kakaod

Koostis: suhkur, kakaomass, kakaovõi, emulgaatorid (sojaletsitiin, polüglütseroolpolüritsinoleaat), vanilliin. Võib sisaldada piima, maapähklite, muude pähklite, muna ja gluteeni jälgi.

Toodetud Leedus

100g tahvel maksab 0,95 € (14 kr 86 s) Kilohind 9,50 €

13 ostaks, 3 mitte

+ Ilus tumepruun värv, kutsub sööma. Lõhn on meeldiv. Piisavalt pehme, et ka kookidele panna. Sobib nii turgutuseks pingelisel tööpäeval kui ka tassi kohvi kõrval nautimiseks.

– Kakaomaitse on nõrk, võiks mõrkjam olla. Veidi liiga magus ja rasvane.

77 punkti

Tume šokolaad Poesia

Vähemalt 50% kakaod

Koostis: kakaomass, suhkur, kakaovõi, emulgaatorid E322 (sojast), lõhna- ja maitseaine. Võib sisaldada piima-, gluteeni-, maapähkli- ja teiste pähklite jääke. Toodetud Saksamaal

100g tahvel maksab 0,73 € (11 kr 42 s) Kilohind 7,30 €

11 ostaks, 5 mitte

+ Värvilt ilus tume, maitselt hea – nii nagu olema peab. Lõhn meenutab pähklit.

– Ei tunne šokolaadile omast lõhna. Maitse liialt magus. Liiga pehme.

73 punkti

Šokolaad Rochen brut

Vähemalt 78% kakaod

Koostis: kakaomass, suhkur, kakaopulber, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine (vanilje). Võib sisaldada tähtsusetu koguse piima-aineid, pähklitükikesi (mandli, metsapähkli jne) ja munavalget.

Toodetud Ukrainas

100g tahvel maksab 0,95 € (14 kr 86 s) Kilohind 9,50 €

11 ostaks, 5 mitte

+ Kvaliteetsele šokolaadile omase lõhnaga, arvatavasti suure kakaosisaldusega. Lõhn lausa kutsub hammustama! Mõrkjas-kirbe maitsega, külmal ajal suus sulades tekitab sooja tunde. Annab kohvielamusele meeldiva nüansi.

– Maitse kirbevõitu.

68 punkti

Tume šokolaad Baron

Vähemalt 40% kakaod

Koostis: suhkur, kakaomass, taimne rasv, kakaovõi, madala rasvasisaldusega kakaopulber, emulgaatorid (sojaletsitiin, E476), lõhna- ja maitseained. Lisaks kakaovõile sisaldab toode ka taimseid rasvu. Võib sisaldada vähesel määral maapähkli, sarapuupähkli, kreeka pähkli, mandli, nisu, piima ning muna jääke.

Toodetud Poolas

100g tahvel maksab 0,62 € (9 kr 70 s) Kilohind 9,70 €

8 ostaks, 8 mitte

+ Lõhn õrn, kuid pigem meeldiv. Maitse püsib piisavalt kaua suus. Meenutab piparmünti, teeb kurgu külmaks. Erineb oluliselt kõigist täna proovitutest.

– Aroom on nõrk, ka maitse pole kõige ahvatlevam. Ilmselt sisaldab taimseid rasvu.

67 punkti

Rainbow’ Tume šokolaad

Vähemalt 56% kakaod

Koostis: kakaomass, suhkur, kakaovõi, emulgaator (E322), aroomaine. Võib sisaldada vähesel määral piima, mandleid, maapähkleid või teisi pähkleid.

Toodetud Šveitsis

200g tahvel maksab 1,46 € (21 kr 91 s) Kilohind 7 €

8 ostaks, 8 mitte

+ Maitselt on meeldiv. Järelmaitset tasub oodata – see on esimesest suutäiest elamusterohkem ja šokolaadile kohasem. Mõnusalt paksud tükid.

– Šokolaadile omane aroom jääb nõrgaks. Värv mittemidagiütlev.

66 punkti

Marabu premium

Vähemalt 70% kakaod

Koostis: kakaomass, suhkur, kakaovõi, väherasvane kakao või õli, lõhna- ja maitseaine, emulgaator (sojaletsitiin). Sisaldab piima, soja, võib sisaldada mandli- ja pähklijääke.

Toodetud Belgias

100g tahvel maksab 1,85 € (28 kr 95 s) Kilohind 18,50 €

9 ostaks, 7 mitte

+ Ilmselt suure kakaosisaldusega, seda tunneb kohe lõhnast. Kui esimene suutäis on suhteliselt maitsetu, siis järelmaitse on mõnusalt mõru ja nauditav. Teistest täna proovitutest tunduvalt pehmem. Tundub, nagu koosneks kihtidest – põneva struktuuriga.

– Lõhn on nõrgavõitu. Kahtlaselt pehme.

54 punkti

Šokolaad Lindt

Vähemalt 85% kakaod

Koostis: kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakao, kakaovõi, demerara suhkur, naturaalsed Bourboni vaniljeoad. Võib sisaldada mandli- ja sarapuupähklitükke ning väheses koguses piima ja sojaletsitiini.

Toodetud Prantsusmaal

100g tahvel maksab 2,10 € (32 kr 86 s) Kilohind 21 €

8 ostaks, 8 mitte

+ Suure kakaosisaldusega. Mõnusalt kuiv. Välimus peen ja väljapeetud, värv ka meelitab.

– Šokolaadi lõhn võiks olla tugevam, praegu on see liiga kakaone. Ka maitses on tunda rohkem kakaod kui midagi muud. Mõrkjas-kirbe-hapu maitsenüanss on ootamatult terav.