Foto: Jaan Heinmaa
Kolumnid
9. aprill 2023, 06:06

IMELIST HOMMIKUT! Sidruni-kookosesaiakesed on lihtsad ja maitsevad kõigile

Ahjusoojad pehmed pärmitainasaiakesed sidrunise või-kookosekreemiha – mis saab veel parem olla, kui nädalavahetusel küpsetamisega stressi maandada ja oivalisi maitseid-aroome nautida! Küpsetamiseks kasuta paberist muffinivorme ja aseta need muffinipanni pesadesse, nii saad ühesugused ümarad saiakesed. Saiakesed sobivad muidue väga hästi sügavkülmutamiseks. Paki paarikaupa fooliumisse ja pane sügavkülma, sulata aeglaselt tavakülmas ja soojenda fooliumisse mähitult ahjus – saiakesed oleks nagu värskelt küpsetatud.

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl piima
25 g pärmi
1 tk muna
1 dl suhkrut
0.5 tl soola
7 dl nisujahu
100 g võid
TÄIDIS
100 g võid
1 dl suhkrut
1 tk muna
1 tk värskelt riivitud sidrunikoor
3 dl kookoshelbeid
0.5 dl kartulitärklist
1 tk muna määrimiseks
tuhksuhkrut, pealepuistamiseks

Valmistamine

22-24 tk

1. Soojenda piim käesoojaks, lisa pärm ja sega, kuni see on lahustunud. Klopi juurde muna, suhkur, sool ja umbes pool jahukogusest. Sega hulka pehme või ja ülejäänud jahu. Klopi või sõtku tainast 5-6 minutit, kuni see hakkab kausi küljest lahti tulema. Tõsta tainas sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks.

2. Vahepeal valmista täidis. Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Lisa muna ja sega hoolikalt, kuni segu on ühtlane. Lisa riivitud sidrunikoor, kookoshelbed ja kartulitärklis ning sega hoolikalt läbi.

3. Puista tööpinnale umbes 1 sl jahu ja rulli tainas lahti umbes 60 x 20 cm plaadiks. Määri täidis tainale, jättes servad paari sentimeetri ulatuses vabaks. Keera tainas tihedalt rulli, seda on mugav teha nii, et aitad spaatliga servast kaasa. Lõika rull umbes 2-3 cm tükkideks ja tõsta paberist või silikoonist muffinivormidesse lõikepool üleval/all. Kata puhta linaga ja lase 30 minutit kerkida.

4. Määri saiakesed lahtiklopitud munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 12-13 minutit. Söö ahjusoojalt. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.