Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
20. märts 2023, 10:58

KAUNIS JA VÄRVILINE | Porgandikastmes pasta

Kaunilt värviline pastaroog sobib kevadisele toidulauale suurepäraselt. Porgandid on sellesse rooga nii ära peidetud, et sööja ei pruugi arugi saada. Gremolata ehk Itaalia köögist pärit petersellist, küüslaugust ja sidrunist kaste annab mõnusa värske ürdise maitse. Kevadel saab kastme valmistada hoopis karulauguga, suve poole aga võib pool petersellist asendada porgandipealsetega.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
300 g Teokarbi või muu meelepärane pasta
PORGANDIKASTE
2 tk Šalottsibul või 0,5 sibul
5 tk Küüslauguküüs
2 spl Oliiviõli
3 tk Keskmine porgand
1 cm Ingverijupp
4 dl Vesi
0.5 dl India pähklid või kanepiseemned
2 spl Hele sojakaste
Sool
Must pipar
GREMOLATA
2 dl Lehtpetersell
2 tk Küüslauguküüs
1 spl Värskelt riivitud sidrunikoor
1 dl Oliiviõli
2 tl Värskelt pressitud sidrunimahl
Sool

Valmistamine

1. Keeda pasta soolakas vees.

2. Koori sibulad ja küüslauk ning haki jämedalt. Koori porgandid ja lõika õhukesteks viiludeks. Riivi ingver.

3. Kuumuta potis õlis sibul pehmeks. Lisa ingver ja küüslauk ning kuumuta läbi.

3. Pane potti porgandid, pähklid, vesi, sool ja pipar ning kuumuta keemiseni. Kata kaanega, alanda kuumust ja hauta kuni porgandid on pehmed, umbes 15 minutit. Sega hulka sojakaste ja lase 5 minutit jahtuda.

4. Valmista vahepeal gremolata. Töötle kõik ained kombainis, blenderis või saumikseriga peeneks.

5. Siis pane porgandisegu blenderisse või kasuta saumikserit ja töötle kreemiseks. Kurna pasta, vala peale porgandikaste ja kui vaja siis kuumuta veel läbi. Maitsesta soolaga.

Jaga kaussidesse ja nirista peale gremolata.