Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
3. veebruar 2023, 11:49

NÄDALA MAIUS | Kaerahelbe-mustikaküpsised

Need küpsised on ahjust võttes nagu minipurukoogid – krõbedad, aga ka marjased. Parimad on nad kindlasti küpsetamise päeval, edaspidi muudab marjade niiskus nad veidi pehmemaks. Seepärast säilita küpsiseid anumas, kuhu pääseb ka õhku, et niiskus eralduks ja nad liiga pehmeks ei muutuks.  

Koostisosad
3.5 dl Nisujahu
2 dl Kaerahelbed + natuke pealepuistamiseks
1 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Söögisooda
0.5 tl Sool
2 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
0.75 dl Vesi
1.5 dl Toiduõli
80 g Mustikad (sobivad ka külmutatud)
1 spl Kartulitärklis

Valmistamine

20-24 tk

1. Sega kokku jahu, 2 dl kaerahelbeid, küpsetuspulber, söögisooda, sool, 1 dl suhkrut ja vanillisuhkur. Sega kokku vesi ja ülejäänud suhkur, sega, kuni suhkur on peaaegu lahustunud. Lisa õli ja sega vedelik hoolikalt ühtlaseks. Sega vedelik ja kuivad ained kokku ühtlaseks tainaks.

2. Sega mustikad kartulitärklisega. Kui kasutatud külmutatud mustikaid, siis ära neid sulata. Sega mustikad taina hulka ja tõsta tainas vähemalt 2 tunniks (või ka järgmise päevani) külmkappi tahenema.

3. Vormi tainast umbes paarkümmend palli, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru käega kergelt madalamaks. Kasuta kahte ahjuplaati, sest küpsised vajavad küpsemisel päris palju ruumi. Küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 15 minutit või kuni küpsised hakkavad servast kuldpruuniks värvuma. Lase jahtuda ja säilita õhukindlas karbis.