Küpsetised
26. veebruar 2023, 09:15

NÄDALA KÜPSETIS | Pidusai martsipani-pähkli-õunatäidisega

Pidusaia taina koostises on kohupiim, mis teeb taina hõlpsalt rullitavaks ning küpsedes väga pehmeks ja mahlaseks. Pehmus jääb alles isegi 4-5 pärast küpsetamist. Täidises kasuta hapukamaid õunu, mis annavad rohkem maitset. Kui õunamoos on tükkidega, siis töötle see saumikseriga ühtlasemaks. Serveerides võid saiaroosid lahti murda, nagu pidusaia puhul kombeks, aga võid ka nagu tordi viiludeks lõigata.  

Koostisosad
TÄIDIS
1 tk Munavalge
150 g Mandlijahu
6 spl Suhkur
150 g Pähklid (mandlid, metspähklid, Kreeka pähklid vm)
350 g Õunad
2 tl Värskelt pressitud sidrunimahl


TAINAS
200 g Vanillikohupiim
1 tk Munakollane
5 spl Rõõsk koor 35%
5 spl Õli
1 dl Suhkur
2 tl Vanillisuhkur
0.5 tl Sool
5 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1.5 dl Õunamoos

Valmistamine

12-16 tk

1. Täidise tegemiseks sega munavalge mandlijahu ja 3 sl suhkruga puruseks massiks. Haki kõik pähklid jämedamalt ja sega mandlimassi hulka. Koori õunad ja lõika väikesteks tükkideks. Sega hulka sidrunimahl ja ülejäänud 3 sl suhkrut. Vala õunamass mandlimassile ja sega läbi.

2. Tõsta kaussi kohupiim, munakollane, vahukoor, õli, suhkur, vanillisuhkur ja sool, sega ühtlaseks. Sega küpsetuspulber jahu hulka. Vala jahusegu kohupiimasegu peale, sega läbi ja sõtku ühtlaseks tainaks.

3. Tõsta tainas küpsetuspaberile ja rulli paberi ulatuses lahti. Vala täidis tainale ja jaga laiali nii, et üks pikem külg kääb umbes 3 cm ulatuses vabaks. Keera tainas küpsetuspaberi abiga pikemast servast alates rulli. Tee vaba serv kergelt veega märjaks ja “liimi” rulli külge.

4. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Määri 26-28 cm koogivorm võiga. Lõika rull 12 tükiks, aseta tükid vormi nii, et täidisega pool jääb üles. Küpseta pidusaia alt teisel siinil 40-45 minutit. Tee õunamoos vähese vee või sidrunimahlaga natuke vedelamaks ja pintselda segu saiale kohe, kui oled selle ahjus välja võtnud. Söö ahjusoojalt.

Säilib pehmena toatemperatuuril õhukindlas anumas 4-5 päeva.