Materjal omast käest: Kui paljudel on õunapuud tänavu tühjad, siis Alla koduaias Sindis õnneks on õunu piisavalt. Foto: Verner Vilgas
Toiduuudised
11. september 2010, 08:57

Mitmepalgeline õun

Kuigi õun seostub põhiliselt koogi ja kompotiga, sobib see eestimaine ubin ka üllatavalt paljude soolaste roogade koostisesse, kinnitab restorani Strand kokkkondiiter Alla Metsmaa. Kinnituseks oma sõnadele pakub ta tänases Õhtulehes teilegi proovimiseks mitu põnevat retsepti.

Alla kaks suurt lemmikut on õunad ja mustikad ning see armastus on püsinud kogu tema 22aastase kondiitristaaži jooksul. Pärnu spaahotellis Strand koka-kondiitri ametit pidav Alla on agar katsetaja ning hiljuti lõppenud Riigimetsa Majandamise Keskuse korraldatud metsaandide tordikonkursil "100 retsepti" saavutatud esikoht oli talle sarnaste retseptivõistluste hulgas kümnes. Samal konkursil kuulus Allale ka kolmas koht. Täna sõidab ta Türi õunafestivalile, et osaleda seal õunakoogivõistlusel.

"Kõige alla viskasin plaadile vaba käega pisut siia-sinna venitatud lehttaina, mille äärde panin lainetava lehttainariba. Türi õunakoogi sisse peitsin hapud antoonovkaõunad, enne kuumutasin neid koos lehmakommide, mee ja metspähklimaitselise vahvli tükkidega. Pealmise osa tegin fariinsuhkrust, hapukoorest, munakollasest, vahukoorest ja vähesest želatiinist ning kõige peale puistasin suhkrus karamelliseeritud mandlilaaste," kirjeldab Alla oma võistlustööd – Ulakat õunakooki.

Magus õunaomlett vanillikastmega (neljale-viiele)

Vaja läheb: 500 g õunu, 5 sl suhkrut, 5 muna, 2 sl hakitud pähkleid, 2 sl võid. KASTE: 0,5 l piima, 4 munakollast, 4 sl suhkrut, 4 sl jahu, 1 sidrun, 1 sl konjakit, näpuotsatäis vanilli.

Valmistamine: Tükelda õunad ja kuumuta pannil 2 sl suhkruga poolpehmeks. Vahusta munavalged ja -kollased eraldi nõudes, lisades kollastele enne vahustamist ka ülejäänud suhkru. Lisa vahustatud munakollastele õunad ja vahustatud munavalged. Sulata või pannil, vala tainas pannile ja küpseta omletti kas pliidil või ahjus.

NIPP! Ahjus küpsetades saad kohevama omleti.

KASTE: Vahusta munakollane ja suhkur heledaks vahuks, sõelu sinna sisse jahu ja sega kerge käega. Pane piim koos vanilliga keema, parema oleks veevannil. Veidi enne keemahakkamist lisa munasegule umbes ¼ piima ja sega kergelt ühtlaseks, kui piim on keema hakanud, lisa sellele munasegu ja keeda vähem kui minut – kogu aeg segades. Riivi sisse sidrunikoor ja lisa konjak.

Talvine salat (kaheksale-üheksale)

Vaja läheb: 3 sibulat, 3 õuna, 150 g juustu, 3 keedetud muna, majoneesi, karrit.

Valmistamine: Koori sibul, lõika õhukesed rõngad ning vala üle keeva veega. Lase seista 15 minutit ja tõsta sõelale nõrguma. Laota sibulad kausi põhja. Koori ja riivi õunad, laota sibulatele.

Riivi munad ja juust. Järgmiseks kihiks pane munad ja viimaseks kihiks jääb juust. Vala üle majoneesiga ja pane 1 tunniks külma. Enne lauale andmist sega läbi ja maitsesta karriga. Soovi korral võid salati peale raputada ka parmesani.

