Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
24. märts 2023, 13:10

NÄDALA KOOK | Maapähkli-šokolaadikook

See kook valmib vaid viiest toorainest, on rikkalik ja šokolaadine, aga jahu ja seega ka gluteenivaba. Oluline on, et kooki liiga kaua ei küpsetaks, siis jääb see kreemine. Taina ja glasuuri valmistamisel võib kasutada suure kakaosisaldusega tumedat või bitter šokolaadi.

Koostisosad
6 tk Suur muna
300 g Tume või bitter šokolaad
150 g Või
120 g Maapähklivõi
GLASUUR
100 g Tume või bitter šokolaad
0.5 dl Rõõsk koor 35%
0.5 dl Maapähklivõi

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 160 kraadini. Aseta rest alt 2. siinile. Kata 20 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri võiga.

2. Pane alumisele siinile ahjuplaat ja kalla sinna soe vesi.

3. Vahusta munad tugevaks vahuks.

4. Sulata šokolaad ja maapähklivõi paksu põhjaga kastrulis madalal kuumusel, või veevannil või mikros. Kalla kolmandik munavahust šokolaadi-võisegusse ja sega ühtlaseks. Kalla vähehaaval hulka ülejäänud munavaht ja sega jälle õrnalt ühtlaseks.

5. Kummuta segu vormi ja silu. Pane ahju ja küpseta kuni ääred on tahedad, krõbe koorik peal, aga keskelt veel pehme, umbes 22-25 minutit

6. Lülita ahi välja, ava veidi uks ja lase 10 minutit jahtuda. Siis võta kook ahjust, tõsta restile ja lase jahtuda toatemperatuurini. Pane külmkappi ja lase täiesti jahtuda.

7. Võta ettevaatlikult vormi äär ära. Sulata šokolaad vahukoorega ja määri koogile.  Soojenda maapähklivõi pehmeks, pane pritskotti või väikesesse kilekotti ja lõika väike ots ära. Nirista pikkade triipudena koogile ja tõmba tikuga ümberringi marmorjas muster peale. Pane 1 tunniks külmkappi.