TEHASEST TEXASEKS: Ei saa lasta vanalinnal lootusetult disniländiseeruda ja paljalt turistipõlluks saada. Selle jaoks ongi sihukesi elusaid kõrtse tarvis nagu Texas.Foto: Mihkel-Markus Mikk
Toiduuudised
19. juuli 2003, 00:00

Kõhutäis Texasest

Elas kord kõrts ja nimeks oli tal Tehas nr. 43. Oli pikka aega üks pealinna armsam paigake, kus kindlad kunded kogu aeg sees ja hea harjumus tekkimas. Siis pandi ta kinni.

Järgnesid kurvad aastad, ja kuigi uusi söömispaiku tekkis ja kadus kogu aeg, polnud hää olemisepaigaga asjad sugugi nõnda lihtsad. Ega tulnudki kindlat kohta, inimesed tiksusid nõutult ühest uuest teise uuemasse pubisse ja nukrutsesid.

Tehase koha peal laiutas imelik restoran nimega... Polegi tähtis, kes teda ikka meelde tuletab. Ja nüüd on Pika ja Vaimu tänava nurk taas elule ärganud. Traditsioon terake teine, kuid lähenemisviis sarnane. Nimelt on kunagistes Tehase ruumides avanenud Texas. Vahe seega vaid üks tähemärk.

Texas on põhimõtteliselt seesama kõrts, mis kunagi Pärnus Väikse Texase nime kandis ja vahepeal aastakese Eeslitalli keldris tegutses, pealkirjaks Texas Honky Donkey. Tahan loota, et vastne peatuspaik jääb Texasele koduks pikkadeks aastateks.

Kahju tõesti, et ei õnnestunud Tehast otsejoones üle võtta. Vahepealsed aastad lõhkusid vana ilusa sisustuse ja taastustööd tex-mex’i stiilis tahavad veel natuke tegemist. Sellegipoolest on õiget hõngu tunda ja õiged inimesed on juba käima hakanud.

Õige hõng kõrtsus tähendab muidugi suures osas toiduhõngu. Menüü pole veel lõplik ega valmis, kuid juba praegune on muljetavaldav. Ning mõistlikus hinnaklassis. Siin kõlab ka väike vihje – minge ja tehke oma soovid teatavaks, praegu saab kulinaarsele loomeprotsessile veel kaasa aidata.

Toidukaardil on alles kõik vanad, juba Pärnu aegadest pärit Texase klassikud (ja 35-kroonine chili beans on endiselt nii toitev, et mina seda kausikest tühjaks ammutada ei jaksa), aga lisandunud on tublisti uusi. 35–45 raha eest saab üldse paljusid erinevaid näksimisi, olgu või maisikrõbuskeid kausitäie paksu maitsva juustudipiga või ülihäid nacho-krõpse kas siis kana-, tuunikala-, juurviljasalsakattega. 45 maksab ka ülihää krehvtine tomati-krevetisupp. Ports ei ole suur, aga maitse ei unune. Kõik need tacod, burritod, wrapid ja muu säherdune kraam on loomulikult olemas. Kes söönud, on ka kiitnud. Kolmandikliitrised margaritad on alles, lisandunud on Long Island Iced Tea (Texas size!). Poolteistsada krooni kokteili eest tundub jõhker, aga jook ise on räme pooleliitrine toober ohtlikult kanget segu. Ma ei usu, et keegi eriti kaht sellist naljalt välja kannataks.

Niisiis tänagem taevalisi, et õiges kohas jälle õige koht on ja külastagem teda.

Texas

Pikk 43, Tallinn

Tel. 6 311 755

Stiilne paik vanalinnas

Krehvtine latiinomenüü

Südantsoojendavad jääjoogid