NÜÜDISKOKARAAMAT: Loo autoril endal on ingliskeelne toidublogi foodgoodtoeat.blogspot.com, sealt leiate ka pildil olevate macaroone’ide retsepti. Rudolf aitab aga ema katsetamiseks juba järgmist retsepti otsida. Foto: Marianne Loorents
Toiduuudised
6. veebruar 2010, 08:54

Toidublogid – tõeline virtuaalne kulinaariadžungel (1)

Toidust ja söömisest on saanud uus elustiilisuund, milles ei osale enam pelgalt staarkokad ja kohvikupidajad, vaid ka täiesti tavalised inimesed. Ja kus siis tänapäeval ikka oma toimetusi jagada, kui mitte internetis.

Toidublogid moodustavad maailma umbes 120 miljonist kokkurehkendatud veebipäevikust märkimisväärse osa.

Tundub, et aina suurem osa globaalsest elanikkonnast, aga ka eestimaalastest on ennast muude asjade hulgas ka toidunautlejaks ehk foodie`ks pidama hakanud. Teadlik (näiteks gurmaanlik, tervislik, gluteeni- või laktoosivaba, GI-indeksit järgiv, taimetoiduline, kiudainerikas, kiirtoiduline vms) toitumine, toiduvalmistamine, kokaraamatute kollektsioneerimine ja aina enam ka oma toidualaste tegemiste teistega jagamine on muutunud paljude inimeste elu oluliseks osaks.

Õnneks on eestlased virgad internetikasutajad ja tundub, et virtuaalsfääris ka märksa vähem kohmetud oma mõtteid jagama kui muidu. Eestikeelsete toidu-blogide müriaad, mis internetisügavustest vastu vaatab, on mitmekesine ja meeleolukas.

Tasub vaid paljude seast oma lemmikud välja valida ja nende püsilugejaks hakata, ning uskuge mind, teil ei teki enam olukorda, kus te pärast pikka tööpäeva supermarketis ekseldes püüate meeleheitlikult otsustada, mida õhtul süüa teha. Valik on aukartustäratav. On inimesi, kes postitavad peamiselt pilte, on neid, kes räägivad peale toidu ka kõigest muust oma elus toimuvast, kuid enamik blogipidajaid järgib siiski traditsiooniliseks kujunenud toidublogirutiini – postitatakse valmistatud toitude retsepte koos juhendite, fotode ja kommentaaridega.

Laias laastus võib eestikeelsete toidublogide maailma lüüa kolme rühma – inimesed, kes valmistavad ja postitavad kõike, mis mahub ühisnimetaja söödav alla, nimetame selle loo kontekstis siis omnivoorideks.

Omnivoorid: kodusöögist toiduturistideni

Omnivooride rühma võiks iseenesest veel edasigi killustada – lihtsa kodutoidu valmistajateks, keerukate retseptide ja rahvusvahelise köögiga katsetajateks, restoranis käijateks ja reisijateks, kuid jäägu see lahterdamiserõõm juba teile. Siin on mõni näide omnivooridest, kes rohkem silma hakkasid:

Kiilike Köögis – on mahukas blogi, mida tehakse hoole ja armastusega ning täiendatakse sageli. Leidub nii lihtsamaid kodutoite kui ka fantaasiaküllaseid roogi (viimane postitus oli näiteks kook šokolaadi ja mustade läätsedega).

What a wonderful world – on toidunautleja ehk foodie, kes oma perekonnaga palju mööda maailma rändab ja see kajastub ka tema toidublogis. Selle imeilusad fotod ja retseptid viivad tõesti keele alla igaühel, kes vähegi vürtsi ja eksootikat hindab.

Mitmekesi köögis korraga ja Da Vahta Residence– on kaks blogi, mida mõlemat peavad Kärt ja Pez ning Vernanda ja Ukk. Retsepte leiab sealt seinast seina – omatehtud pastast metssearullini ja puravikupirukast kõrvitsa- ja apelsinisupini. Lisaks on mõlemas blogis tõeliselt fantastilised fotod.

Siit nurgast ja sealt nurgast – on tõeliselt kaunis ja mitmekülgne blogi, kust need, kel meeldib köögis katsetada ja kel fantaasiast ja julgusest puudu ei jää, peaks leidma rohkesti häid ideid.

Küpsetajad ja muidu maiasmokad

Teiseks on küpsetajad ja muidu maiasmokad, nende blogidest leiab valdavalt keelt alla viivate kondiitritoodete ja mõnusate küpsetiste retsepte ja pilte (kuigi aeg-ajalt satub sisse ka muid hõrgutisi). Need on sageli inimesed, kelle postitustest saab leida hämmastavat detailitundlikkust ja viitsimist peene käsitööga tegelda. Käsitsimaalitud trühvlid, uhked piparkoogilossid, uskumatud tordikaunistused – miski pole probleem.

Heleni retseptid – selle blogi pidajat on õnnistatud harukordse kannatlikkuse ja peenema näputöö oskusega. Vaadake ainult, millised näevad välja tema glasuurkirik ja piparkoogikuusk ja te olete sunnitud oma oskused piparkookide kaunistamisel või tortide dekoreerimisel ümber hindama.

Toidutegu – on mõnus Tartu-hõnguline blogi ilusate piltide ja retsepte saatvate toredate lugudega igapäevaelust. Lisaks täiendab perenaine seda blogi rõõmutegeva sagedusega, nii et ükski jälgija ei tohiks nälga jääda.

Elina köögis – on tegelikult blogi, kust leiab nii maitsvaid küpsetisi kui ka kõike muud, mis hamba all ei karju, kuid tundub, et küpsetistele kuulub aukoht. Seda blogi on peetud juba mitu head aastat, nii et kogunenud retseptide hulk on muljetavaldav.

Terviseteadlikud on ka teoorias tugevad

Kolmandasse rühma kuuluvad need, kes on oma blogile seadnud konkreetsed piirangud, tavaliselt tervislikest kaalutlustest lähtuvalt. Nimetame neid siis terviseteadlikeks, olgu neile oluline siis toortoit, kaalujälgimine vms, nende blogidest leiab valitud kitsendustega haakuvaid retsepte ja nõuandeid, aga sageli ka palju infot valitud toitumisviisi eeliste kohta.

Need, keda huvitab toortoit (midagi ei ole keedetud, küpsetatud, praetud jne), võiksid kiigata Päikesetoidu väga põhjalikku ja professionaalsesse blogisse, kus peale retseptide ja nõuannete on ka palju teooriat.

Kes aga sooviks tarbida võimalikult vähe süsivesikuid, leiab endale hingehõimlase siit. Selle blogi teevad harukordseks ka eriti lühikesed ja konkreetsed postitused, mis koosnevadki vaid retseptist, juhendist ja infost selle kohta, mitu kaalujälgija punkti roog annab.

Keda huvitab mahetoit ja kõikvõimalike e-ainete vältimine, peaks kindlasti lemmikute alla salvestama Aeda blogi.