Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
7. aprill 2023, 17:24

VALMISTUDES KEVADPÜHADEKS | Lõhetarretis leivakattega

Pidulauale sobib lõhetarretis päris mitmel moel: paksemate viiludena eelroaks, väiksemate portsudena näkileival või siis hoopis kuuma kartuli kõrvale pearoaks. Valmista eelmisel päeval ja pane külmkappi tarduma. Enne serveerimist pudista peale riivitud rukkileiba ja hakitud murulauku või tilli.

Koostisosad
6 tk želatiinilehte
300 g külmsuitsulõhet
1 tk väike sibul
1 tk pikk kurk
400 g maitsestamata toorjuust
4 dl köögikoor (20%)
1 dl hakitud murulauku või sibulavarsi
1 dl hakitud tilli
0.5 tl purustatud musta pipart
soola maitse järgi
0.5 dl värskelt pressitud sidrunimahla
120 g musta leiba
murulauku või tilli kaunistamiseks

Valmistamine

14-16 tk

1. Pane želatiin külma vee sisse paisuma.

2. Haki tükikesteks lõhe ning kooritud sibul ja kurk. Tõsta toorjuust kaussi, vala koor peale ja mikserda ühtlaseks vahuseks seguks. Sega vahu hulka lõhe-, sibula- ja kurgitükid ning hakitud murulauk (või sibulavarred) ja till. Maitsesta segu pipra ja vajadusel ka soolaga.

3. Kuumuta sidrunimahl keemiseni ja sulata selles kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Vala vedel želatiin peenikese nirena lõhesegu hulka, samal ajal ühtlaselt segades.

4. Vooderda umbes 2-liitrine piklik küpsetusvorm toidukilega ja vala segu vormi. Kata vorm toidukilega ja tõsta külmkappi tarduma järgmise päevani.

5. Enne serveerimist võta tarretis ettevaatlikult vormist välja ja aseta vaagnale. Riivi leib jämedalt ja pudista katteks peale. Kaunista hakitud murulauguga.