Karriroog. Arhiivipilt

Foto: Unsplash
Aasia köök
19. veebruar 2023, 07:14

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Mango karri Sri Lanka köögist ehk Amba Maluwa (1)

Veebruar on see kuu, kus hoolimata valguse võidukast saabumisest võtab enamasti siiski maad tõeline tüdimus külmast, kõledusest, talveriietest. Neil päevadel, kui päikegi on end ära peitnud, miks mitte kasutada võimalust kuldne soojus omale taldrikusse võluda. Uskuge, toit võib soojendada nii ihu kui hinge, eriti veel siis, kui tal on pakkuda keelele täiuslik maitsete müriaad.

Palun väga - jagan teiega seekord ehtsat Sri Lanka vanaema lemmikkarri retsepti, mille jaoks meie poodides müüdavad pooltoored mangod on täpipealt ideaalsed:

6-le

Vaja läheb:

  • 3 poolküpset/pooltoorest mangot, puhastatud ja kuubikuteks lõigatud

  • 1 tl sinepiseemneid

  • 1-2 tl tšillipulbrit

  • 1 tl kurkumit

  • 1 tl karripulbrit

  • 1 sibul, peeneks hakitud

  • 1-2 rohelist värsket tšillit, peeneks hakitud

  • 2 sõrmeotsa suurust tükikest kaneelikoort (võid asendada 0,5 tl kaneelipulbriga)

  • 2 küüslauguküünt, peeneks hakitud või pressitud

  • väike tükk värsket ingverit, peeneks hakitud või riivitud

  • 3 kardemonikupart, seemned peeneks hõõrutud (võid asendada 0,5 tl jahvatatud kardemoniga)

  • 2 nelki, peeneks hõõrutud (võid asendada 0,25 tl jahvatatud nelgiga)

  • 1 spl pruuni suhkrut (parim on kookossuhkur või vahtrasiirup)

  • 120 ml kookospiima

  • 2 spl õli praadimiseks (parim on kookosõli)

  • soola ja pipart maitse järgi

  • Karri lehti (saab ka ilma)

  • Kõrvale soolata hautatud riisi

Tee nii:

Kuumuta paksu põhjaga pann keskmisele kuumusele ning prae (kookos)õlis sinepiseemneid, nii et nad hakkavad praksudes lõhkema. Võid pannile kaane peale panna - muidu võib pihta saada.

Seejärel alanda kuumus miinimumini ja hakka maitseaineid „äratama“. Lisa sinepiseemnete juurde kurkum, cilli pulber, karri pulber ja kuumuta neid umbes 20 sekundit.

Seejärel lisa sibul, roheline värske cilli, ingver, küüslauk ja kui on, siis karri lehed ning kuumuta neid pannil, kuni kõik hakkab erutavalt lõhnama.

Lõpuks lisa kuubikuteks lõigatud mangod, kaneelikoor, nelk, kardemon ja pruun suhkur ning lase sel segul minimaalsel kuumusel mõnuleda umbes 20 minutit.

Kõige lõpuks lisa kookospiim, kuumuta veel 3 minutit ja valmis ta ongi. Serveeri sõmera riisiga ja naudi kõiki maailma maitseid ühekorraga oma keelel: magus ja hapu, soolane ja kibe, terav ja kootav. Nii umami!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin