KARTULIKOORED EDGARI MOODI: Ehteestlaslikku rooga esitleb Tartu Püssirohukeldri peakokk Janis Jaomaa. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
31. märts 2007, 00:00

Eestlased söövad tänaseni kartulikoori (23)

Laulva revolutsiooni päevil oli Eesti iseseisvuse nimel üks vanaproua valmis kas või kartulikoori sööma. Kuigi vahepeal oleme juba Euroopa Liitu jõudnud, sööb suur hulk eestlasi tänaseni kartulikoori.

Kusjuures see pole mingi odav lõbu – kausitäie hinnatud õllekõrvase eest tuleb välja käia kuni 35 krooni. Kartulikoori pakutakse isegi ? la carte restoranis, seal – tõsi küll – saab 164krooniste koorte kõrvale ka mõne ribi.

Tartu Püssirohukeldri toidukaardil on püsinud ehteestlaslik roog – kartulikoored küüslaugukastmega – õllerestorani avamisest saadik. Tartlased on võtnud kartulikoored oma menüüsse tõsimeeli: Püssirohukelder müüb neid kuus 600–700 portsu. "Eriti hästi passivad need õlle kõrvale, aga sobivad kenasti ka näiteks tudengieineks," selgitab peakokk Janis Jaomaa. Kartulikoori tellivad nii mehed kui naised. Aga miks ka mitte, sest ahjus küpsetatud koored maitsevad peaaegu sama hästi kui kartul ise. Õhukesed, aga mitte liialt, rasvased, aga mitte ülearu. Näevad välja päris tavaliste kartuliviilude moodi ega meenuta sugugi näljapajukit. Vastupidi – see toit näeb välja õige rammus.

Kartulikoored Edgari moodi

Kas toit on saanud nime tuntud Eesti poliitiku järgi? "Kes seda enam mäletab," ütleb peakokk.

Kliendid ei pea kartma, et eine on tehtud muudeks, peenemateks toitudeks kasutatud kartulite koortest. Me ostame puhastatud koored sisse, kinnitab peakokk.

Selle roa puhul ongi kõige tähtsam, et koored oleksid korralikult puhtaks nühitud, õpetab ta. Ei sobi ka liiga väikeste kartulite koored, tarvis on ikka natuke kopsakamaid kartuleid.

Kartulikoored sobivad ka peolauale, eriti kui serveerida neid koos teiste snäkkidega, näiteks kanatiibade, ubade või praetud leivaga.

Ega kartulikoored olegi teab kui odav toit, näiteks Püssirohukeldris maksab ports koos kastmega 36 krooni. Ja see ports ei ole silmaga mõõtes just eriti suur. "400 grammist kartulikoortest jääb pärast küpsetamist järele umbes 200 grammi," selgitab Jaomaa.

Kartulikoori võib edukalt küpsetada ka kodus, tarvis läheb vaid natuke õli, maitseaine asemel saab ju kasutada tavalist soola või purustatud küüslauku.

Kas uhkeid roogasid valmistav peakokk sööb ka ise kartulikoori? "Otse loomulikult," vastab ta.

Tuntud kunstiinimeste ajaveetmiskohas Kuku Klubis pakutakse samuti krõbedaid kartulikoori. Kuku projektijuht Virve Sirgi täpsustab, et need on siiski menüüs vaid sügisest kevadeni. "Suvised koored ei kõlba enam," ütleb Virve.

Ülejäänud üheksa kuud on kartulikoored see-eest väga nõutud roog ning ka teemal "lubasime süüa kartulikoori, söömegi" on lugematu arv kordi klientidega nalja visatud. Populaarne suupiste on Kuku menüüs püsinud vähemalt viis aastat, kui mitte kauem. Vahel tuleb ette ka päevaseid pause – kui pole eriti kartulitoite tellitud või on menukad olnud koortega tuhlid (näiteks ürdikartul) – pole lihtsalt koori, mida õllekõrvaseks valmistada.

Suvel kartulikoored kaovad menüüst

Virve kinnitab, et Kuku klubi köögis kasutatakse friteerimiseks ainult hoolikalt välja valitud, korralikult puhastatud ja soolaga läbi keedetud koori.

Kuigi aprillist need Kuku menüüst kaovad, ei tasu kartulikooresõpradel kurvastada. Virve lubab, et sügisel on menuroog taas tagasi. Samamoodi nagu varem – korraliku kausitäie koori koos hapukoorekastmega saab kätte 30 krooniga.

Sama summa tuleb välja käia kausitäie kartulikoorte eest ka Kolumbus Krisostomuse pubis, seal saab kastmeks hapukoore-majoneesisegu. Ka Kolumbuses on tegu menuka õllekõrvasega, mis menüüs olnud mitu head aastat. Sealses köögis kasutatakse sama tehnikat, mida Kuku klubiski – kokk valib hoolega välja sobivad koored, puhastab, praeb õlis ja roog rändabki lauale.

"Kartulikoored on väga-väga populaarsed," kinnitab Kolumbus Krisostomuse juhi abi Mirjam Kõll ja teda võib uskuda, sest ega muidu poleks kartulikoori menüüsse võtnud ka Pärnu Kuursaal, Kannu Kõrts, Jussi Õlletuba, Veski Kõrts, trahter Poseidon ning pubid St. Patrick ja The Black Mount. Hinnad jäävad vahemikku 23–35 krooni ning vastavalt isiklikule maiste-eelistusele võib valida kas küpsetatud või fritüüritud variandi.