Toiduuudised
5. september 2009, 00:00

Pea piiri võikalaga! (2)

Kõrveküla kalatööstuse võikalafilee pakilt leiab üsna pelutava hoiatuse – võib sisaldada mao- ja sooletegevusele ebasoodsalt mõjuvaid ühendeid.

Kõrveküla kalatööstuse kvaliteedijuht Are Laurand selgitas, et võikala sisaldab rohkesti õli ja see omakorda vahaestreid, mis võivadki inimestel seedehäireid põhjustada. «Võikala ei ole tervisele kahjulik, aga kuna inimene ei seedi neid estreid, võib tekkida kerge kõhulahtisus. Sestap ei soovitata rohke õlikoguse tõttu võikala korraga üle 200 grammi süüa,» ütles Laurand. «Aga muidu on see väga hea kala.»

Kvaliteedijuhi kinnitusel pole nemad võikala kohta rohkem tagasisidet saanud, kui kaks aastat tagasi helistas inimene, kes kurtis, et tal hakkas pärast kala söömist iiveldama. «Aga ta sõi ka liiga palju kala korraga,» ütles Laurand. Kõhulahtisus võib tema sõnul tekkida 30 minutit kuni 36 tundi pärast kala söömist ja see kestab lühikest aega. Jaapanis ja Itaalias on võikala müük ebameeldivuste ennetamiseks keelatud.