Toiduuudised
27. detsember 2002, 00:00

Väldi pühadeaegset ülesöömist!

Tervisekaitseinspektsioon manitseb inimesi peolauda istudes toiduga piiri pidama, sest traditsiooniliste eestimaiste piduroogadega liialdamine toob endaga sageli kaasa seedehäireid ja krooniliste haiguste ägenemise.

«Pühaderoogadega liialdamise tagajärjed on üpris kurvad – tunda hakkavad andma vanad haavandtõved, liigne alkohol võib tekitada vaevusi südamele, sapile ja maksale,» ütleb tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens. Ka Tallinna kiirabi peaarst Raivo Adlas kinnitab, et jõuludest kuni aastavahetuseni on sagedaseks kiirabi kutsumise põhjuseks krooniliste haiguste ägenemine, mis on tingitud rohkest söömisest ja jõulustressist.

Pea piiri rasvase toidu ja alkoholiga!

Kõige sagedamini ägenevad jõulude ajal mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandid, samuti kõhunäärmepõletik, sest traditsiooniliselt süüakse pühade ajal palju ja rasvarikast toitu ning juuakse kanget alkoholi, ütleb Tallinna keskhaigla gastroenteroloog Benno Margus. Kui toidu rasvasisaldus on suur, võib sapieritus jääda ebapiisavaks ja toidurasvade lagundamine seiskub. Seejärel tabab inimest ebameeldiv täiskõhutunne, tekivad iiveldus ja seedehäired.

Kaksteistsõrmikuhaavandid ja kõhunäärmepõletik annavad end tunda kõhuvaluga. Samas võib toiduga liialdamine ka täiesti tervetel inimestel esile kutsuda düspepsia-nimelise seedehäire, mille sümptomiteks on kõhupuhitus ja -lahtisus, iiveldus või kõrvetised. Meditsiinistatistika andmeil on sellised vaevused vägagi tavalised – funktsionaalse düspepsia all kannatab umbes 25 protsenti inimestest.

Düspepsia võib panna kõhu valutama umbes samamoodi, nagu seda teeb kaksteistsõrmikuhaavand – valu tekib tühja kõhuga, joomine toob sellele leevendust. Ehkki paljud kaebavad just vastu hommikut tekkivat ülakõhuvalu, näitab uuring tihti, et tegemist pole väljakujunenud haavandiga, vaid mao ülihappesusega.

Peolauas söö võimalikult aeglaselt!

Kõrvetiste korral tuleb kindlasti loobuda suitsetamisest ja vältida kanget alkoholi. Ei tohiks süüa kiirustades ega enne uinumist, vältida tuleks teravamaitselisi toite ning jooke, gaseeritud limonaade, šokolaadi, tomateid, valget sibulat, musta kanget kohvi. Mao ülihappesust tekitavad ka must leib, marineeritud toiduained, suitsutatud ja praetud liha. Vürtsine lihaleem ning isegi liiga kuumad või külmad toidud põhjustavad kõrvetisi. Süüa tuleks korraga vähem, kuid korrapäraselt ja tavalisest sagedamini (4–5 korda päevas). Peolauas võiks süüa võimalikult aeglaselt, sest tihti põhjustab maovaevusi toidu kiiruga sisseahmimise komme. Gaasid tekivad, kui makku on sattunud liiga palju õhku. Kel on kalduvus puhitustele, peaks hernestest, hapukapsast jms. gaase tekitavatest toiduainetest loobuma.

Tuleks meeles pidada, et sellest hetkest, kui kõht saab tegelikult täis, kulub selle signaali ajju jõudmiseks veel 20 minutit.

Ravimeid seedehäirete raviks
CYNARIX. Tabletid. Hind 61 krooni.

Artišokiekstrakti sisaldavad tabletid, mida kasutatakse rasvase või raskeltseeditava toidu söömisest tekkinud seedehäirete leevendamiseks ja vältimiseks.

BOTADYN. Dražeed. Hind 97 krooni.

Artišokk aitab organismil toime tulla rasvarikka toiduga. Botadyn on looduslik preparaat, mis soodustab toidurasvade lõhustumist, toetab maksa ja sapi tegevust. Paraneb ka mao ja soole seedetegevus, väheneb maksa töökoormus. Artišokis sisalduvad mõruained stimuleerivad sapi eritumist ja soodustavad rasvade lõhustumisprotsessi, muudavad raskesti seeditava toidu kergesti omastatavaks.

ESPUMISAN. Tilgad ja kapslid. Hind 62 krooni.

Puhituse, surve ja täiskõhutunde korral, kui maos ja sooles on suured gaasikogumid. Ei sisalda suhkrut. Ei või kasutada, kui ollakse tundlik selles sisalduva metüül-4-hüdroksübensonaadi suhtes.

PAPAIA ja ANANASS. Dražeed. Hind 88 krooni.

Troopikast pärinevad papaia ja ananass sisaldavad «saledusensüüme», mis kiirendavad ainevahetust ning soodustavad ladestunud rasvade põletamist. Ananassis on selleks bromeliin, papaias papaiin. Kui süüakse palju liha, siis seedub toit tänu neile ensüümidele paremini, orga-nism omandab sööki hõlpsamini, kõhus ei teki raskustunnet ega gaase.

SMECTA. Pulber. Hind 49 krooni.

Pulbrist valmistatud suspensioon sobib seedetrakti-, mao- ja kaksteistsõrmikuvalude ja ägeda kõhulahti-suse korral, ka lastele. Preparaadi omadused võivad mõjutada teiste ravimite imendumise aega. Seepärast tuleb teisi ravimeid võtta natuke enne või pärast Smectat. Lisaks Smectale võib apteegist retseptita osta sama toimega preparaate Rennie, Maalox, Samarin, Alminox.