Portugal

Foto: Erakogu
Sisuturundus
5. juuli 2023, 13:42

Vali mõnusale suvepeole maitsev ja autentne Portugali vein!

GALERII | VEINIMEISTRITE MAA: „Siit leiab üha uusi ja uusi veine, omanäolisi veinimeistreid ja ennekuulmatuid viinamarjasorte.“

Portugali ei peeta asjata veinimaailma „avastamata pärliks“. Siit leiab enam kui 250 iidset ja vaid Portugalile omast viinamarjasorti, ligi 20 000 veinitootjat, 30 tunnustatud veinipiirkonda ja üle 100 000 erineva veini oma tuhandete maitsetega – see on Portugal ja see kõik tasub avastamist.

Eestis seostub Portugali vein paljudele vaid kergelt kihiseva Vinho Verde või magusa ja taljele ehk mitte nii kasuliku portveiniga. Tegelikult pakub see maa lausa silmipimestavalt mitmekesist veinivalikut, kus iga stiili austajale leidub midagi üllatavalt meeldivat. „Kui hakata sügavuti teemasse minema, siis leiab üha uusi ja uusi veine, erilisi tootjaid, teistmoodi lähenemisi, omanäolisi noori veinimeistreid, jätkuvalt isegi uusi ja ennekuulmatuid viinamarjasorte,“ räägib Tiina Kangro, MilVinhose asutaja ja omanik.

MilVinhose asutaja ja omanik Tiina Kangro koos abikaasaga.

Foto: Erakogu

Tosin aastat avastamata maitseid

Põneva nimega ettevõtte Mil Vinhos – tuhat veini Portugalist – asutas Tiina juba ligi viis aastat tagasi. Lõpmatult põnev teekond sai aga alguse märksa varem. „2012. aastal istusime autosse ja põrutasime läbi Euroopa Portugali, et vaadata, mis maa see on,” jutustab Tiina. Kuu aega hiljem oli pere ühes Kesk-Portugali väikelinnas välja valinud tagasihoidliku maamaja, millest sai nende teine kodu.

Muu põneva hulgas avastati selle maa erilised veinid. „Te ei usu, et Portugali veinid erinevad Itaalia, Prantsusmaa või Hispaania omadest? Ometi kinnitavad seda ka kõik me sõbrad-tuttavad, kellele oleme aastate jooksul oma teise kodu maalt kaasa toodud veine pakkunud,“ räägib Tiina. „Tahtsime neid imelisi maitseid ka laiemale ringile tutvustada.“

Suhe kõikidesse veinidesse, mida pakume, on isiklik: iga meie vein on hoolega valitud ja maitstud, kõik viinamäed läbi käidud, veinimeistrid tuttavaks saanud.

Otsus võtta ette suurde bürokraatiasse põimitud veinide importimine kodu-Eestisse ei sündinud kergelt. „Mõtlesime ikka päris kaua. Aktsiisid olid juba kõrged ja rahvas käis Lätis odava õlle järel,“ meenutab naine. Tuttavate julgustusel tehti kuuendal Portugali aastal lõpuks otsus: „Kuumal juulikuisel laupäevaõhtul, Eestist 4000 km kaugusel, istudes oma aias küpsevate viinamarjade all, võtsime sülearvuti ja asutasime interneti teel osaühingu ja veinipoe MilVinhos.“

Foto: Erakogu

Sestpeale on Tiina suurema osa ajast veetnud viinamarjade, veinivaatide, Portugali parimate veinimeistrite ja viinamarjakasvatajate seltsis, uurinud selle põneva marja- ja veinimaa kuulsusrikast ajalugu, veinitegemise ja ka veinimaitsmise kunsti. „Suhe kõikidesse veinidesse, mida pakume, on isiklik: iga meie vein on hoolega valitud ja maitstud, kõik viinamäed läbi käidud, veinimeistrid tuttavaks saanud. Teiste sõnadega: toome Eestisse vaid neid veine, mida ise hea meelega naudime,” rõhutab ta.

Klassikaline Vinho Verde või hoopis hõrk Bairrada vahuvein?

Suvepäike käib juba kõrgelt ning kutsub järjest enam kerget „mulli” nautima. Portugali vahuveinid ehk espumante’d üllatavad maitsete mitmekesisusega. Atlandi ookeani äärses Bairrada veinipiirkonnas Baga viinamarjast klassikalise meetodiga valmistatud vahuveinid on elegantsed ja rikkalikud. Ent tõelisi pärle leiab ka Beirast, rääkimata Palmela piirkonna iidsest roosast Roxost valmistatud mulliveinidest.

Foto: Erakogu

Paku oma maitsemeelele uusi säravaid elamusi ja naudi näiteks kuulsaid Bairrada vahuveine, mis satuvad aasta-aastalt üha sagedamini maailma parimate vahuveinide edetabelitesse ja võidavad rohkelt medaleid veinikonkurssidel üle kogu maailma. Või proovi Portugali klassikalist igapäevajooki – punast vahuveini, mida portugallased jumaldavad ning naudivad eeskätt grilli kõrvale.

Kui eelistad jääda vana hea Vinho Verde juurde, leiad MilVinhose e-poest terve spektri suvistest mulliga puhkuse-verdedest kuni eriliselt elegantsete Alvarinho'de ja isegi aastaid tammevaadis laagerdanud täidlaste ja võimsate valgeteni.

Ei pea maksma miljoneid

Portugali kuulsamaid veinimeistreid Osvaldo Amado (57) on hiljutises intervjuus öelnud, et kõige keerulisem ja töö- ning vaimujõumahukam on tema jaoks just odavama hinnaklassi vahuveinide tegemine. „Luksusjoogid teevad end ise, mul tuleb vaid kohal olla,“ naerab ta, „aga n-ö igapäevased mullid peavad olema nii head, et inimesed neid ostavad. Ja ostavad nad ainult siis, kui need tõesti maitsevad!“

Veinimeister Osvaldo Amado

Foto: milvinhos.com

Head jooki oskab Osvaldo Amado teha. Näiteks on tema lihtne ja südamlik, karge ja kirgas mull – roosa espumant Marquês de Marialva Baga Rosé Bruto leidnud endale koha nii WinePleasures Top 50 hõbemedalistide seas kui Prantsusmaal Burgundias peetava ülemaailmse vahuveinifestivali Effervescents du Monde® esikümnes.

Parimate auhinnatud vahuveinidega maailma tipust, mida tänavu suvel kindlasti maitsta, saad tutvuda siin.

Pealt tasane, seest lõõmav

Portugal ei üllata ainult vahuveinidega. See erakordselt põnev ja väga mitmekesine veinimaa hiilgab teistegi unikaalsete ja meeliülendavate maitsete poolest. Kas olete näiteks kuulnud viinamarjadest nagu Alfrocheiro või Jaen, valge Encruzado? Neid marju ja neist tehtud veine ei leia mitte kusagilt mujalt kogu maailmas.

Foto: Erakogu

Kõrgmäestikuveinid Serra da Estrela graniidistelt nõlvadelt Dão veinipiirkonnast on elegantsed ja stiilsed – pealt tasased ja seest lõõmavad, mida vahel võrreldakse parimate Burgunderitega. Kuuma Alentejo amforaveinid on aga valmistatud aastatuhandeid tagasi siinsetel aladel elanud vanade roomlaste loodud traditsiooni järgi. Või siis klassikalised Madeira veinid, mida Eestis eriti ei tunta.

Saare soolakas-väävlistest viinamarjadest veinid on nähtus omaette.
Foto: Erakogu

Veel teravamaid elamusi leiab aga siis, kui võtta ette väike meresõit ja minna avastama Portugalile kuuluvate vulkaaniliste Assoori saarte või ka Madeira veine. Sõna otseses mõttes mustal laaval kasvavate Pico saare soolakas-väävlistest viinamarjadest veinid on nähtus omaette. Ja neid veine on nii vähe, et neid ei leia naljalt isegi mandri-Portugalist – meil Eestis on esindatud aga pea kõik laavasaarte tootjad.

MilVinhose veinid leiavad Eestis äramärkimist sageli. „Oleme igal aastal saanud palju medaleid Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni „Aasta vein“ ehk parimad veinid Eesti veiniturul valimisel,“ ütleb Tiina. Uued „Aasta Vein 2023" medaliveinide komplektid on juba saadaval. „Nii saate mugavalt maitsta meie oma sommeljeede poolt Eesti veinituru parimate sekka valitud veine.“

Veinimeistrite maa

„Kogu ettevõtmine sündis suurest ja sügavast huvist Portugali veinide, lõputute viinamarjasortide, omanäoliste veinitootjate ja amantsete veinimeistrite vastu,“ ütleb Tiina. „Oleme kirglike veinisõpradena ennast kõigi nende aastate jooksul sellesse maailma sisse elanud - tuttavaks saanud suurte tegijatega, kelle hulgas on nii kuulsaid veinimeistreid kui ka elupõliseid viinamarjakasvatuse professoreid.“

Ta lisab, et Portugal on väga veinimeistrite-keskne maa. „Iga vähegi väärika veinipudeli sildilt leiate veinimeistri nime ja tihtipeale ka tema allkirja.” Nii tuleb iga veinipudeliga kaasa ka tükike veinivalmistaja südant ja hinge.

Foto: Erakogu

MilVinhos ei piirdu aga pelgalt veinide maaletoomisega. „Meie portfellis on ka hulk muid tooteid, mida selle ma loodus heldelt inimeste toidulauale pakub,” märgib Tiina. Portugali põnevate maitsetega on tore tutvust teha veinidegustatsioonidel. „Räägime seal alati ka palju kultuurijutte,“ lisab Tiina. „Soovi korral võtame vastu küllakutseid asutustesse ja veiniklubidesse, sellega on meil juba palju toredaid kogemusi.“

Kel MilVinhose tegemiste vastu huvi tärkas, on oodatud liituma veiniklubiga Facebookis. Degustatsioonide kohta leiab infot ka kodulehel ja blogis.

www.milvinhos.com

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!