Foto: Kollaaž (Stanislav Moshkov)
Toiduuudised
29. mai 2023, 08:08

TÜRGI KÖÖK: kohalike jaoks on kebab vaid tänavatoit

„Kui suurele osale maailmast tähendab Türgi köök kebabi, siis tegelikult on Türgi köök väga rikas ja meie jaoks on kebab vaid tänavatoit,“ tõdes Eestis resideeruv Türgi suursaadik Başak Türkoğlu ajakirjanikega kohtudes.

Juhtimaks tähelepanu Türgi köögi mitmekesisusele ja selle tervislikele retseptidele korraldati eelmisel nädalal koostöös saatkondadega teist korda ülemaailmne Türgi köögi nädal. Sel aastal oli Türgi köögi nädal pühendatud Hatay provintsile, mis oli veebruaris Türgit tabanud maavärinates üks enim kannatada saanud piirkondi.

Palju erineb Türgi köök piirkonniti, nii et sisulisest võiks rääkida seitsmest üsnagi eri ilmelisest köögist, märkis suursaadik.

Hatay provintsi on kujundanud väga erinevad kultuurid ja religioonid ning see kajastub ka sealsetes toitudes, kus kasutatakse väga palju hooajalisi köögivilju, liha, jogurtit ja erinevaid vürtse. Piirkonna geograafilisest asukohast tulenevalt (Hatay provintis asub Süüria piiri ääres) on märgatavad Lähis-Ida köögi mõjud ning palju valmistatakse köögiviljahautisi ja suppe. Olulisel kohal on ka oliivõli.

Hatay piirkonnale iseloomulikust enam kui 650 roast olid rahvusvahelisel Türgi köögi nädalal esitlemiseks valitud lameleib punase pipra pastaga, oliivisalat, hummus, bulgurisalat, ahjus küpsetatud veise- ja lambahakklihast kebab ning künefe - kohalikust kadayıf (eesti k. ingli juuksed) juustust küpsetatud dessert.

Kõik, mida saatkonna kokk Derviş İlgün pressilõunal pakutud roogade valmistamiseks vajas, õnnestus tal Eestist ka osta. Ainult magustoidu - künefe - valmistamiseks vajalik juust tuli asendada mozzarellaga. Aga nagu ta juba aasta tagasi Õhtulehele antud intervjuus on öelnud, ei ole Türgi köögil piire – kõigest saab kõike teha!

Bulgurisalat tomati, rohelise pipra ja värskete ürtidega

Foto: Stanislav Moshkov