Serveeri kas röstsaial või leival.

Küpsetatud õun broilerimaksa ja mozzarellapallikestega (kaheksale)

Vaja läheb: 4 suurt (või 8 keskmist) hapukat õuna, 400 g broilerimaksa, 1 sibul, 50 g võid, 1 pakk mozzarellapallikesi, soola, pipart.

Valmistamine: Tükelda broilerimaks väiksemateks tükkideks ja prae võis. Lõika sibul pooleks ja viiluta, lisa maksale. Maitsesta soola ja pipraga.

Poolita õunad ja tühjenda seest (väiksematel õuntel lõika lihtsalt müts maha ja tühjenda seest). Tõsta segu õunapoolikutesse ja kata mozzarellaga. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 20 minutit ehk kuni õunad on poolpehmed.

Ubinatasku (20–24 tk)

Vaja läheb: TAINAS: 700 g jahu, 135 g küpsetusmargariini, 1 muna, 1 1/3 klaasi (360 g) suhkrut, 230 g hapukoort, ½ tl soodat, ½ tl küpsetuspulbrit. TÄIDIS: 400 g õhukesi õunaviile, 100 g mett, 1 tl kaneeli, röstitud pähkli puru.

Valmistamine: Taina valmistamiseks hõõru toasooja margariini suhkru, hapukoore ja munaga, kuni suhkur on sulanud. Lisa sooda ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning sõtku tainaks.

Täidise valmistamiseks sega omavahel õunaviilud, mesi, kaneel ja pähklipuru.

Rulli tainas lauale lahti mitte väga õhukeselt. Vajuta suurema (süldi)vormiga rõngad, kata pool sellest täidisega ja tõsta teine pool peale, nii et osa täidist jääks nähtavale. Määri pealt muna-veeseguga ja raputa peale röstitud pähklipuru. Küpseta 200kraadises ahjus 25 minutit.

Sinihallitusjuustu-küpsised õunakastmega

Vaja läheb: 100 g sinihallitusjuustu, 150 g võid, 3 dl nisujahu, 0,5 tl soola. KASTE: 6 sl õunamahla, 3 sl punaveiniäädikat, 1 sl mooniseemneid, 1 sl vedelat mett, 1 tl paprikapulbrit, 1,5 dl õli, soola ja musta pipart.

Valmistamine: Riivi sinihallitusjuust, sega või ja soolaga. Lisa jahu ja sõtku tainas. Rulli tainas lauale, lõika pulgakujulised küpsised ning küpseta 210kraadises ahjus helepruuniks.

Kastme valmistamiseks pane kõik ained (v.a mooniseemned) kannmikserisse ja sega ühtlaseks massiks. Valmis segule lisa mooniseemned.

Soe pastasalat õunamahlas marineeritud kanafileega (kuuele)

Vaja läheb: 400 g kanafileed, 300 g puhastatud õunakuubikuid, 300 g pastat, 100 g mandleid, 2 sl mett, 100 g Santa Maria magusa tšilli maitsega tšipse (Nacho Rolls). Kanamarinaad: 100 g majoneesi, 100 g õunamahla, 1tl kurkumi, soola. Kaste: 10 g hakitud tilli, 30 g oliiviõli, 120 ml õunamahla, 100 g majoneesi, soola ja sidrunipipart.

Valmistamine: Lõika kanafilee ribadeks ja pane tunniks ajaks marinaadi. Samal ajal keeda pasta. Prae mandlid mee ja pipraseguga ning tõsta küpsetuspaberile jahtuma.

Vala kanafilee koos marinaadiga pannile, kuumuta valmimiseni. Seejärel lisa õunad ja pasta ning kuumuta, kuni õun on kergelt pehme.

Kastme valmistamiseks püreeri saumikseriga kõik komponendid ühtlaseks massiks. Lisa mandlid ja serveeri kastme ning tšipsidega.