Toiduuudised
5. juuni 2010, 09:00

Ketšupid: pudelitäiest isuäratavatest purustatud tomatitest söödamatu lõhnatu lögani (32)

Grillihooaeg on kätte jõudnud ning koos liha ja vorstiga jõuab ostukorvi ka ketšupipudel. Et kaupluseriiulitel kergem orienteeruda oleks, proovis Õhtuleht oma järjekordsel pimetestil ketšupeid. Parim neist võinuks koguda 80 punkti.

Proovitud 14 ketšupist tundusid kaks testijatele pigem ebaõnnestunud keemiakatse tulemusena kui toidukraamina, mistõttu nad passivad paremini märulifilmi võtetele verd asendama kui aiapeole liha kõrvale.

Test tõestas, et need tootjad, kes on pudelisse raatsinud rohkem tomatit panna, on tarbijale meelepärasemad. Ning just seepärast, et ketšup pole pelgalt vorstikõrvane, vaid sobib ka igat masti toidu sisse ja teeb tänu tomatites sisalduvale lükopeenile tervisele headki, tasub ketšupi koostist jälgida.

Testi võitja – MCDonald’si keti tellimusel valmistatud ketšup suudab mekkijate meelest päästa ka kõige kehvema liha.

61 punkti McDonald’s

Toodetud Poolas 500 ml pudel maksab 23 kr 90 s Liitrihind 57 kr 80 s

Koostis: tomatipüree (73%),

glükoosi-fruktoosisiirup, piiritus-äädikas, sool, vürtsiekstraktid

(nelgi-, kassia- ja sibulaekstrakt)

Kõik ostaksid

+ Vürtsikas, kuid mõnusalt tomatine. Lõhn meenutab ka tomatit. Mõnus püree nagu oleksidki pudelis ehtsad purustatud tomatid.

? Äädikat on tiba palju, see rikub järelmaitse.

55 punkti Selveri ketšup

Toodetud Eestis Liitrihind 27 kr 90 s

Koostis: vesi, tomatipasta (40%), suhkur, modifitseeritud kartulitärklis, äädikas, sool (max 2,7%), maitseained, säilitusaine (kaaliumsorbaat)

Kõik ostaksid

+ Ilusa värviga – see paneks isegi vampiiridel suu vett jooksma. Parajalt maitsestatud. Konsistents on hea ja tihke. Järelmaitse meeldiv.

– Magusavõitu ja mingi vürtsi lõhn domineerib.

54 punkti Tšumak

Toodetud Ukrainas 300grammine pudel maksab 13 kr 50s Kilohind 45 krooni

Koostis: tomatid, suhkur, keedusool, modifitseeritud tärklis, happesuse regulaator äädikhape, tšillipipar

7 ostaks, 1 mitte

+ Neutraalne kraam, erilisi emotsioone ei tekita. Äkki sellepärast, et ongi õige ketšup? Mõnus konsistents. Ilus värv ja maitseb naturaalselt.

Äädikat on paljuvõitu.

50 punkti Heinz

Toodetud Tšehhis 700grammine pudel maksab 32 kr 90s Kilohind 47 kr

Koostis: tomatid (100 g ketšupis 132 g), äädikas, suhkur, sool (max 3,1%), ürdi- ja maitseekstraktid (sisaldab sellerit), vürtsid.

5 ostaks, 3 mitte

+ Ilus tumepunane värv. Täiendab suurepäraselt vürtsikat grill-liha.

– Äädikaselt hapukas, hea kujutlusvõime juures tunneb tomatit ka.

49 punkti Felix

Toodetud Leedus Kilohind 28 kr 90 s

Koostis: tomatipüree (40%), vesi, suhkur, keedusool (max 2,5%), maisitärklis, happesuse regulaatorid (äädik- ja sidrunhape), säilitusaine (kaaliumsorbaat), maitseained.

6 ostaks, 2 mitte

+ Välimus on ahvatlev ja tomatilõhnagi on tunda. Kõik on tasakaalus – magus ja hapu, tomat ja vürts. Parim valik kanaga söömiseks.

Järelmaitse liiga vürtsine.

48 punkti Meira

Toodetud Soomes 500grammine pudel maksab 28 kr Kilohind 56 kr

Koostis: tomatipüree (100 g ketšupis 200 g tomatit), äädikas, suhkur, sool (1,9%), konservandid (E211, E202), maitseained (ka ingver, nelk) ja aroomid (vürtspipra ja valgepipra ekstrakt).

6 ostaks, 2 mitte

+ Ilus tumepunane värv ja mõnus maitse – kohe tahaks siia kõrvale ka makarone. Kindlasti meeldib vürtsikama toidu austajaile.

Nelk tapab kõik muud maitsed, järelmaitse soolane. Näeb välja nagu tomatipasta, mitte ketšup.

43 punkti Salvest

Tootjariiki pole märgitud 450grammine pudel maksab 21 kr 90 s Kilohind 48 kr 65s

Koostis: joogivesi, tomatipasta (26%), suhkur, tärklis, keedusool (max 2,5%), äädikhape, maitseained, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat.

4 ostaks, 4 mitte

+ Lõhnab tomatiselt. Ühtlane tekstuur ja meeldiv tumepunane värv. Vürtsikas kraam.

