Toiduuudised
20. juuni 2009, 00:00
Lisatud maksaroogade retseptid!

Maksaroad: kümne krooniga kõht täis

Maksa on väga lihtne valmistada, tuleb vaid meeles pidada, et liiga kaua praadides muutub see sitkeks, kuivaks ja tuimaks, liigsel hautamisel aga pudruks ja pudiseb laiali.

"Maks on hea odav ja lihtne toiduaine. Ta on küll veidi tundlik, aga valmib kiiresti," kiidab Tallinna Teeninduskooli kokaõpilane Sergei Vesnin. Koos koolivend Stanislav Ausi ja õpetaja Ljudmila Zahharovaga mõtlesid nad välja maksaroad, mille portsjoni hind jääb kümne krooni kanti.

"Kõige maitsvamad on veise- ja vasikamaks ja siis tuleb kanamaks," ütleb Vesnin. Seamaks on tema sõnul veidi mõru maitsega, aga kui seda 3–4 tundi piimas leotada, mõru mekk kaob. Pehmed ja maitsvad on ka talle-, mullika- ja küülikumaks.

Liiga tihti süüa ei tasu

Nagu igal asjal on kaks otsa, nii on lood ka maksaga. Ühelt poolt sisaldab maks Vesnini sõnul palju kasulikku (valku, vitamiine ja mineraalsooli, eriti rauda, A- ja B12-vitamiini, ka foolhapet, fosforit, tsinki ja vaske), teiselt poolt aga võib selles olla jääkaineid, sest poest maksa ostes ei tea kunagi, mida loom on söönud.

Toitumisteadlased soovitavad väikelastel maksatoite üldse mitte süüa ja koolilastele pakkuda neid mitte üle kahe korra kuus. Maksatoite ei soovitata ka rasedatele, teised inimesed võiks piirduda maksa söömisega kord nädalas.

Vesnini sõnul on maksa väga lihtne valmistada, teada tuleb vaid üht tähtsat nippi – maks tahab väga lühikest küpsetamist. Liiga pikk praadimine muudab selle sitkeks, kuivaks ja tuimaks, liigne hautamine aga pudruks, mis pudiseb laiali.

"Maks ütleb, et ära mängi minuga liiga kaua, tee ruttu ja siis naudi. Maks tuleks praadida pannil vaid pealt pruuniks, nii umbes viis minutit," tuletab Vesnin meelde, et maks peaks küpsetamisel jääma seest veidi tooreks.

Maksa saab kasutada väga paljudes toitudes alates püreesupist ja lõpetades kõiksuguste vormide ja pirukatega. Kuna maksal on tugev maitse, peaks lisama teisi toiduaineid, näiteks kotlette teha koos hakkliha või peediga.

Piisab vaid soolast ja piprast

Kuna maks on mõru, ihkab ta eelkõige magusaid lisandeid. Pasteedigi sisse pannakse ju porgandit. Eriti maitsev on maks Vesnini sõnul kirsikompotist tehtud kastmega. Hästi toob maksa maitse välja törtsuke brändit. Maitseainetest läheb maksa valmistamisel vaja vaid soola ja pipart.

Maksa ei ole raske käsitseda, kuid kasulik on teada, et jahutatud maksast õhukest viilu eriti hästi lõigata ei saa, selleks peab maks olema kergelt külmunud. Kindlasti tuleks eemaldada ka sooned.

Lõpuks soovitab Vesnin neile maksasõpradele, kel eriti vähe aega, ühe kiire saiakatte. Selle tegemiseks tuleb kanamaksa veidi koos porgandi ja sibulaga hautada, need siis saumikseriga püreestada, segule veidi võid lisada ja seda uuesti vahustada, siis sellesse veel törts brändit valada ja seejärel saiale määrida.

Praetud maks kartulikookide ja rabarberikastmega (kahele kuni neljale)

Vaja läheb: 400 g veisemaksa, jahu paneerimiseks, õli praadimiseks, soola, pipart.

Valmistamine: Eemalda maksal kelmed ja veresooned ning lõika maks parajateks viiludeks. Paneeri maksa jahus ja prae kuumal pannil õli sees pruuni kooriku tekkimiseni, maitsesta soola ja pipraga. Seejärel küpseta maksa 5 minutit 180kraadises praeahjus.

