Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
12. mai 2023, 15:55

ALATI OODATUD ROOG | Plaadipirukas toorjuustu ja värviliste juurviljadega

Ahvatlevalt värvika välimusega maitsev pirukas on alati oodatud. Õhukese krõbeda taina peal lisab toekust toorjuustukiht, milles maitse huvides võiks kasutada koos nii tavalist kui ka kitsepiimast valmistatud toorjuustu. Õhukesed juurviljaviilud küpsevad parajalt pehmeks. Kuna neid on päris uhke kuhi, siis võid üsna kindel olla, et juurikakiht ei pehmene pudruks.

Tainas
  1. 150 g külma võid
  2. 5 dl nisujahu
  3. 1 tl soola
  4. 1 muna
  5. 1 sl külma vett
Valmistamine
  1. Lõika või kuubikuteks, lisa jahu ja sool ning näpi kõik puruseks seguks. Lisa muna ja külm vesi ja sega tainaks. Tõsta 10-15 minutiks külmkappi.

Kate
  1. 1 bataat, u 300 g
  2. 2 peeti, u 250 g
  3. 2 porgandit, u 150 g
  4. 1 pastinaak, u 250 g
  5. 2 sl oliiviõli
  6. 2 tl soola
  7. 1 tl kuivatatud tüümiani
  8. 150 g kitsepiimast toorjuustu
  9. 200 g maitsestamata toorjuustu
  10. 1 muna (määrimiseks)
  11. 2 sl vedelat mett
Valmistamine
  1. Koori juurviljad ja viiluta noaga või mandoliinlõikuriga võimalikult õhukesteks viiludeks. Tõsta peediviilud sõelale, loputa külma veega ja lase nõrguda, siis ei eralda nad nii palju punast värvi, et kõik juurviljaviilud muutuksid punaseks. Nirista juurviljadele õli, lisa 1 tl soola ja tüümian ning sega läbi. Teises kausis sega lahti toorjuustud ja maitsesta 1 tl soolaga.

  2. Tõsta küpsetuspaberileht tööpinnale ja määri õliga. Rulli tainas paberilehe suuruselt lahti. Püüa rullida võimalikult ühtlaselt, nii et servad ei jääks õhemad kui keskelt. Määri toorjuust tainale, jättes umbes 3 cm servast vabaks. Lao toorjuustule köögiviljaviilud. Tõsta tainaservad peale ja määri lahtiklopitud munaga. Nirista köögiviljadele vedelat mett.

  3. Küpseta 200-kraadise ahju alumises osas 55-60 minutit, kuni tainaservad on kuldsed ja juurviljad pehmed.