Foto: Jaan Heinmaa
Tiina Lebane 11. märts 2023 12:14
Lihtne, tervislik ja gluteenivaba amps! Peet annab näkileivale toreda roosaka tooni, kuivatatud aprikoosid lisavad naturaalset magusust. Sobib ka veganile, sest muna asendab tainas psülliumipulber. Näkitse niisama või määri peale meelepärast toorjuustu ja lisa värsket rohelist.

Koostisosad
100 g Toores peet
10 tk Kuivatatud aprikoosid
0.5 dl Linaseemned
3 dl Päevalilleseemned
0.5 dl Toortatrajahu
1 tl Sool
1 spl Psülliumipulber
1 dl Kuum vesi
0.5 dl Õli

Valmistamine

ahjuplaaditäis

1. Koori peet ja riivi peene riiviga. Haki aprikoosid peeneks. Lisa peedi ja aprikooside juurde mõlemad seemned, toortatrajahu, sool ja psülliumipulber. Vala peale kuum vesi ja õli, sega läbi ja lase umbes 5 minutit seista, et tainas pakseneks.

2. Pane ahi 150 kraadi peale sooja. Laota tainas tööpinnal olevale küpsetuspaberile ühtlaselt laiali. Kata teise küpsetuspaberilehega ja rulli kahe paberi vahel servast servani lahti. Soovitan kasutada valget paberit, siis on tainas paremini nähtav ja tühjad kohad paistavad kohe välja. Tõsta ahjuplaadile ja eemalda pealmine paber. Kui soovid võrdse kujuga näkikaid, siis lõika tainas noaga ruutudeks enne küpsetamist. Pärast küpsetamist tuleb tükke murda.

3. Küpseta ahju alumises osas umbes 1 tund. Küpsemise lõpuosas jälgi, et õhuke küpsetis liiga tumedaks ei küpseks.

4. Kummuta näkileib tagurpidi restile, eemalda paber ja lase maha jahtuda. Murra tükkideks ja säilita õhukindlas anumas, et krõbedus säiliks.