Nüüdisaegne Läti köök: labu apetiti!
«See kuidagi on nii, et mida põhja poole, seda magusamaid asju inimesed toidulaual näha tahavad,» ütleb Ingmārs Ladigs.
Peekoni-singipirukaid oskavad teha kõik
Tema sõnul pole haruldane, et kasutades samu toiduaineid, valmivad kahes naaberriigis üsnagi erinevad road. Kuid võrreldes eestlastega kasutavad lätlased oma köögis märksa enam hapukoort, köömneid ja kruupe.
Kui rääkida läti rahvustoidust, siis tegelikult võib neljas sealses regioonis igaühes saada erinevaid roogasid. «Merepoolsed regioonid pakuvad kala, keskmaal on populaarseim seajalg,» lausub Ingmārs Ladigs . Kuid üks tuntumaid läti rahvustoite, mida võib saada kõikjal, on väikesed peekoni-singiseguga täidetud pirukad. «Neid osatakse valmistada pea igas läti peres, sest nende küpsetamise traditsioon ulatub 1000 aasta taha,» ütleb läti kokk.
Nüüdisaegne läti köök on tema sõnul ühendanud endas nii lihtsad talupojatoidud kui ka uudsed hõrgutised – mõlemas kasutatakse reeglina kohalikku hooajalist toorainet.
Raskel ajal tehakse ka piima-heeringasuppi
Masu on pannud lätlasedki taas talvevarusid soetama ja mälusoppidest säästuretsepte välja kaevama. Ladigs räägib, et 10liitrised kurgimarineerimisnõud pole taas enam haruldased ja vanemad inimesed suudavad valmis keeta hästi maitseva piima-heeringasupi. «Kuigi ma ei usu, et nad viimast maitse pärast teevad, ikka vaesus sunnib selliste retseptide poole vaatama,» tähendab ta.
Kuidas aga Ladigsi näpunäidete järgi valmistatud läti köögi road maitsevad, saab novembri lõpuni proovida Tartus sõpruslinnade rahvusköökide päevade raames lokaalis Suudlevad Tudengid ja pubis Sõprade Juures.
Kommentaarid (0)