MÕELDUD-TEHTUD: «Kui hommikul mõtlen, et nüüd tahan seda, siis õhtul ma seda ka söön,» kinnitab Sal-Saller.Foto: Teet Malsroos, Tiina Kõrtsini, Arno Saar
Toiduuudised
26. august 2006, 00:00

Suvine toiduelamus: maasikad, lambasoolevorstid ja värske salat (1)

Grillihooaeg on ühele poole saamas ning menüü võtab sügisesi tuure. SL Õhtuleht uuris, milliseid põnevaid leide lõppev suvi kellegi toidulauale on toonud.

Marju Kuut kiidab ja kirub sushit

«Ma ei saa peaaegu kolmveerandit asju üldse süüagi,» arvab Marju, et tema on vale inimene toidust rääkima. Tema ostud koosnevad põhiliselt 0,05protsendilisest Milla piimast, mulliveest, mahlast ja välismaisest maasikapiimast. «Ma ei saa midagi rasvast süüa!» selgitab Marju Marynel. Samas on talle väga meeltmöööda sushi. «Kuid tihti saad sushit täiesti vale riisiga tehtuna, mis laguneb sul enne, kui saad selle kohalt tõstetud,» pahandab Marju.

Lauljatar räägib, kuidas ta läks ühe kiitva artikli peale restorani Silk. «Kui sushi toodi lauale, lagunes see kohe laiali. Peaaegu ei saanudki süüa. Küsisin, milles asi, ja sain vastuse: «Oi, meie õpipoiss valmistas selle, vabandust!» Õpipoiss ei tohiks ikka inimeste peal õppida, vaid peaks kas või oma töötajate peal kätt harjutama,» arvab Marju. Samas kiidab ta väga Rataskaevu tänava Sushi House’i.

«Kuid asi pole ainult sushis. Algul on igas uues söögikohas kõik väga maitsev ja kui hakkadki seal käima, siis natukese aja pärast on see kokk juba läinud ja mingi käkerdis on asemele võetud,» tuleb Marju sõnul sageli ee-listatud söögikohtades korrektiive teha.

«Meie kauplused aga sarnanevad juba nõukaaegsetega: igas poes sama kaup, ja kui pole ühes poes üht asja, siis ei leia sa seda enam ka teistest. Nii mõneski kohas lõpeb juba õhtul kella kaheksast toiduvaru otsa, vajalikud riiulid haigutavad tühjusest – nagu näiteks mullivee omad. Öeldakse, et firmadel pole saata! Kas asi on ehk juba poliitiliselt ära keelatud, kuna reformarid on oma motoks pannud «ei mingit mulli!»?!» imestab ta naeruselt.

Emil Rutiku kodune soe salat ja külmsupid

«Oma peenralt võetud salat, koriander, sibul, porrulauk… Ja lambalihatükid, väikesed, praetud. Kui lisada veel maitseks rosmariini, pähkleid, kõrvitsaseemneid ja oma peenralt korjatud petersell, tulebki kokku suus sulav suvine soe salat,» kirjeldab Emil oma tänavusuvist parimat kõhukogemust.

Kindlasti kuuluvad tema suvemenüüsse jäätee, millele ta lisab natuke ingverit, ja külmsupid – okroška ning mitmesugused hapupiima, kefiiri ja munaga supid. Grillimiskraami Emil poest eriti ei osta, kui, siis lambasoolevorste. Pigem eelistab ta omamaitsestatud liha. «Ise tehtud rabarberi- või ananassimarinaad, kefiirimarinaad…» loeteb ta. Samas ei tasu liha Emili sõnul ka üle maitsestada. «Laual peavad olema salatid, kastmed – iga inimene ise tõstab endale sobiva maiste kokku,» ütleb ta. Grillile viskab Rutiku liha kõrval ka suvikõrvitsat ja kabatšokki. «Kui on hea kartul, siis ka kartulit… Ja miks mitte kaalikatki,» soovitab Emil teistelgi grillida juurikaid, mitte ainult liha.

