Tikrisalat grillitud pardi ja juustuga tikrikastmes
Toiduuudised
26. juuli 2008, 00:00

Tikrisalat grillitud pardi ja juustuga tikrikastmes (neljale)

Salat:

Vaja läheb: 1 apelsin (lõigatuna fileedeks), 12 tk noort porgandit koorituna ja keedetuna 2 minuti jooksul, 24 tk rohelist küpset tikrit, 24 tk punast küpset tikrit, 1 punt erinevaid salatilehti, 200g valgehallitusjuustu (hea kvaliteediga), 1sl oliiviõli

Maitseks soola, valget pipart ja suhkrut.

Valmistamine: Valmista komponendid ette, sega kausis kokku (välja arvatud juust), lisa õli ja maitseained. Võta taldrik, aseta sellele juustusektorid, siis maitsestatud salati komponendid ja kõige peale grillitud pardifilee.

Part:

Vaja läheb: 4 tk pardifileed, 4 sl oliiviõli, 1 sl mett, 4cl brändit, 8 tilka tabascot, 15 tilka worcesteri.

Valmistamine: Puhasta pardifileed nahast, valmista ülejäänud komponentidest marinaad ja hoia fileesid selles 2 tundi. Prae fileed mõlemalt poolt pruuniks ja küpseta kuumas ahjus lõpuni nii, et liha jääks seest roosa. Serveeri koos salati ja kastmega.

Tikrikaste:

Vaja läheb: 1 klaas rohelisi küpseid tikreid, 1 peotäis spinatilehti, 1 punt peterselli, 1 klaas valget veini, 2 sl mett, ¼ klaasi oliiviõli. Soola ja valget pipart maitsestamiseks

Valmistamine: Keeda potis vein koos tikritega ca 8 minutit. Lisa spinatilehed ja petersell ja keeda veel 30 sekundit. Maitsesta ja jahuta koheselt. Püreeri kaste ja sõelu seda, vispelda sisse oliiviõli. Maitse ja serveeri koos salati ja pardifileega.

Retsept ja valmistamisõpetus sohvabaarilt Tige Tikker

Tikritšatni

Vaja läheb: 1 l (600 g) tikreid, 2 keskmist punast või tavalist mugulsibulat, 1 sl õli ja 3 sl vett, 1 väike küüslauguküüs, 2 cm pikkune tükk ingverijuurt või 0,5 tl ingveripulbrit

2 tl karrit, 2 sl sidrunimahla, 2 sl veiniäädikat, 1 kaneelipulgake, 2 dl suhkrut, 1 dl väikesi rosinaid.

Valmistamine: Lõika küüslauk ja sibul väikesteks tükikesteks, kuumuta õli ja vee segus madalal kuumusel 5 minutit, kuid ära lase pruunistuda. Lisa karri ning kuumuta segades 2 minutit, et kuumus karri maitse esile tooks. Lisa ingver, tikrid, hapuained, kaneelipulk ja suhkur. Sega hästi läbi, lase keema tõusta ja vaikselt haududa 10 minutit ehk kuni tikrid keevad katki ja segu pakseneb. Lisa rosinad ja keeda veel 5 minutit. Pane kuumalt väikestesse purkidesse ja säilita külmkapis. Sobib suurepäraselt broileri- ja sealiharoogade lisandiks.

Maire Suitsu retsept

Tikri-porgandimoos

Vaja läheb: 2 kg (punaseid) tikreid, 1,5 kg porgandeid, 1 dl vett, 1,5 kg moosisuhkrut

Valmistamine: Riivi kooritud porgandid jämeda riiviga, lisa tikrid ja vesi ning lase keema tõusta. Keeda vaiksel tulel umbes tund aega ja töötle püreeks. Lisa moosisuhkur ning keeda veel 10 minutit. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja sule kohe õhukindlalt.

Maire Suitsu retsept

Marineeritud tikrid

Vaja läheb: 1,5 l peaaegu küpseid väiksemaid tikreid, 3 dl õunaäädikat, 2 dl vett

1 sl mett, 5 tera vürtsnelki, pisike tükk kooritud ingverijuurt, 1 dl pruuni suhkrut.

Valmistamine: Pane puhastatud ja sõelal keeva veega loputatud tikrid steriliseeritud purkidesse, kalla üle keeva marinaadiga. Sule purgid kohe õhukindlalt, jahuta kiiresti ja pane hoiukohta. Hoidis on valmis paari nädala pärast.

Mõnus hoidis, mis sobib hästi liharoogade juurde, aga ka niisama suupisteks.

Maire Suitsu retsept

Vesihoidis karusmarjadest

Vaja läheb: Väikeseid hapusid tikreid, külma keedetud kraanivett, allikavett või neutraalset pudelivett.

Valmistamine: Pese purgid või pudelid väga hoolikalt, steriliseeri nad kuumas ahjus või keevas vees; steriliseerimist võib siin asendada ka piirituse või mõne säilitusvahendiga loputamine. Lao vartest ja õiejäänustest puhastatud marjad pudelitesse või purkidesse ja kalla veega üle. Sule anumad õhukindlalt kohe ja säilita jahedas.

Vees säilitatud tikrid sobivad talvel koos magusa kastme või vahukoorega magusroaks, aga neid võib tarvitada ka igal pool mujal, kus tavaliselt värskeid marju pruugitakse.

Maire Suitsu retsept

Tikri-banaanikook

Vaja läheb: Koogi põhi – 200 g margariini, 2 dl suhkrut, 2 muna, 2 tl vanillsuhkrut

5 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit. Täidis – 3 küpset banaani, 5 dl väikesi tikreid, 1–1,5 dl suhkrut.

Kate: 1 suur muna, 1 dl jahu, 1 dl suhkrut

Valmistamine: Mikserda toasoe margariin suhkruga kohevaks, lisa ükshaaval juurde toasoojad munad. Sega lusikaga hulka kuivained. Tõsta tainas madalasse pirukavormi ja suru jahuste kätega põhjale ja servadele. Pane 10 minutiks sügavkülma, et tainas kõveneks. Lõika banaanid viiludeks ja lao piruka põhjale, riputa peale tikrid ja suhkur. Küpseta alumisel siinil 175° juures 20 minutit. Mikserda muna vahuseks, lisa suhkur ja mikserda uuesti kohevaks. Lisa segades jahu. Kalla segu pooleldi küpsenud piruka peale ja küpseta veel 20 minutit.

Maire Suitsu retsept

Tikrikreem

Vaja läheb: 3 dl poolvalminud tikreid, 5–6 dl vett, 1–1,5 dl suhkrut, 3 sl kartulitärklist, soovi korral vanilli.

Valmistamine: Puhasta ja loputa marjad. Lase vesi suhkruga keema. Lisa tikrid ja keeda need madalal kuumusel ettevaatlikult pehmeks. Sega kartulitärklis vähese

külma veega. Lisa see segades peene joana tikritele. Lase kreemil vaid korraks keema tõusta. Kalla kaussi ja raputa veidi suhkrut peale. Serveeri kreemi külma piima või vahukoorega.

Nadežda Liira retsept.

Tikrikaste

Vaja läheb: 500 g valminud tikreid, 100 g kreeka pähkli tuumi, 50 g küüslauku, 100 g värsket basiilikut, soola.

Valmistamine: Tikrid ja kreeka pähklid mikserdada ühtlaseks massiks, juurde segada peeneks hakitud basiilik, soola lisada maitse järgi. Segada kõik ained hoolikalt läbi, tõsta kaste kaanega purki, säilitada külmikus. Kaste sobib liharoogade juurde.

Nadežda Liira retsept