Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
2. juuni 2023, 10:12

NÄDALA KOOK | Mascarpone-rabarberikook

Eriti mahlakas hapuka täidise ja krõbeda purutainaga kook maitseb imehea! Täidise ained peaksid olema enne valmistama hakkamist toasoojad, seepärast võiks need varem külmkapist välja võtta. Kook maitseb parimana, kui on täiesti jahtunud ja isegi veidi aega külmkapis seisnud.

Valmistamise aeg
Valmistusaeg 30 minutit + 1tund15 minutit ahjus
Purutainas
  1. 3 dl nisujahu
  2. 2 dl mandlijahu
  3. 0,5  dl suhkrut
  4. 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. 0,25 tl soola
  7. 120 g külma võid + vormi määrimiseks
  8. 2 sl vett
Täidis
  1. 250 g mascarponet
  2. 250 g maitsestamata toorjuustu
  3. 1,5 dl suhkrut
  4. 2 suurt muna
  5. 1 tl vanilliekstrakti
  6. 1 sl õunaäädikat
  7. 400 g rabarberit
  8. uhksuhkrut peale raputamiseks
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 175 kraadini.

  2. Mõõda kaussi jahu, mandlijahu, suhkur, kaneel, küpsetuspulber ja sool. Lisa külm tükeldatud või ja haki või mudi sõrmedega jahusegusse kuni saad puru. Lisa 2 supilusikatäit külma vett ja sega läbi. Segu peaks olema mure ja purune.

  3. Kata 22-23 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri võiga.  Puista  vormi põhja 2/3 tainast, vajuta käega kokku.  Küpseta ahjus umbes 12–15 minutit või kuni see on kuldpruun. Tõsta veidikeseks jahtuma.

  4. Vahepeal mikserda mascarpone, toorjuust ja suhkur kohevaks. Lisa ükshaaval munad ja mikserda ühtlaseks ja kreemjaks. Sega hulka vanilliekstrakt ja õunaäädikas.

  5. Lõika rabarber viiludeks.

  6. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale. Laota peale rabarberiviilud ja lõpuks puista peale  ülejäänud 1/3 tainast.

  7. Küpseta ahjus tund aega või kuni kate on kuldpruun ja ainult koogi keskosa kergelt võbisev.

  8. Võta ahjust ja lase koogil toatemperatuurini jahtuda. Enne serveerimist hoia vähemalt 2 tundi külmkapis. Tõsta serveerimisalusele ja puista peale tuhksuhkrut.

  9. kogus 10 tk

Edasi lugemiseks: