Toiduuudised
12. veebruar 2011, 09:23

Tooršokolaad säästab lisaainetest

"Aitab sõltuvust tekitavate maitsetugevdajate söömisest!" põrutab Tom Valsberg ansamblist Indigolapsed. Ta on võtnud südameasjaks tutvustada eestlastele supertoiduaineid.

"Üle kolme tüki tooreist kakaoubadest valmistatud šokolaadi süüa väga ei suudagi, sest energia-vajadus saab enne täis," selgitab samuti supertoiduainetele pühendunud Katrin Kracht. Naine lisab, et kui räägitakse šokolaadi tervisele kasulikest omadustest, leiab need just transrasvade ja lisaainetevabast tooršokolaadist.

"Kanepiseemned, mooruspuu viljad, toores kakao, gojimarjad, macapulber, spirulina, palmisuhkur, Bali sool," loetleb Kracht väikest osa Baraka poekeses müügilolevatest supertoiduainetest, millest kõigest saab omavahel kombineerides üha uusi energiarikkaid maiustusi välja nuputada.

Sulab juba 40 soojakraadi juures

Tooršokolaadiks nimetatakse neist ainetest tehtavat maiust aga seepärast, et kui tavalist kakaovõid kuumutatakse 120 kraadi juures, siis Bali kakaovõi sulab juba 40 soojakraadi juures. "Alla 45kraadises kuumuses säilivad kakaos kõik kasulikud ensüümid ja vitamiinid," selgitab Kracht.

Tom Valsberg poetab, et tema ja kaasa Simona jaoks ongi põhimaiuseks just omavalmistatud šokolaad, sest seda saab julgelt anda ka nende kaheaastasele pojale Ramsesele. "Kui vanemad kurdavad, et magusa söömine muudab lapsed hüperaktiivseks, siis omatehtud igasuguste lisaainetevaba šokolaad on neile tervislik alternatiiv," usub ta.

Kõigile uudishimulikele korraldavad Tom

Valsberg ja Katrin Kracht (pildil all) ka tooršokolaadi valmistamise koolitusi.

Silja Paavle

Tee ise tervislikku šokolaadi

Vaja läheb: 25 g kakaovõid, 2 sl mett või palmisuhkrut, 5 sl toorkakaopulbrit, 3 sl lukumapulbrit, 2 sl makapulbrit, näpuotsatäis soola (Bali või Himaalaja mäesoola), 3 tilka piparmündiõli.

Valmistamine: Sulata kakaovõi veevannil. Kui see on sulanud, sega hulka ülejäänud koostisosad ja vala saadud segu vormidesse. Pane vormid sügavkülma ning poole tunni pärast võid juba maiustada.

Allikas: kauplus Baraka