Veidi piprane, kohati lausa kõrvetavalt.

36 punkti Hellmann’s

Toodetud Poolas 490grammine pudel maksab 18 kr 90 s Kilohind 38 kr 60 s

Koostis: tomatikontsentraat (63%), suhkur, vesi, äädikas, modifitseeritud tärklis, sool, sibul, küüslauk, loorberileht, nelk.

2 ostaks, 6 mitte

+ Tomati värv ja lõhn olemas, päris maitsekas. Seda tahaks ahjulihale peale panna, hästi sobiks ka lihasuppide maitsestamiseks.

Soolasevõitu. Maitseained kipuvad tomatile liiga tegema.

28 punkti Gardigan

Toodetud Lätis 400grammine pudel maksab 15 kr 90 s Kilohind 39 kr 75 s

Koostis: joogivesi, tomatipasta (32%), suhkur, valge veini äädikas, glükoosisiirup, modifitseeritud kartulitärklis, sool (1,9%), maitseainesegu (sisaldab laktoosi), happesuse regulaator (sidrunhape), stabilisaatorid (guarkummi, ksantaankummi).

2 ostaks, 6 mitte

+ Väga ilus värv. Tugev tummine kraam.

Meenutab kosmeetikumi – ei saagi aru, kas see on seep või šampoon, mida siit tunda on.

28 punkti Maadlexi tomatiketšup

Toodetud Eestis Kilohind 18 kr 90 s

Koostis: vesi, tomatipasta (20,3%), suhkur, modifitseeritud maisitärklis, keedusool (max 2,3%), äädikas, toiduõli, maitseained, säilitusained (E211, E202), lõhna- ja maitsetugevdaja (E621), magusaine (E950), toiduvärv (E124)

Keegi ei ostaks

vesine kraam, kuid piprane ja magus – igatahes kunstlik maitse. Värv kriitikat ei kannata. Millegagi on siin kõvasti mööda pandud.

17 punkti Gardner

Toodetud Lätis Kilohind 5 kr 10 s

Koostis: vesi, tomatipasta (9%), suhkur, modifitseeritud maisitärklis, glükoosisiirup, sool (2%), happesuse regulaator (äädikhape, sidrunhape), toiduõli, stabilisaatorid (E412, E415), maitseained (E211, E202), magus-aine aspartaam (sisaldab fenüülalaniini allikat)

Keegi ei ostaks

Väga vesine ja värvitu, lausa peletavalt värvitu. Äädikane ja tehislik lõhn – paljalt peale vaadates saab aru, et kilole ketšupile on kulunud vaid pool tomatit.

15 punkti Minu tomatiketšup

Toodetud Lätis Kilohind 9 kr 90 s

Koostis: tomatipasta, joogivesi, suhkur, fruktoosisiirup, sool, magusaine aspartaam, happesuse regulaatorid äädikas ja sidrunhape, modifitseeritud kartulitärklis, maitseained, konservandid E211, E202. Sisaldab fenüülalaniini.

Keegi ei ostaks

Vesine kraam, kunstlik ja piprane, lõhnatu löga. Ja eemaletõukavalt magus.

14 punkti Mutti tomatiketšup

Toodetud Itaalias 340grammine pudel maksab 29 kr 50 s Kilohind 90 kr 20 s

Koostis: tomatipüree (46%), suhkur, sool, veiniäädikas, naturaalsed aroomid.

Keegi ei ostaks

+ Välimus on paljutõotav – paks, ilus punane. Suures-suures hädas keedaks sellest suppi.

Lõhnab kahtlaselt, nagu midagi oleks hapuks läinud. Või nagu oleks tegu vana nõudepesukaltsuga. Oeh, kas siia on mädanenud tomatid sisse pandud? Söögiks see ju küll mõeldud pole.

14 punkti Ketšup

Toodetud Eestis Makro Trade Baltic OÜ tellimusel Kilohind 15 kr 90 s

Koostis: joogivesi, tomatipasta (11%), suhkur, sool (max 3%), äädikas, maitseained, toiduvärv E162, säilitusaine E211, paksendaja-modifitseeritud tärklis (E1442).

Keegi ei ostaks

Mis asi see veel on? Vedel ja õudse maitsega. Värv ei kannata kriitikat, ühtegi tomatit pole selle heleoranži olluse sisse küll sattunud. Äkki saab sellega umbrohtu hävitada?

9 punkti Optima Linja

Toodetud Lätis Kilohind 4 kr 70 s

Koostis: joogivesi, tomatipasta (7%), modifitseeritud maisitärklis, keedusool, happesuse regulaator äädikhape, säilitusaine (E211, E202), stabilisaator E412, värvid (porgandi- ja mustasõstramahla kontsentraat), magusaine sahhariin, tomati lõhnaaine.

Keegi ei ostaks

– Appi, mis see on? Näeb välja, nagu oleks keemiatundi sattunud. Aga ketšupitegu on seal ebaõnnestunud. Igatahes näeb välja, nagu keegi oleks ketšupile vett juurde pannud. Tehislik ebameeldiv maitse. Isegi vaenlasele ei pakuks.