Pastaküpsetis kana ja brokoligaFoto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
22. märts 2008, 00:00

Saapamaa lemmikud: pasta, pitsa, tomatid ja oliivid

Itaallased armastavad hästi süüa, see on nende elus üks tähtsamaid toiminguid. Kuigi maakonniti Itaalia köök suuresti erineb, süüakse kogu riigis tervislikult ja mitmekesiselt. Järgnevad retseptid pärinevad Kesk-Itaaliast, täpsemalt Toscanast. Seepärast jääb täna menüüst välja ka pitsa, mis Lõuna-Itaalia köögile keskendudes oleks kuritegu.

Pastaküpsetis kana ja brokoliga (neljale)

Vaja läheb: 350 g teokarbipastat või spiraale, 200 g spargelkapsast e brokolit, 2 sl oliiviõli, 350 g kontide ja nahata broilerifileed, 175 g šampinjone, 4 päikesekuivatatud tomatit, 80 g küüslaugu ja maitserohelisega toorjuustu, 280 ml rõõska koort.

Kate: kimp rohelist sibulat. 85 g riivitud Parmesani, 1 küüslauguküüs, 50 g mandlilaaste.

Valmistamine: Pane ahi 190 kraadini sooja. Samal ajal lase suures potis soolaga maitsestatud vesi keema. Vala sisse pasta, sega hästi ja keeda 6 minutit. Keemise ajal lõika brokoli väga väikesteks õisikuteks ja viiluta varred õhukeseks. Lisa spargelkapsas ja keeda veel 5–6 minutit, kuni pasta on pehme. Kurna ning tõsta pasta ja kapsas pannile. Haki tomatid hästi peenikeseks, lisa pannile ja küpseta kõik koos kergelt kuumas õlis läbi.

Viiluta õhukeselt broilerifilee, lõika šampinjonid veerandikeks.

Võta teine pann, kuumuta sellel õli. Pane kanatükid pannile ja prae, kuni liha on kergelt pruunikas. Lisa šampinjonid ja sega. Minuti pärast sega juurde tomatipasta, toorjuust ja rõõsk koor. Lase tasasel tulel kaane all keeda, vahel segades. Keeda, kuni juust on sulanud ja kaste saanud õige tiheduse. Maitsesta soola ja pipraga.

Vala kaste pastale. Sega ettevaatlikult, kuni kogu pasta on kastmene. Tõsta roog madalasse ahjuvormi ja tasanda pealt ühtlaseks.

Haki roheline sibul ja küüslauk, sega juurde riivitud juust ja mandlilaastud. Puista segu pastale. Küpseta 20 minutit ehk kuni roog muutub kuldpruuniks.

Pasta tuunikala ja tomatikastmega (neljale)

Vaja läheb: 2 sl oliiviõli, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 400 g hakitud konservtomateid maitserohelisega, 0,5 tl tšillipulbrit, 1 tl suhkrut, 500 g kikilipsukujulist pastat, 100 g konservtuunikala, soovi korral ka peotäis basiilikulehti.

Valmistamine: Kuumuta pannil õli, haki sibul ja prae seda paar minutit. Haki küüslauk peeneks ja lisa pannile. Sega juurde ka tomatid, tšilli ja suhkur. Maitsesta soola ja pipraga, lase keema. Sega veel kord põhjalikult, alanda kuumust ja lase kaane all 5 minutit haududa.

Samal ajal vala suur pann vett täis, lisa soola ja lase keema. Vala sinna pasta ja keeda vastavalt pakendil märgitud ajale.

Nüüd nõruta tuunikala ja lõigu kastmesse, kuumuta läbi.

Kurna pasta, vala see pannile tagasi ja sega juurde kaste soovi korral lisa ka basiilikulehed. Serveerides puista heldelt peale jahvatatud musta pipart.

Värske lasanje pestoga (kuuele)

Vaja läheb: 1,2 l piima, 100 g tükeldatud võid, 100 g jahu, näputäis värskelt riivitud muskaati, 500 g värskeid hakitud spinatilehti (või 250 g külmutatud spinatit), 250 g lasanjeplaate, 3 kuhjaga sl kvaliteetset pestot, 500 g varrega kirsstomateid (2–3 vart), korralik peotäis basiilikulehti, 175 g äsja jämedalt riivitud Parmesani, 300 g suupärasteks tükkideks lõigatud mozzarellat, maitsestamiseks soola ja pipart.

