Meeldivad lastelegi: Pildil olevad rosinakaerakaraski tainast muffinid läksid pere pisematele hästi kaubaks. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
11. detsember 2010, 08:57

Karask: maitsev ja tervislik (4)

Kes kodust leivategemist ei söanda ette võtta, küpsetagu karaskit. Krõbeda koorikuga odrakaraskit on lihtne teha ja soojana maitseb see eriti hästi.

"Üks põlvkond on vahele jäänud, nüüd õpime uuesti karaskit sööma ja seda kas või elektriahjus küpsetama!" ütleb Kanepi gümnaasiumi söökla juhataja Aire Hallap.

Erinevalt leivateost ei nõua karaski tegemine juuretist. Oma lihtsuses sobib see küpsetis kiiresse advendiaega: maitsva karaski saab odavalt nii ajas kui ka rahas mõõdetult.

Vanaemade retseptivaramus oli karaskitaina põhikomponendiks odrajahu kõrval enamasti hapupiim. Tänapäeval kasutatakse hapupiima asemel kas kefiiri, petti või maitsestamata jogurtit.

Üks Kanepi Valla Seltsi hakkajatest naistest, Maive Torop on teinud karaskit prooviks ka hapukoorega, kuid maitseomadustelt ei jää kefiiri baasil valmistatud karask sellele grammigi alla.

Sooda, mitte küpsetuspulber

Taina segamisel võib tekkida kiusatus kasutada sooda asemel küpsetuspulbrit ning kergitusaine segada kohe kefiiri hulka. Koduperenaine Maive Loot on katsetanud mitmeid karaskiretsepte ja laidab küpsetuspulbri mõtte maha. "Tundub tühiasi, kuid õige on sooda segada kõigepealt jahuga, alles siis lisada kefiiri hulka."

Nutikad naised on proovinud kohupiimakaraskit küpsetada ka kaerajahust, ent maitsvam on siiski klassikaline odrajahukarask. Et odrajahu sisaldab vähe kleepvalku, võib osa jahukogusest olla kas I või II sordi nisupüül.

Kes kardab, et karask ei tule küllalt isuäratav, võib lisada kas seesamiseemneid, rosinaid või katta küpsetise pealispinna pekikuubikutega. Viimane variant meeldivat mõlema Maive kinnitusel peamiselt meestele.

Vallaseltsi naised teavad sedagi, kuidas lapsed tervislikku karaskit sööma panna. Selleks tuleb karaskit küpsetada muffinivormides ning siis pakkuda moosi või meega. Ja uskuge või mitte, aga keeksivormis valminud samast tainast karask maitseb pisut teisiti kui plaadil tehtu.

Soe karask mekib suurepäraselt külma piima ja võikillukesega, kuid Maive Torop pakub karaskiga muna- ja juustuvõid ning pohlamoosi. Kõik, kes on proovinud, on kiitnud.

Karask on tõhus kõhutäis, mis järgmiselgi päeval sama hästi maitseb. Eriti koos kuuma supiga.

Rosina-kaerakarask

Vaja läheb: 5 dl jämedaid röstitud kaerahelbeid, 1 dl jahu, 4 dl kefiiri või maitsestamata jogurtit, 1 tl soodat, 1 dl rosinaid, 1 riivitud õun, 50 g õli, 2 sl suhkrut, 1 tl soola.

Valmistamine: Sega kõik komponendid omavahel, tõsta tainas lahtikäivasse koogivormi või jaota muffinivormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus 30–35 minutit.

Odrajahukarask rõõsast piimast

Vaja läheb: 2 dl piima, 15 g pärmi, 1 sl suhkrut, 1 tl soola, 50 g võid, 3 dl odrajahu, 2 dl I sordi nisujahu, seapekki, peale köömneid või seesamiseemneid.

Valmistamine: Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa leige piim, jahu, sool ja rasvaine. Segatud tainas tõsta rasvaga määritud küpsetusvormi või pannile, lase pisut kerkida. Soovi korral pane karaskile enne ahjupanekut peale õhukesed pekiribad, puista köömneid või seemneid. Küpseta 180kraadises ahjus 30–40 minutit.

Kohupiimakarask

Vaja läheb: 4 dl odrajahu, 2 dl kefiiri, 100–125 g kohupiima, 1 muna, 1 tl soola, 1 sl suhkrut, 50 g võid või õli, 1 tl soodat. Pisut võid ja mannat küpsetusvormi ettevalmistamiseks.

Valmistamine: Sega kohupiim muna, kefiir, soola ja suhkruga. Lisa sulatatud või ja soodaga segatud jahu. Tõsta tainas võiga määritud vormi ja küpseta kohe 180kraadises ahjus 35–40 minutit. Karaski küpsust proovi puutikuga.

Allikas: Kanepi Valla Seltsi naised