*Kartulikoogid

Vaja läheb: 400 g kartuleid, 2 munarebu, riivsaia paneerimiseks, õli praadimiseks, soola.

Valmistamine: Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Püreesta. Jahuta püreed veidi, sega juurde munarebud ja maitsesta soolaga. Vormi kartulimass kilega kaetud lõikelaual ruudukujulisteks 2–3 cm paksusteks tükkideks ja pane umbes pooleks tunniks külmikusse. Paneeri kartulikoogikesed riivsaias ja prae pannil, kuni tekib kuldne koorik. Seejärel küpseta kooke 200kraadises ahjus 3–5 minutit.

*Rabarberikaste

Vaja läheb: 100 g rabarberit, 15 g värsket ingverit, 15 g suhkrut, 20 g võid, 20 ml vahukoort.

Valmistamine: Koori ja tükelda rabarber ja ingver. Hauta kastrulis rabarberit koos ingveri ja suhkruga, kuni segu on pehme. Lisa või, hauta veel veidi ning püreesta. Kena värvi saamiseks võid lisada veidi peedimahla või peedikeeduvett. Lisa vahukoor ja lase korraks keema tõusta.

*Rabarberi asemel võid kasutada ka maasikaid, karusmarju, õunu või õunakompotti ja kõrvitsat.

Maksapasteet veinis keedetud õunaga(neljale)

Vaja läheb: 220 g kanamaksa (sobib ka veisemaks), 35 g seapekki, 20 g võid, 25 g mugulsibulat, 20 g porgandit, 100 g vahukoort, 5 g brändit, muskaatpähklit, soola.

Valmistamine: Lõika pekk kuubikuteks ja kuumuta pannil, kuni rasv on eraldunud. Koori ja tükelda porgand ning mugulsibul, kuumuta pannil poolpehmeks. Lisa tükeldatud maks ning hauta veel. Lisa vahukoor ja hauta 5–7 minutit. Püreesta, lisa maitseks veidi brändit, riivitud muskaatpähklit ja soola. Lisa toasoe või ja vahusta mikseriga. Tõsta pasteet kilega kaetud vormi jahtuma, pärast tõsta vormiga 1–1,5 tunniks külma.

*Veinis keedetud õun

Vaja läheb: 1 roheline õun, 100 g valget veini, 10 g suhkrut, 2 g sidrunimahla.

Valmistamine: Lõika õun koos koorega õhukesteks viiludeks ja kuumuta tasasel tulel veinis, suhkrus ja sidrunimahlas umbes 30 minutit.

*Rabarberipadi

Vaja läheb: 30 g rabarberit, 10 g peedimahla, 50 g vett.

Valmistamine: Lõika rabarberist pikad õhukesed viilud. Pane kaussi, vala peale vesi ja peedimahl ning jäta 30–40 minutiks marineerima. Serveeri koos maksapasteedi ja veiniõunaga.

Maksasalat (neljale)

Vaja läheb: 400 g kanamaksa, 160 g õuna, 100 g pirni, 150 g mugulsibulat, 20 g küüslauku, 300 g vahukoort, õli praadimiseks, soola, tilk brändit, 160 g Rooma salatit või jääsalatit.

Salatikaste: 100 g maitsestamata jogurtit, 10 g sidrunimahla, 5 g piparmünti, soola.

Valmistamine: Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta kergelt õlis. Koori õun ja pirn, eemalda neil südamikud ja lõika 0,7 cm kuubikuteks. Kuumuta pannil väheses õlis kergelt läbi. Prae kanamaks vähese õliga. Sega kokku praetud kanamaks, sibula-küüslaugusegu ning õuna- ja pirnikuubikud. Lisa vahukoor, maitsesta soola ja tilga brändiga ning kuumuta koos kergelt läbi (umbes 3–5 minutit).

Rebi salat tükkideks. Kastmeks maitsesta jogurt sidrunimahla, peeneks hakitud piparmündi ja soolaga ning vala salatile. Tõsta salatile maksa-puuviljasegu.