Foto: Corbis/Scanpix
Toiduuudised
16. veebruar 2008, 00:00

Mango: puuviljade kuningas

Igal aastal kugistavad kümned naised Indias söömisvõistlusel meeletu isuga ühte puuvilja. Missugust? Eks ikka mangot. Kasulikke aineid täis puuvilja hinnatakse kogu maailmas.

Mango kui üks kõige populaarsemaid troopilisi puuvilju on ära teeninud puuviljade kuninga nime kogu maailmas. Kasvatama hakati seda juba 4000 aastat tagasi Indias. XVI sajandil viisid portugallased maitsva puuvilja Lõuna-Indiast Aafri-kasse, kust see levis edasi Ameerikasse. Siiski on tänapäevalgi jäänud suurimaks mangokasvatajaks India.

Mango vilju on mitmesuguse kuju, suuruse ja värviga – kollasest ja rohelisest kuni oranži ja punaseni välja; värv sõltub enamasti vilja küpsusest.

Igal aastal korraldatakse Indias mango auks kahepäevane festival, kus naistele ka mangosöömise võistlus korraldatakse.

Küpsus selgub nuusutades või vajutades

Mangot ostma minnes vali terve ja tugev mädaplekkideta vili, mis vajutades veidi järele annab. Küpsust saabki kindlaks teha pigistades või nuusutades. Nuusutada tuleks mango tüveotsa, kust küpsel viljal peaks olema tunda magusat lõhna. Kui olete kogemata ostnud toore mango, hoidke teda toasoojas (parim oleks küll 12–13 kraadi), kuni ta küpseb.

Küpset vilja võib enne söömist 2–3 päeva külmkapis hoida, aga loota, et valmimata vili seal edasi küpseks, on asjatu.

Mangod peavad saama hingata ja seetõttu neid kilekotis kaua hoida ei maksa.

Kui vilja süüa tahad, lõika sellel kõigepealt ära mõlemad otsad. Näed suurt seemet, mis peitub mango sees pikkupidi. Edasi eemalda noaga koor ja lõika neljast küljest ära tükk viljaliha. Need võib omakorda lõigata väiksemateks tükkideks ja kasutada näiteks magustoitudes, püreedes, kompottides või salatites. Sama hästi võib mango viljaliha aga lihtsalt ära süüa.

Täiustab seksielu ja võitleb vähi vastu

Isegi ainult üksainus mango täidab täiskasvanu päevase C-vitamiini- ja beetakarotiinivajaduse peaaegu kolmekordselt. Beetakarotiin on oksüdant, mis aitab võidelda vähiga. Peale selle sisaldavad mangod niisuguseid elutähtsaid mineraale, nagu raud, kaltsium, magneesium, fosfor, tsink ja kaalium.

Mangod on kasulikud ka nahale ja juustele. Neist on abi juusteharvenemise, sügeleva peanaha, rabedate küünte ja mitmesuguste nahahädade korral. Seda kõike tänu suurtele A-vitamiini- ja beetakarotiinikogusele. Kõige tipuks väidab üks Ameerika tervisekonsultant, et mangod täiustavad isegi seksielu. Nimelt on igas viljas umbes 3, 5 milligrammi E-vitamiini, mis hoiab hormonaalsüsteemi ärkvel.