Üks toite, mida Emil igal suvel süüa proovib, on supp värsketest mustikatest koos kohupiima-kreemiga.

Kaire Vilgatsi kalatükkidega «köögiviljavärk»

Lauljatar Kaire Vilgatsi elus on kätte jõudnud lahjade toitude periood ja nii sai üheks tema kindlaks suvelemmikuks «köögiviljavärk». «Kasutan erinevaid köögivilju, näiteks baklažaani või suvikõrvitsat. Lisan pannile kalatükkide juurde külmutatud köögivilja, vahel ka paprikat ja siis suvikõrvitsat, segan kokku ja ongi valmis,» selgitab Kaire. Kui «köögiviljavärki» veel Merevaiguga maitsestada, ongi mõnus ja kerge söök olemas. Pannirooga serveerib ta pruuni riisiga, mis talle väga maitseb.

Suvel meeldib Kairele süüa oma kodusel terrassil, kus on ka hea grillida. Suviseks grillilemmikuks on kujunenud lambasooles vorstid. «Need olid head, peenikesed, väga maitsesid,» ütleb lauljatar. Grillrestile paneb Kaire ka köögivilju, näiteks suvikõrvitsat. Ja muidugi käivad suvise grilliõhtu juurde salatid kapsastest-kurkidest.

Jookidest avastas Kaire tänavu D-Lighti, ka meeldib talle Kiss Spritzer. Neist hoopis rohkem joob ta küll mullivett. Et maitset põnevamaks muuta, lisab ta sellele Sun Lighti apelsinisiirupit.

Ühtki kindlat suvesööki Kairel pole. «See on see tä-napäeva värk, et kõike saad niikuinii igal ajal, kui isu tuleb. Aga maasikaid ootasin sel aastal muidugi küll!»

Hendrik Sal-Saller sööks kahe suupoolega seeni

«Huvitavaid toite saab tehtud kogu aeg, ma toitungi huvitavalt,» kinnitab laulja Hendrik Sal-Saller. Juurikaid ta enam grillida ei viitsi, aga liha ja kala küll. «Grillime kõike, mis kätte juhtub. Tootevalik on nii lai, et hakka või üles kirjutama, mida sööd ja mida mitte. Sööd midagi head, unustad ära, mis see nüüd oli, ja kui lähed poest otsima, siis seda enam ei pakuta. Aga üldiselt pole ma himur grillija,» ütleb Hendrik. «Kui värsket jaanalinnuliha pakutaks, siis seda grilliks küll hea meelega.»

Suvel sööb Sal-Saller kõige meelsamini maasikaid. «Ja kui värske kartul tuleb, siis see on ka väga teema,» lisab ta. Üldiselt sööb Hendrik suviti värsket kraami, mida turult hea võtta on. «Mul nii ei ole, et ootan – saaks jumala eest mustikaid! Tänavu nägin kuskil, 200 krooni kilo – see mustikas jääb küll minu poolt söömata. Kui ta just kuskil metsavahel vastu ei tule, siis las ta olla… Ja kui on väga vinge seeneaasta, siis tuleb seent süüa kahe suupoolega,» ütleb ta. «Üldiselt söön seda, mille järele isu tekib. Kui hommikul mõtlen, et nüüd tahan seda, siis õhtul ma seda ka söön,» naerab Sal-Saller.

Tallinna söögikohtade suhtes on ta skeptiline ning ütleb, et väljas söömas käies saab pigem negatiivse kui positiivse kogemuse. «Häid kohti muidugi on, aga proo-vimise värk on üsna keeruline. Mida rohkem proovid, seda rohkem ei taha proovida,» arvab Sal-Saller, et ta on ilmselt kohutavalt kriitiline. «Kui mulle meeldib, siis seda on mu näost näha ja kui mulle ei meeldi, siis on seda ka mu näost näha.»