Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
5. mai 2023, 09:32

NÄDALA KOOK | Apelsinivõide-beseekook

Mureda põhja, pehme beseekatte ja päikesekollase apelsinivõidega kook on suurepärane kombinatsioon magusast ja hapust. Beseekatte või pritskoti abil koogile tupsutada, siis näeb maius veelgi parem välja. 

Koostisosad
PÕHI
3.75 dl nisujahu
150 g võid
näpuotsaga soola
külma vett
APELSINIVÕIE
1 tk värskelt pressitud apelsinimahl ja riivitud koor
0.5 tk värskelt pressitud väikese sidruni mahl ja riivitud koor
50 g võid
0.5 dl suhkrut
3 tk munakollast
BESEE
3 tk munavlage
0.5 tl vanilliekstrakti
0.25 tl värskelt pressitud sidrunimahla
näpuotsaga soola
0.75 dl suhkrut

Valmistamine

10 tk

1. Mõõda jahu ja tükeldatud külm või kaussi. Haki või näpi sõrmedega puruks või tee seda kombainis. Lisa nii palju külma vett, et tainas püsib koos ja annab rullida.

2. Keera toidukilesse ja pane 20-30 minutiks külmkappi.

3. Valmista võie. Pane apelsinikoor ja -mahl ning sidrunikoor ja - mahl, või ning suhkur kuumuskindlasse nõusse veevannile nii, et põhi ei ulatu vette. Vispelda kuni või on sulanud ja segu ühtlane. Lisa munakollased ja klopi kuni võie paks ja kreemine (10-12 minutit). Vala teise nõusse ja lase jahtuda.

4. Rulli tainas jahusel laual kettaks ja suru see 22cm  pirukavormi põhja. Torka kahvliga augud sisse ja pane veel 20 minutiks külmkappi.

5. Kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta põhja 14-16 minutit kuni on kuldpruun. Võta ahjust ja lase jahtuda. Määri tsitrusevõie põhjale.

6. Vahusta munavalged, vanilliekstrakt, sool ja sidrunimahl pehmete tippudega vahuks. Lisa vähehaaval suhkur, samal ajal jätka vahustamist. Vahusta tugevaks vahuks.

7. Määri vaht koogile nii, et see katab ka ääred. Siis ei tõmbu besee kokku. Küpseta 10 minutit kuni besee on pruunistunud. Lase jahtuda ja hoia serveerimiseni külmkapis.