EHTSAT KAAVIARI PEOGA JUBA EI PISTA: Kaaviar on väga kallis, umbes 10 000 krooni kilo. Ühe haruldase kaspia tuuralise – sterleti – marja kilost küsitakse isegi kuni 100 000 krooni.Foto: Corbis/Scanpix
Toiduuudised
29. detsember 2007, 00:00

SL ÕHTULEHE TEST: Kas pühadelauale sobib kalamarja asemel tehismari? (1)

Esmaspäeval alanud söömaorgia kogub taas tuure. Vatsa paigutatakse kõike, mida rahakott kannatab ja sedagi, mida tengelpung ei talu. Seepärast uurisime oma järjekordsel pimetestil, kas kalamarja pealt annaks kokku hoida. Ehk kas meil on nii maitsvat tehiskalamarja, mida naturaalsest peaaegu võimatu eristada. Testi lühim kokkuvõte kõlaks, et ei ole.

Kalamari ei kuulu ühegi kümne proovimaitsja igapäevamenüüsse ja kuldset kaaviari polnud meist keegi näinudki. Rääkimata maitsmisest. Seega ei saa pimetesti tulemusi võtta kui kirikuseadust. Suhtusime rohkem talupojamõistusega – maitseb, ei maitse, meeldib, ei meeldi.

Küllap seepärast tulid ka arvamused seinast seina. Sama toode võis ühelt arvajalt saada ühe, teiselt hõlpsasti ka üheksa punkti.

Maksimaalselt võis üks toode koguda 100 punkti.

49 punkti

Kriskal Kaviare, matkitud must kaaviar (AS Kriskal, Tallinn)

100grammine purk maksab 19.50

Koostis: kalapuljong, želatiin, toiduõli, paksendajad E412 ja E407, keedusool (maks. 4,5%), lõhna- ja maitseained, toiduvärv – ravisüsi, antioksüdandid kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat.

+ Selles seltskonnas kindlalt parim. Korralik konsistents ja krõmps, pole liialt kleepuv ega soolane. Ka värv ja lõhn meenutavad ehtsat marja päris palju.

- Maitse selline, nagu sööks (jooks) basseinivett või plastmassi.

43 punkti

Kriskal Kaviare, matkitud punane kaaviar (AS Kriskal, Tallinn)

100grammine purk maksab 19.50

Koostis: kalapuljong, želatiin, toiduõli, paksendajad E412, E407, keedusool (maks. 4,5%) lõhna- ja maitseained, toiduvärv E110, antioksüdant (askorbiinhape), sidrunhape, säilitusained (Na-bensoaat, Ka-sorbaat).

+ Parajalt soolane, välimus lausa ideaalne. Võib forellimarjaga välimuse järgi hõlpsasti segamini ajada. Maitselt ehtsale kõige sarnasem, isegi järelmaitse on olemas.

- Tugev vetikalõhn, jääb hammaste külge, liialt kleepuv. Saiaga ei saa üldse süüa – sai kuiv, mari kleepuv. Ka saia ja marja maitse ei sobi kuidagi kokku. Välimus üsna nutune.

43 punkti

Moivamari – väljaspool konkurentsi (Valgevene)

180grammine purk maksab 36.50

Pooltahtlikult-poolkogemata segasime konkurentsivett segama ka ainsa naturaalse moiva marja. Üllatav oli maitsva lihaga, ometi peaaegu prügikalade hulka arvatud tintlase marja jõudmine nii kõrgele.

+ Lõhnab nagu küüslauk, aga juures on ka ehtne ja õrn kalamaitse. Suhu jäävad mõnusad krõmpsud tükid. Saia peal väga hea. Teistega võrreldes täiesti erinevast

ooperist. Kujutan ette, et ideaalne valik pliinide peale.

- Täiesti mõttetu plöga, meenutab pigem kalamaitselist mannaputru. Või nagu oleks kokku segatud majoneesiga. Kaugel sellest, mida hing ihkaks...

37 punkti

Meremari Kriskal, must (AS Kriskal, Tallinn)

113grammine purk maksab 19.50

Koostis: merevetikaekstrakt, sool (maks. 4,5%), lõhna- ja maitseained, maitsetugevdaja Na-glutamaat, toiduvärv taimne süsi, stabilisaator ksantaankummi, sidrunhape, säilitusained Ka-sorbaat ja Na-bensoaat.

+ Värvus ilus must, lõhnalgi pole viga. Hammaste külge ei jää. Mitte eriti pretensioonika roa kõrvale võiks see isegi vaese mehe kalamarja tiitlile pretendeerida.

- Liialt hapukas. Jube, ei iial. Õlle lõhn...

34 punkti

Punane suupiste pressitud merekapsast (ZAO PK Lintas, Venemaa)

113grammmine purk maksab 41.50

Koostis: merekapsas ja tooted selle ümbertöötlemisest, fruktoos, sool, naturaalne must värvaine, paprika, peet, naturaalsega identne aromatisaator.

+ Välimuselt üsna forellimarja sarnane ja värvilt ilus. Terad täpselt ühesuurused, voolitud nagu masinast. Korralikult krõmpsuv, isegi liiga kõva. Mõnusalt soolakas, saiaga hästi sobiv.

- Maitses domineerib põhiliselt poslamasla (päevalilleõli). Tehakse vist ainult E-ainetest. Lõhn lausa eemalepeletav.

24 punkti

Võileivamari, must. Valmistatud lõhepuljongist (Sudrablins, Riia)

110grammine purk maksab 18.90

Koostis: lõhepuljong, želatiin, kanamuna, taimne õli, tärklis, sool (maks. 4%), maitseained, happesuse regulaator E330, toiduvärv E153, säilitus-ained E202, E211.

+ Välimuselt õigele kaaviarile ilmselt kõige lähemal, ka läige on kena. Parajalt soolane.

- Meenutab õige tugevalt kiluvõileiba. Laialivalguv plöga, võdiseb ebaharilikult. Luitunud värv. Lõhnatu ja maitsetu.

14 punkti

Meremari, punane. Valmistatud meretaimedest(AS Kriskal, Tallinn)

113grammine purk maksab 16.50

Koostis: merevetikaekstrakt, sool (maks. 5%), lõhna- ja maitseained, maitsetugevdaja Na-glutamaat, toiduvärv E120, E160, stabilisaator ksantaankummi, sidrunhape, säilitusained Ka-sorbaat, Na-bensoaat.

+ Et merega mingigi seos oleks, tehakse teda ilmselt vetikatest. Välimuselt isegi meenutab pisut forellimarja.

- Krõmpsub kui poolkeedetud porgand ja umbes sama värvi ka. Aga krõmps on ka ainus, mis marja meenutab. Lõhnab kui friikartul ketšupiga.

14 punkti

Võileivamari, punane. Valmistatud lõhepuljongist (Sudrablinis, Riia)

110grammine purk maksab 18.90

Koostis: lõhepuljong, želatiin, sool (maks. 4%), maitseained, happesuse regulaator E330, toiduvärv E110, säilitusained E202, E211.

+ Suur mari. Välimuselt isuäratav, värvilt erk ja särav. Kahjuks on välimus petlik.

- Liiga pehme, peaaegu lödi, meenutab pigem tarretist. Ilmselt on kogu koostis želatiini ja toiduvärvi segu. Saiaga ei sobi üldse kokku, maitse lähedane jubedusele. Õudne, pole toiduaine.