Foto: Evelin Ilves
Küpsetised
29. jaanuar 2023, 11:41

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Plaadikook magusa martsipani, hapuka pohla ja koheva ricotta kohupiimaga (1)

Hiina kalender on meid sujuvalt jänese või ka kassi aastasse kandnud. Hiina massöör, kelle juures ma vahel oma arvutitööst kanget kaela pehmendamas käin, teatas rõõmsalt ja kindlameelselt, et jänes toob küllust ja head meelt. Kas pole seda tore ja lohutav uskuda? Teeme selle vahva jänese auks siis koogi, mis on täpselt nagu tema - täis küllust ja head meelt:

Vaja läheb:

Taignaks:

  • 5- 5,5 dl jahu (võid osaliselt ka näiteks täisterajahu kasutada - sobib nii nisu, spelta, kaera kui isegi törtsuke rukkijahu sekka)

  • 2 dl suhkrut

  • Näpuotsaga soola

  • 200 g külma võid

Katteks:

  • 2 muna

  • 1 dl suhkrut

  • vaniljet maitseks (või vaniljesuhkrut)

  • 400 g ricotta-kohupiima

  • 1 dl hapukoort

  • 300-400 külmutatud või värskeid marju (vaarikaid, pohli, mustikaid)

  • 0,5 dl suhkrut

  • soovi korral tibake kaneeli või kardemoni

  • 200 g martsipanimassi

Tee nii:

Põhja jaoks sega jahu(d) ja suhkur-sool suuremas kausis läbi. Lisa sinna tükeldatud külm või ja näpi see kõik ühtlaselt mõnusaks tükiliseks purumassiks. Suru 2/3 taignapurust küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja.

Määri sinna peale 100g martsipanimassi (võid ta enne jämeda riiviga riivida, et paremini laotada saaks).

Katte jaoks klopi munad 1 dl suhkruga lahti. Sega hulka ricotta ja hapukoor ning laota segu koogivormi taignale. Kata kook pealt marjadega ning raputa üle 0,5 dl suhkru ja kaneeliga/kardemoniga.

Kõige pealmise kihi jaoks näpi järele jäänud ⅓ taigna hulka martsipan ja raputa puru koogile.

Küpseta 180-kraadises ahjus 40-45 minutit või kuni kate on kuldpruun ja krõbe.

Ahh, milline küllus ja kui palju head meelt see teeb!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin