Toiduuudised
7. oktoober 2006, 00:00

Valik Peipsi-äärseid traditsioonilisi sibulatoite (1)

Võta vajalik arv ühesuurusi sibulaid ja uurista need noaga seest tühjaks. Keeda õõnestatud sibulaid krehvtises marinaadis 3–4 minutit (äädikas ei lase sibulal pudruks keeda) ja tõsta need siis sõelale nõrguma.

Peipsi pisarad

Täidise valmistamiseks haki «sibulasüdamikud» peeneks ja prae korralikult läbi. Maitsesta sinepi ja majoneesiga (võib ka hapukoorega), lisa hakitud keedetud muna.

Täidetud magushapud sibulad sobivad külmlauale, sibula kõrvale maitseb hästi suitsutatud järvekala, samuti heeringafilee või vürtsikilu.

Sibulapirukad

Kirikupühadeks ja muudeks rahvakogunemisteks küpsetatakse enamasti väikesi pirukaid, oma pere jaoks aga suuri lahtisi pirukaid või tehakse pätsid. Traditsiooniliselt küpsetatakse sibulapirukaid Varnjas pärmitainast.

Pirukatäidise I variant: täidise põhiosa moodustab hakitud ja hautatud sibul, millele on maitseks lisatud läbikasvanud maasuitsusingi kuubikuid ja hakitud keedetud muna.

Pirukatäidise II variant: 1/3 moodustab hakitud sibul, 2/3 värske peeneks lõigatud kapsas; prae kapsas ja sibul eraldi, pärast sega kokku. Kuumuses eralduvad suhkrud annavad täidisele mõnusa karamellise maitse.

Pirukatäidise III variant: lõika toores kartul õhukesteks viiludeks, sibul ratasteks, maitsesta soola ja jahvatatud pipraga, peale võid panna ka võitükikesi; rulli pärmitainas lahti, tõsta täidis taina ühele poolele, teine pool tainast tõsta täidisele; torka karaskitaolisele pätsile kahvliga augud sisse.

Pirukad maitsevad hästi nii kuumalt kui ka järgmisel päeval külmalt.

Külm kala kaaslasega

Ehk siis kalasült, kus kalale kaaslaseks on sibul. Sobivad puhastatud koha, latikas ja luts. Mitmest kalast saab sült uhkem, see-eest ainult lutsust keetes on kaller kõige tugevam ja latikast üksi sülti ei saa. Pane kala keema ning lisa pipart, loorberit, soola ja ohtralt sibula poolrõngaid. Ettevaatust, et kala üle ei keeks!

Sea kalatükid ovaalsesse madalasse vormi (keedetud kalapea annab roale uhkust juurde), lase tardumiseni külmas seista. Paku koos kuumade kartulitega.

Allikas: Tatjana Sosnovskaja, Raissa Poljakova, Zoja Solovjova, Polina Junkina Varnja külast

Vale-kapsapirukas

Vaja läheb | 5 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit, ½????soola, 200 g margariini või võid, 300 g keedetud kartuleid.

Täidis | 500 g mugulsibulat, 50–100 g pekikuubikuid, soola, näpuotsatäis köömneid.

Valmistamine | Kartuli-muretaina tegemiseks sega kõigepealt küpsetuspulber jahuga ja näpi juurde margariin. Seejärel sega hulka riivitud keedetud kartul. Pane tainas külma ja tee valmis täidis. Selleks hauta pekikuubikud hakitud sibulatega, maitsesta soola ja köömnetega.

Kartuli-muretainast võid küpsetada nii väikesi pirukaid kui ka ühe suure lahtise piruka. Pärmitaina baasil küpsetatud sibulapirukad maitsevad hästi, neid võib küpsetada ka õlis.

Allikas: Seto Talumuuseum

Sõbranna Siiri sibulasupp (maitseb isegi sibulavihkajatele)

Vaja läheb | 500 –600 g kodumaist mugulsibulat, 1 l kana- või juurviljapuljongit, 50 g võid, veidi valget kuiva veini, 1 dl 35% rõõska koort, riivjuustu, röstitud saia- või leivakuubikud, soovi korral hakitud maitserohelist.

Valmistamine | Hauta sibulaviilud võis pehmeks, aga ära pruunista. Püreeri saumikseriga sibul – mida ühtlasema püree teed, seda maitsvam supp tuleb. Lisa püree puljongile ja keeda, kuni supp veidi pakseneb. Vahusta koor pehmeks vahuks ja lisa supisse vahetult enne serveerimist. Soovi korral maitsesta soola ja valge pipraga. Serveeri riivjuustu ja röstitud saiakuubikutega.

Kristiina sibulapirukas

Vaja läheb | 100 g võid või margariini, 3 dl jahu, 1/2– 3/4 dl külma vett, 1/2 tl küpsetuspulbrit, soola.

Kate ž 500 g sibulat, 1 muna, 100 g riivitud juustu, pipart.

Tee nii n Sega tainakomponendid kokku, suru tainas küpsetuspaberiga kaetud pannile ja pista 10 minutiks 220kraadisesse ahju. Haki sibul ja kuumuta väheses õlis, maitsesta pipra ja soovi korral soolaga. Lase jahtuda ning seejärel lisa segule lahtiklopitud muna.

Tõsta segu eelküpsetatud pirukapõhjale, kata riivjuustuga ja küpseta 225kraadises ahjus, kuni juust on pealt kuldpruun.