Foto: Jaan Heinmaa
Veiseliha retseptid
9. veebruar 2023, 07:48

UHKE, ET LIHTSALT VALMIV | Königsbergi klops kapparikastmes (1)

Königsberg, nüüdne Kaliningrad, kuulus kunagi Preisimaa koosseisu ja ehkki linnal on uus nimi, tuntakse sealt pärit hakkliharooga ikka Königsbergi klopsina. Uhke nime taga on lihtsad hakklihapallid, mida küpsetatakse kuumas vees keetes ja serveeritakse heledas kastmes, mille koostises on ka kapparid. Originaalis annab lihapallidele maitset anšoovis, meie versioonis aga vürtsikilu. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
2 tk Saiaviil (kokku 30g)
400 g Veisehakkliha
1 tk Väiksem sibul
3 spl Hakitud petersell
3 tk Vürtsikilufilee
1 tk Munavalge
Sool
Must pipar
KASTE
25 g Või
2 spl Nisujahu
0.5 l Lihapallide keeduvedelik
1 tk Munakollane
1 prk Kapparid soolvees (50g)
1 tl Värskelt pressitud sidrunimahl
Suhkur

Valmistamine

1. Pane saiaviilud vee sisse paisuma. Tõsta hakkliha kaussi. Puhasta sibul ja haki peeneks, tõsta koos hakitud peterselliga hakkliha peale. Lõika kilufileed kääridega õhukesteks ribadeks ja lisa koos munavalgega hakklihakaussi. Tõsta samasse ka sai, millest oled vee välja pigistanud. Lisa veidi soola ja pipart ning sõtku kõik ühtlaseks tainaks. Vormi tainast 8 ühesuurust palli.

2. Vala potti liiter vett ja lase keema tõusta. Lisa 1 tl soola ja kui sool on lahustunud, tõsta lihapallid lusikaga keeva vee sisse. Keeda palle vaiksel kuumusel kaane all umbes 15 minutit. Seejärel tõsta pallid vahukulbiga välja ja hoia soojas.

3. Vala vedelik sõelale ja mõõda välja 0,5 l. Sulata potis või, lisa jahu ja prae segades paar minutit. Lisa osade kaupa pallide keeduvedelik, kogu aeg segades, lase kastmel keema tõusta ja keeda vaiksel tulel umbes 5 minutit. Sega aeg-ajalt.

4. Sega munakollase hulka 2 sl külma vett või kapparite soolvett ning sega kastme hulka. Nüüd ära kastet enam keema lase, et muna ei kalgenduks. Munakollase ülesanne on siin olla kastmepaksendaja. Lisa kapparid ning maitsesta kaste soola, sidrunimahla ja vähese suhkruga.

5. Tõsta klopsid kastmesse ja serveeri kuumade kartulite kõrvale.