SÕIDA MAITSMA: Sõira lõikab lahti Mikitamäe seto leelokoori laulja, Koksina külas elav Felgi Rumask.Foto: Ilmar Vananurm
Toiduuudised
7. november 2002, 00:00

Setu sõir taas ausse. Proovi ka teha.

“Meie sõir on nii maitsev, et lapsed sööksid selle juba soojalt käest,” kiidab Seto Kuningriigi tänavune sõiravõistluse võitja Rieka Hõrn.

Sõirategemise vastu tunneb iga aastaga huvi üha rohkem perenaisi, sest “setu värk” muutub aina populaarsemaks. Seto Kuningriigi päevad toovad aasta-aastalt kokku sadu sünnipäraseid setusid ja muidu huvilisi, kevadel valiti aasta emaks tubli setu asja eest võitleja Inara Luigas, kelle raamatust “Setu toidud” rääkis pea iga meediakanal.

“Igal laadal ja tähtpäeval päritakse, kas seda väärt rooga ka ise kodus teha saab. Muidugi saab. Vanad setu kokad räägivad küll, et piim peab olema maalt vanaema juurest toodud ja poekohupiim sõira tegemiseks ei kõlba, aga minu meelest saab hea sõira nii poepiimast kui ka -kohupiimast. Kodujuust sõira tegemiseks ei kõlba, aga kuiv rasvata kohupiim küll. Peaasi ongi, et kohupiim oleks hästi kuiv. Ning hea oleks, kui munad oleksid ehtsad maamunad - nii tuleb sõir ilus kollane,” ütleb Rieka Hõrn ise.

Tänavuste Seto Kuningriigi päevade ajal oli Mikitamäel avatud lausa oma sõirapunkt, kuhu perenaised tõid võistlema 12 sõira. Neist parimaks tunnistati Rieka Hõrna tehtu. “Sõirategu algab piima või lõssi hapnema panekust. Piima või lõssi tuleb kolm päeva hapendada,“ juhendab Rieka Hõrn. “Ka kohupiima tegemisel ei tohi kiirustada. Kuumus peab olema nõrk, hapupiima ei tohi keema lasta. Kui piim kokku läheb, vala see sõelale, pigista kuivaks. Kui kohupiim on jahtunud ja kuiv, aja see läbi hakklihamasina. Kes tahab head peenikest sõira, peaks koguni mitu korda kohupiimamassi lihamasinast läbi laskma.

Nüüd võta 1-1,5 kg kohupiimamassi ja rõõska piima, parasjagu nii palju, et see kohupiima ära katab. See kohupiimakogus on sõirategemiseks paras - kuumeneb potis ühtlaselt läbi. Aja piim kuumaks, aga ära keeda. Oota, kuni vadak välja tuleb. Ära sega kohupiimamassi pidevalt ja ära lase keema tõusta.

Kui vadak on välja tulnud, pane kohupiim jälle sõela peale. Pigista kohupiimamassist vadak hästi välja, muidu tuleb sõir nätske ja jääb hammaste külge.

Nüüd sulata kastrulis või, sega sinna juurde kohupiim, kuumuta segu hästi läbi. Siis lisa munad.

Hapupiima läheb ühele sõirateole vähemalt 10 liitrit. Munade arv sõltub sellest, kui kuiv kohupiim on. Mul käib see kõik tunde järgi. Mõnikord piisab kahest-kolmest munast, mõnikord tuleb oma seitse muna sõira sisse panna. Tavaliselt tõmbab kohupiimamass ühtlaseks tombuks pärast soola lisamist. Võid võib alati juurde panna, kui tundub, et sõir on liiga kuiv. Kui munad sisse löödud, maitsesta sõir soolaga.”

Rieka Hõrna sõnul maitsestavad setud ise sõira nii köömnete kui ka mooniseemnetega.

Kui sõirast pärast nälja kustutamist midagi veel alles on, pane see külma. Järgmisel päeval maitseb ta mee või moosiga imehea.

Sõira saab valmistada kolmel viisil
I viis

Vaja läheb: 1 kg kohupiima, 1 l piima, 200 g võid, 4-5 muna, soola, köömneid.

Valmistamine: kohupiima peale valada piim pooleks veega. Kuumutada keskmisel tulel, kuni eraldub vadak ja kohupiim läheb kokku. Nõrutada. Poti põhja panna või ja sulatada. Nõrutatud kokkuläinud kohupiim panna potti ja lisada lahtiklopitud munad. Pidevalt tampida-segada pudrunuiaga, kuni kõik on muutunud ühtlaseks massiks. Maitsestada soola ja köömnetega ning valada kuumalt laiale taldrikule jahtuma.

II viis

Vaja läheb: 1 kg kohupiima, 200 g võid, 1sl. toiduõli, 3 muna, 2 l piima ja 1 l vett.

Valmistamine: kohupiim tuleb hästi ära sõtkuda. Piim, segatuna veega, kuumutada keemiseni. Nõrutatud ja sõtkutud kohupiim panna piima sisse. Õrnalt segades kuumutada, kuni kohupiim muutub ühtlaseks massiks. Seejärel kallata kohupiimamass sõelale ja lasta hästi ära nõrguda. Või sulatada ja lisada juurde supilusikatäis õli.

Õli ja või segule lisada kohupiim ning segada, siis lisada lahtiklopitud munad. Maitse järgi lisada suhkrut, soola ja köömneid. Pidevalt segades ja kloppides kuumutada, kuni muutub ühtlaseks läikivaks massiks. Panna soojalt vormidesse ja jahutada.

III viis

Vaja läheb: 2,5 l piima, 1 kg kohupiima, 200 g võid, 2 muna, köömneid, soola.

Valmistamine: piim koorida, valada potti. Kohupiim kausis lahti kloppida. Piima kuumutada potis, kuid mitte keema lasta, valada sinna sisse kohupiim ja oodata, kuni peale ilmub rohekas-kollakas leem ehk vadak. Seejärel võtta pott tulelt ning kohupiim korralikult kuivaks kurnata. Kurnatud kohupiim panna uuesti potti, väikesele tulele, lisada munad, sool ja soovi korral ka köömneid. Segades kuumutada sõira tasasel tulel, kuni tekib ühtlane mass. Kuum sõir kummutada kaussidesse, määrida pealt munaga ja panna jahedasse kohta tahenema.