Valmistamine: Pane ahi 200 kraadini sooja. Samal ajal valmista kaste. Selleks pane või, piim ja jahu suuremale pannile ja kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane tihe mass. Hauta kaane all 1 minut. Võta pann pliidilt, maitsesta ja lisa muskaat. Lase kastmel jahtuda, seda vahetevahel segades, et nahk peale ei tekiks.

Pane spinat suurde kuumakindlasse nõusse, kalla peale keedukannutäis keeva vett ja lase seista 30 sekundit. Kurna sõelal, jahuta külma vee all ja pigista üleliigsest veest korralikult kuivaks. Kui kasutad külmutatud spinatit, lase sel toatemperatuuril sulada.

Võta suur (umbes 30 x 20 cm) ahjuvorm, määri selle põhi paari lusikatäie kastmega ja lao peale kolmandik lasanjeplaatidest. Nüüd määri peale kolmandik kastmest ja jaota sellele noa otsaga 1 sl pestot. Puista peale pool hakitud spinatist, kolmandik tomatitest, mõni basiilikuleht ja kolmandik mõlemast juustust. Maitsesta soola ja pipraga. Samamoodi lao ja maitsesta järgmine kiht.

Lao viimane kiht lasanjeplaate, pane sellele ülejäänud kaste, lusikatäis pestot, juust ja tomatid (varrega). Küpseta 35–40 minutit, kuni pasta muutub kuldpruuniks. Enne serveerimist kaunista ülejäänud basiilikulehtedega.

Itaalia lihahautis (neljale)

Vaja läheb: 9 kooritud küüslauguküünt, 1 sellerivars, 1 porgand, 1 sibul, 2 sl oliiviõli, 1 purustatud või peenelt hakitud väike kuivatatud tšillikaun, 1 sl värskelt jahvatatud musta pipart, 500 g loomaliha (hästi sobib kaelakarbonaad), 100 g sea ribiliha, 2 sl jahu, 600 g kooritud ja hakitud küpseid tomateid (praegu tuleks tõenäoliselt võtta kaks 250grammist purki nõrutatud ja hakitud ploomtomateid), 2 värsket rosmariinioksa, 200 ml kuiva punast veini, 1 sl tomatipüreed, 4 viilu leiba, peale piserdamiseks parimat oliiviõli, mida leiad.

Valmistamine: haki seller, üks küüslauguküüs, porgand ja sibul. Vala suurele tulekindlale moorpannile õli ja lase kuumaks. Lisa peeneks hakitud köögiviljad, tšilli, väheke soola ja 0,5 sl musta pipart ning küpseta umbes 10 minutit.

Lõika liha 4–5 cm tükkideks ja keera kergelt jahu sees. Pane liha köögiviljade juurde ja pruunista keskmisel kuumusel veel 5 minutit. Seejärel sega sisse tomatid, 7 tervet küüslauguküünt ja rosmariinioksad ning küpseta kogu rooga veel 10 minutit.

Kalla juurde vein ja lase hautisel kõrgel kuumusel keeda, kuni vein on aurustunud. Lisa tomatipüree ja vett, nii et liha oleks kaetud. Vähenda kuumust, jäta umbes 3 tunniks hauduma. Seda võid teha nii pliidil kui ka 160kraadises ahjus. Aeg-ajalt kontrolli, et roog ei kuivaks, ning vajadusel lisa keevat vett.

NB! Kindlasti ära temperatuuri tõsta – see muudab liha ainult vintskemaks. Hautis peab küpsema õrnalt podisedes. Kuna roog maitseb järgmisel päeval paremini kui kohe pärast valmimist, tasuks see päev varem valmis teha. Siis ei teki nii kergesti ka kiusatust tempo tõstmiseks kuumust suurendada.

Kui hautis on valmis, peaks sul olema tulemuseks paks kaste ja pehme liha. Maitsesta see nüüd soola ja ülejäänud pipraga. Rösti leib, määri see järelejäänud küüslauguküünega ja piserda oliiviõliga. Serveeri supitaldrikutes, leivaga ja varu juurde head kuiva punast veini. Järelroaks paku tomati-sigurisalatit.