Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
24. veebruar 2023, 17:43

VEEL JÕUAD! Kogukas kiluvõileib

Kiluvõileib on vast esimene roog, mis vabariigi aastapäevale mõeldes meelde tuleb. Väikeste võileibade asemel võib igale sööjale teha 1 suure korraliku rikkaliku kattega einevõileiva, mis tõhusalt kõhtu täidab.  Leiva peaks siis kindlasti vaatama sellise, mis poleks juba viiludeks lõigatud.  Kuigi kilude puhastamine on üsna tüütu tegevus ja poest leiab kilufileesid eri moel, siis tasub võtta karp korralikult laagerdunud kilusid, nende puhastamine tasub end igati ära.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
1 karp Vürtsikilud 250g (või 20 tk vürtsikilufilee)
1 tk Vormileib (720g)
250 g Toorjuust
2 tk Keedetud muna
2 tk Väike punane sibul
1 tk Marineeritud kurk
3 spl Hakitud till
1 tl Õli
8 tk Vutimuna
25 g Võrsed või rukolalehed
1.5 spl Kapparid
0.5 tk Värskelt pressitud sidrunimahl
Tillioksad

Valmistamine

1. Puhasta kilud- eemalda pea, saba, sisikond ja selgroog.

2. Lõika leivast horisontaalselt 4 viilu. Soovi korral lõika ära koorik.

3. Sega toorjuustu hulka hakitud munad, 1 peeneks hakitud sibul,kurk ja till, maitsesta natukese soolaga.

4. Aja pann kuumaks ja pintselda õliga. Alanda kuumus mõõdukaks, löö vutimunad pannile. Lase 1 minut praadida, siis keera pliidi kuumus maha ja jäta kuumale pliidile, kuniks munavalged on hüübinud, aga kollased veel vedalad.

5. Määri toorjuust paksult leivaviiludele. Lao peale kilud, õhukesed sibularattad, hakitud sidruniviilud, võrsed või salatilehed, kapparid ja tillioksad. Pane peale praemunad ja serveeri kohe.