Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
12. mai 2023, 08:48

NÄDALA KOOK | Teekook pudingukreemi ja mandlikattega

Nõukaajal oli pärmitaina ja keedukreemiga teekook väga populaarne. Selle nostalgiamaiuse valmistamine on tegelikult lihtne ja väikeste lisandustega võid kunagise menukoogi taas oma peolauale sättida. Keedukreemi asemel valmista pudingupulbrist ja toorjuustust sametine paks täidiskreem ning koogi peale ahvatlev ja krõbe mandlikate. Pärmitainast koogipõhi küpseta eelmisel päeval, et see täiesti maha jahtuks.

Valmistamise aeg
45 minutit + 50 minutit kerkmiseks + 20-25 minutit ahjus + 1 tund külmkapis
Põhi
  1. 1,3 dl piima
  2. 30 g võid
  3. 1 muna
  4. 20 g pärmi
  5. 3,5 dl nisujahu
  6. 0,5 dl suhkrut
  7. näpuotsaga soola
  8. tuhksuhkrut pealepuistamiseks
Valmistamine
  1. Kõigepealt tee tainas: vala piim potti, lisa tükeldatud või ja kuumuta, kuni või on sulanud. Tõsta jahtuma, siis lisa muna ja pärm ning sega ühtlaseks.

  2. Mõõda jahu kaussi, lisa suhkur ja pisut soola. Vala juurde võipiim ja sega pehmeks tainaks. Kata kauss rätiga ja lase 30 minutit soojas kohas kerkida.

Mandlikate
  1. 70 g võid
  2. 1 dl suhkrut
  3. 100 g mandlilaaste
  4. 2 spl piima
Valmistamine
  1. Vahepeal valmista mandlikate: sulata potis või, lisa suhkur ja lase keema tõusta. Kuumuta paar minutit, et suhkur karamellisemaks muutuks. Tõsta pott pliidilt, lisa madlilaastud ja 2 sl piima ning sega läbi.

  2. Vooderda 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja kummuta kerkinud tainas vormi. Silu nii, et tainas ulatuks servast servani. Kata rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida. Tõsta mandlikate lusikaga ühtlaselt taina peale ja küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit. Lase vormis jahtuda.

Kreem
  1. 4 dl piima
  2. 100 g vanillipudingupulbrit (nt Ekströms)
  3. 300 g maitsestamata toorjuustu
  4. 2 tl vanillisuhkrut
  1. Kreemi tegemiseks klopi vanillikastmepulber piima hulka, kuni saad paksu pudingu. Hõõru toorjuust lahti ja sega koos vanillisuhkruga pudingukreemi hulka. Kreemi võid eelmisel päeval valmis teha ja külmkapis hoida.

  2. Lõika kook põigiti pooleks. Pane alumine pool tagasi vormi. Tõsta kreem lusikaga peale ja määri ühtlaselt laiali. Tõsta teine, mandlikattega koogipool kreemi peale. Kata kook fooliumiga ja hoia enne serveerimist vähemalt tund aega külmkapis.

  3. Serveerides puista koogile tuhksuhkrut.

  4. kogus u 12-16 tk