Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
17. märts 2023, 10:55

NÄDALA KOOK | Pistaatsiapähklikeeks granaatõunaglasuuriga

Kevadiselt rohelises ja roosaka kattega keeksis on värviandjateks pistaatsiapähklid ja granaatõun. Pähkleid on selles keeksis rohkem kui jahu, nii jääb maitse meeldivalt pähkline ja sisu mahlane.  Kasuta taina valmistamiseks soolata pähkleid. Koostisained- või ja munad- peaksid valmistamise  ajaks olema toasoojad. 

Koostisosad
150 g Kooritud pistaatsiapähklid
1.5 dl Nisujahu + vormi puistamiseks
180 g Toasoe või + vormi määrimiseks
1.75 dl Suhkur
1 tk Värskelt riivitud sidrunikoor
3 tk Muna
1.5 tl Küpsetuspulber
Sool
GLASUUR
1 dl Tuhksuhkur
2 spl Granaatõunaseemned + kaunistuseks
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
1 spl Hakitud pistaatsipähklid

Valmistamine

8tk

1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri keeksivorm võiga ja puista üle jahuga. Töötle pistaatsiapähklid 1,5 dl jahuga kombainis peeneks.

2. Vahusta või suhkruga, hõõru hulka sidrunikoor.

3. Mikserda ükshaaval hulka munad. Sega pähkli-jahusegusse näpuotsaga soola ja küpsetuspulber. Ühenda muna-võivahuga.

4. Tõsta tainas vormi, silu pealt ja küpseta 35-40 minutit kuni näpuga keskele vajutades ei jää koogile lohku, vaid see tõuseb üles. Võta ahjust, lase 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist ja lase täiesti jahtuda.

5. Suru granaatõunaseemned läbi sõela ( sellest kogusest peaks saama umbes 0,5 sl mahla). Lisa saadud mahlale sidrunimahl ja tuhksuhkur ning sega kuni saad ühtlase glasuuri. Kui see on liiga vedel, lisa rohkem tuhksuhkrut. Määri glasuur keeksile ja puista peale hakitud pähkleid ning granaatõunaseemneid. Lase tahkuda.